OMS identifică loturi de propilenglicol fals etichetate. Un avertisment global pentru sănătatea publică

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
siropuri medicinale Foto: Freepik @kuprevich
siropuri medicinale Foto: Freepik @kuprevich

OMS semnalează preocupări serioase legate de siguranța siropurilor medicamentoase, identificând cinci loturi de propilenglicol contaminate fals etichetate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă critică în ceea ce privește cinci loturi de propilenglicol, un ingredient-cheie în siropurile medicinale, din cauza unei presupuse contaminări. Aceste loturi au fost etichetate în mod fals ca fiind produse de Dow Chemical, cu unități de distribuție presupuse a fi în Asia și Europa.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Pakistan (DRAP) a semnalat deja această problemă de trei ori între ianuarie și martie din cauza unor niveluri ridicate de etilen glicol (EG), un solvent industrial toxic, găsit în butoaie care ar fi fost fabricate de filialele Dow Chemical din Thailanda, Germania și Singapore, potrivit Reuters.

DRAP a inițiat teste asupra butoaielor suspecte care conțineau propilenglicol, utilizat în mod obișnuit în medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi siropurile pentru tuse. În mod șocant, rezultatele au dezvăluit niveluri de contaminare cu EG variind de la 0,76% până la un nivel uluitor de 100%. Acest lucru este în contrast puternic cu standardele internaționale de producție care consideră că doar urme de EG, sub 0,1%, sunt sigure pentru utilizare.

În mod tragic, siropurile pentru tuse contaminate, originare din India și Indonezia, au fost asociate cu moartea a peste 300 de copii din întreaga lume de la sfârșitul anului 2022. Aceste incidente fatale au fost atribuite prezenței unor concentrații ridicate atât de EG, cât și de dietilenglicol, ceea ce a dus la leziuni renale grave și, în cele din urmă, la deces.

Într-un caz deosebit de alarmant din Indonezia, investigațiile au dezvăluit că un furnizor a aplicat etichete false Dow Thailand pe butoaie care conțineau EG, vânzându-le ulterior unui distribuitor farmaceutic.

Aspectul alarmant al acestei situații este agravat și mai mult de faptul că mai multe dintre loturile contaminate confiscate de DRAP erau etichetate cu o dată de fabricație din 2023. Acest lucru este îngrijorător, având în vedere că OMS a emis anterior o alertă globală prin care îndemna producătorii de medicamente să verifice riguros calitatea și autenticitatea furnizorilor lor.

Ca răspuns la alerta OMS, Dow Chemical a declarat în mod categoric că materialele identificate nu au fost nici fabricate, nici furnizate de ei. OMS a condamnat acest lucru ca fiind o etichetare greșită deliberată și frauduloasă, subliniind posibilitatea ca aceste loturi să fi fost distribuite în alte țări și să se afle încă în depozit.

Ca urmare, această tendință alarmantă se extinde și în alte regiuni. Autoritățile de reglementare din Tanzania și Rwanda, alături de Nigeria, Kenya și Africa de Sud, au rechemat, de asemenea, anumite loturi de sirop de tuse pentru copii de la Johnson & Johnson din cauza descoperirii unor niveluri ridicate de dietilenglicol, un alt solvent industrial toxic.

Lotul în cauză, siropul Benylin Paediatric, a fost produs de Johnson & Johnson în Africa de Sud în mai 2021. Interesant este faptul că Kenvue deține acum marca, în urma unei scindări de la Johnson & Johnson anul trecut.

Gravitatea acestor evoluții nu poate fi supraestimată. Industria farmaceutică globală se confruntă cu o criză gravă de încredere și credibilitate. Siguranța și bunăstarea a nenumărate persoane, în special a copiilor, sunt în pericol din cauza neglijenței flagrante și a practicilor frauduloase ale anumitor furnizori și producători.

Organizațiile de reglementare din întreaga lume trebuie să ia măsuri rapide și decisive pentru a remedia această situație, asigurând controale stricte ale calității și responsabilizându-i pe cei responsabili de compromiterea sănătății și siguranței publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel