Raed Arafat: personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea pe perioada stării de urgență

Angela Sabău / 29 Martie 2020 / 21:59
Secretarul de stat dr Raed Arafat
Secretarul de stat dr Raed Arafat

Ordonanța Militară nr. 4 face referire la posibila detașare a personalului medical în unități medicale cu deficit de personal, cu specificarea că personalul medical sau auxiliar nu poate refuza detașarea pe durata stării de urgență.

Raed Arafat a citit articolul din Ordonanța Militară nr. 4 care face referire a posibila detașare sau delegare a personalului medical, în cazul în care în unele unități se înregistrează deficit de personal. 

Începând cu data prezentului ordin, întreg personalul medical de specialitate, medici primari, specialiști sau rezidenți, personalul mediu sanitar, personalul auxiliar, personalul sanitar cu studii medii sau superioare, chimiști, biologi, fizicieni, farmaciști și balneofiziokinetoterapeuți, angajați ai unităților sanitare publice pot fi detașați sau delegați la alte untăți sanitare publice care înregistrează deficit major de personal.

Pe durata stării de urgență, personalul menționat anterior nu poate refuza detașarea sau delegarea dispusă în condițiile aliniatului precedent”, a spus Raed Arafat.

Dacă detașarea sau delegarea se face în alte localități decât cele de domicilu, unitățile administrativ-terioriale sau cele sanitare unde este detașată sau delegată persoana au obligația de a-i asigura cazarea și hrana. Detașarea sau delegarea în interiorul județului se face sau se dispune prin ordin al prefectului la dispunerea Direcției de Sănătate Publică.

De asemenea, se mai arată în ordonanță, „detașarea sau delegarea în alt județ decât cel în care își desfășoară activitatea persoana respectivă se realizează prin dispoziția secretarului de stat desemnat de minstrul Sănătății sau prin Ordin al comandantului acțiunii, după caz”. 

Raed arafat a mai explicat că „a fost obligatoriu acest ordin în vederea pregătirii unităților sanitare și a sistemului sanitar de urgență pentru a face față în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor cu COVID și în cazul în care avem deficit de personal în unele zone, lucru care știm că există în unele județe și unde va fi nevoie de detașarea personalului respectiv”

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy