OMS, Raportul săptămânal cu evoluția pandemiei COVID-19. Ce se întâmplă în România

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus, COVID-19
Coronavirus, COVID-19

În Regiunea Europeană, numărul de cazuri noi a scăzut timp de trei săptămâni consecutive, de la vârful său în prima săptămână a lunii noiembrie, arată noul Raport săptămânal al OMS. Iată care e situația din România și din celelalte țări. 

Raportul global săptămânal al evoluției pandemiei COVID-19 (link direct raport), publicat pe 1 decembrie 2020 de OMS, arată că În Regiunea Europeană, din care face parte și România, numărul de cazuri noi a scăzut timp de trei săptămâni consecutive, de la vârful său în prima săptămână a lunii noiembrie. 

În săptămâna trecută, numărul de cazuri noi raportate a scăzut cu 13%, la peste 1,5 milioane. În ciuda acestei reduceri, Regiunea Europeană din care face parte și țara noastră reprezintă încă 40% din noile cazuri la nivel mondial și 50% din noile decese la nivel mondial, deoarece aproape jumătate din țările din regiune continuă să arate o tendință de creștere. 

Numai săptămâna trecută, peste 35.000 de noi decese au fost raportate în Regiune - din care în România s-au înregistrat 1.129-, ceea ce a dus la un număr de decese cumulate de la începutul pandemiei de 412.000. 

Cel mai mare număr de cazuri noi au fost raportate din Italia (184.000 de cazuri noi, 3.000 de cazuri noi la 1 milion de oameni), în Federația Rusă (180.000 de cazuri noi, cu o distribuție de 1.200 de cazuri noi la 1 milion de locuitori), în Polonia (130.000 de cazuri noi și 3.438 de cazuri noi la 1 milion de oameni), Germania (124.000 de cazuri noi, 1.500 de cazuri noi la 1 milion de oameni) și în Regatul Unit (112.000 de cazuri noi cazuri, 1.647 de cazuri noi la 1 milion de oameni).

Situația din România

În România, numărul de cazuri noi înregistrate în ultimele 7 zile a fost de  53.174, ceea ce a ridicat numărul total de cazuri de la începutul pandemiei la 465.982. Asta înseamnă că avem deja 24.222 de cazuri cumulate la 1 milion de oameni. De asemenea, în ultimele 7 zile au fost înergistrate 1.129 de noi decese, ceea ce duce numărul de decese cumulate de la începutul pandemiei încoace la 11.045. Avem, practic, 574 de decese cumulate la 1 milion de locuitori. În România, tipul de trasmitere a coronaviruslui este transmitere comunitară, notează  OMS. 

Situația în Turcia

În Turcia, tendințele ascendente atât la numărul cazurilor, cât și la cel al deceselor au continuat în ultima săptămână, cu peste 47.000 de cazuri noi (560 de cazuri noi la 1 milion de locuitori) și puțin peste 1.150 de decese noi (14 decese noi la 1 milion de oameni) raportate. Țara a înregistrat o creștere de 58% a noilor cazuri în ultima săptămână, numărul crescând fiind observat anterior în principal în Istanbul, Izmir și Bursa, dar tendința răspândindu-se acum în toată țara. Au fost depuse eforturi concertate pentru creșterea capacității de testare, urmând o tendință ascendentă a cazurilor raportate în perioada vacanței de vară. Până în prezent, peste 18,2 milioane de teste au fost efectuate în Turcia, cu o rată de pozitivare de 3% în ultima săptămână.

Situația în  Serbia

Serbia a raportat o creștere constantă a numărului săptămânal de cazuri și decese, din octombrie încoace. În ultima săptămână, au fost raportate 46.910 cazuri noi (6.700 de cazuri noi la 1 milion de oameni) și 300 de decese noi (45 de decese noi la 1 milion de locuitori). Țara a efectuat peste 1,7 milioane de teste până în prezent, incluzând aproximativ 137.000 de persoane testate în ultima săptămână (20 de teste / 1.000 de oameni / săptămână), dintre care 34% au fost pozitive. Cu peste 7.200 de pacienți spitalizați și peste 250 de pacienți care beneficiază de asistență pentru ventilație la sfârșitul săptămânii trecute, o clinică din țară va fi transformată într-un spital COVID-19 pentru a oferi asistență de terapie intensivă și sprijin pentru oxigen pentru a face față creșterii numărului de cazuri care necesită îngrijirea clinică.

Situația în Grecia

În Grecia, după câteva săptămâni de tendință ascendentă, cazurile au scăzut cu 27%, raportându-se 12.913 cazuri noi (1.239 cazuri noi la 1 milion de locuitori). Asta în timp ce o creștere accentuată a numărului de decese continuă, cu 696 de decese noi raportate (67 de decese noi la 1 milion de oameni) în ultima săptămână. Acest număr reprezintă o treime din totalul deceselor raportate de la începutul focarului. Deoarece situația actuală provoacă sistemul național de sănătate, sunt în curs de planificare consolidarea acestuia la nivel național și în zonele cele mai afectate din Salonic, care se află în nordul Greciei, asigurându-se că fiecare pacient primește îngrijirile medicale necesare, deși angajează mai mult lucrătorii din domeniul sănătății și creșterea capacității ICU, notează raportorii OMS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel