Pacienți cu astm. Campanie de informare cu privire la afecțiune

Adisa Codruț |
Data publicării:
Astm
Astm

Pacienții cu astm au o nouă posibilitate de a se informa cu privire la afecțiune. În campania „Respir” a fost lansată o platformă online, unde pot găsi răspuns la întrebări cu privire la această boală.

Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) lansează Campania „Respir”, un demers de informare și educare cu privire la astm, ca o prioritate pentru agenda de politici publice.

Societatea Română de Pneumologie (SRP) și Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) s-au alătura acestei inițative, potrivit unui comunicat remis presei.

În cadrul campaniei este pusă la dispoziția publicului larg platforma de informare www.viatacuastm.ro, un instrument care să vină în ajutorul pacienților cu astm și al aparținătorilor, precum și broșura „Viața cu astm”, unde cei interesați vor găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la problemele frecvente ale pacientului cu astm.

,,Educația în sănătate este foarte importantă. Un pacient cu astm bine informat va înțelege că pentru a ține astmul sub control este esențial să ia tratamentul așa cum i-l prescrie medicul și să se prezinte la control cu regularitate. Astmul este o afecțiune care poate fi ținută sub control și un pacient diagnosticat poate avea o calitate bună a vieții și se poate implica aproape în toate tipurile de activități în care se implică și persoanele sănătoase” a declarat Rozalina Lăpădatu, Director al IDSE.

În România, conform Societății Române de Pneumologie, trăiesc aproximativ 1.000.000 de pacienți cu astm, însă boala este mult sub-diagnosticată.

Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, caracterizată prin episoade de agravare a inflamației căilor respiratorii, care sunt sensibile și hiper-reactive. Prevalența afecțiunii este în creștere, mai ales în rândul tinerilor.

Boala poate fi ținută sub control

Potrivit statisticilor, între 30% și 70% dintre pacienții cu astm, la nivel european, nu își administrează tratamentul prescris de medic pentru a trata inflamația căilor respiratorii și a ține afecțiunea sub control, conform datelor Societății Europene de Boli Respiratorii. Aceștia se supun astfel riscului ca pe termen lung afecțiunea să se agraveze, iar crizele de astm să devină din ce în ce mai frecvente.

,,Astmul poate fi ținut sub control cu tratamentul potrivit la momentul potrivit: terapie de fond, care se administrează zilnic, indiferent dacă pacientul manifestă sau nu simptomele specifice, și terapie la nevoie pe care pacientul trebuie să-l folosească de îndată ce simte instalarea simptomelor specifice crizei de astm. Cu toate acestea, până la 70% dintre pacienți, în momentul în care se simt bine, aleg să renunțe la terapia de fond și folosesc tratament doar în situațiile de urgență. Riscul de agravare a bolii devine astfel unul major pentru acești pacienți”, a adăugat Conf. Univ. Dr. Roxana Maria Nemeş, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel