OMS: Pandemia COVID-19 nu se va încheia decât atunci când 70% din populația mondială va fi vaccinată

Dana Lascu / 28 mai 2021 / 19:36
Coronavirus. Foto: Pixabay
Coronavirus. Foto: Pixabay

Pandemia de COVID-19 nu se va încheia decât după vaccinarea a cel puțin 70% din populația mondială, a declarat vineri directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care s-a declarat totodată îngrijorat de contagiozitatea mult mai puternică observată în cazul noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, inclusiv pentru varianta indiană.

„Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%”, a declarat Hans Kluge într-un interviu acordat pentru AFP de la Copenhaga. El a deplâns „o desfășurare a vaccinării (...) încă prea lentă”, inclusiv în Europa, unde contagiozitatea noilor variante virale reprezintă o sursă de îngrijorare.

„Știm, de exemplu, că varianta B.1617 (detectată prima dată în India) este mai contagioasă decât varianta B.117 (identificată mai întâi în Marea Britanie), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă”, a mai spus directorul pentru Europa al OMS, subliniind că vaccinurile funcționează totuși, în prezent, împotriva mutațiilor detectate ale noului coronavirus.

Directorul regional al OMS, aflat în această funcție din februarie 2020, consideră că este importantă accelerarea ritmului vaccinării, pentru a pune capăt acestei pandemii care durează „mai mult timp decât ne așteptam”.

„În timpul unei pandemii, rapiditatea este esențială”, a adăugat Hans Kluge, iar viteza de reacție a lipsit la începutul pandemiei.

„Chiar și atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase țări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp prețios", a explicat același medic belgian, conform AFP și Agerpres.

Chiar și astăzi, „timpul joacă împotriva noastră (...) Trebuie să accelerăm (campania de vaccinare, n.r.), trebuie să creștem numărul de vaccinuri”, a mai spus el.

În cele 53 de teritorii aflate în regiunea Europa, potrivit criteriilor OMS, 26% din populație a primit o primă doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În Uniunea Europeană, 36,6% din populație a primit cel puțin o doză a unui vaccin, potrivit unei numărători realizate de AFP, iar 16,9% dintre rezidenții din UE au fost vaccinați cu schemă completă.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy