Pacienți cronici, acces la asistență medicală: avertismentul Colegiului Medicilor din București

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Colegiul Medicilor din Municipiul București susține creșterea accesului pacienților cronici la asistență medicală, inclusiv în spitalele suport COVID-19. În acest scop se discută despre redefinirea unor circuite.

 

 

Pandemia a dus la crearea unor situații critice pentru pacienții cu boli cronice după ce unele spitale au fost doar pentru pacienții cu COVID-19. Multe consultații și intervenții au fost amânate pentru o perioadă mai bună, însă pandemia a continuat mai mult decât se așteptau autoritățile. Astfel, unele situații au devenit cu adevărat critice pentru pacienții cu boli cronice.

Colegiul Medicilor din Municipiul București transmite un comunicat de presă prin care anunță că susține creșterea accesului pacienților cronici la serviciile medicale, prin redefinirea unor circuite în spitale. „Nu trebuie să uităm, însă, că printre cei afectați în mod direct de pandemia actuală, pe lângă cei care au contractat virusul SARS-CoV-2, se numără și persoanele care suferă de afecțiuni cronice. 

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă în acest sens, când a dat publicității un raport în care arăta că serviciile de prevenție și tratament pentru bolile cronice netransmisibile au fost perturbate grav pe tot Globul”, se arată în comunicatul remis presei. 

„Considerăm un moment oportun ca spitalele care au oferit asistență medicală în această perioadă pacientului cu COVID-19 să-și regândească circuitele pentru a crește, în siguranță, capacitatea de asistență și îngrijire a pacienților cu boli cronice. Astfel, Colegiul Medicilor din Municipiul susține creșterea accesului pacienților cronici la asistență medicală și lansează un apel către conducerile spitalelor și către autorități să facă toate demersurile necesare în acest sens. Bineînțeles, este important ca spitalele să fie în continuare pregătite pentru îngrijirea pacienților COVID-19, cu personalul necesar, circuite, echipamente și tot ceea ce este nevoie. Însă este vital ca și restul pacienților, mulți dintre ei cu afecțiuni cronice, care necesită îngrijiri periodice să poată să beneficieze de ele în condiții optime. Știm și înțelegem că nu este ușor, dar în caz contrar, considerăm că efectul negativ va fi mare și va fi unul resimțit pe termen lung atât pentru această categorie de pacienți cât și pentru sistemul de sănătate în ansamblu”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.  

Desigur, este important ca actul medical să se desfășoare în siguranță, atât pentru pacienții cronici care se prezintă în unitățile medicale, cât și pentru personalul medical cu care intră în contact. 

Efect nefast al pandemiei asupra pacienților cronici

Peste jumătate dintre bolnavii cronici din România consideră că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite, arată un studiu2 din luna octombrie 2020. De asemenea, în ceea ce privește numărul internărilor la nivel național, în aprilie 2020 s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar în octombrie era încă la jumătate față de anul precedent. 

Un procent considerabil dintre medicii de familie (82%) consideră că pandemia de COVID-19 a avut un efect negativ asupra accesului pacienților cronici la servicii medicale în România, arată același studiu. Printre motivele enumerate de către aceștia, cele mai frecvent menționate sunt accesul restricționat la serviciile medicale din spitale/ambulatoriile de specialitate (74,7% dintre respondenți), teama pacienților de îmbolnăvirea de COVID-19 (34,5% dintre respondenți) și restricțiile de deplasare impuse de autorități (5,8% dintre respondenți).


Colegiul Medicilor din Municipiul București atrage atenția că, dacă această situație va persista, costurile vor fi mari pentru sistemul de sănătate și pentru societate în ansamblul său. 

„În Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București avem un medic neurolog, pe prof. dr. Bogdan Popescu, un medic gastroenterolog, pe prof. dr. Lucian Negreanu, un hematolog, pe conf. dr. Horia Bumbea și un medic de familie, pe dr. Adriana Mihalaș, astfel că avem o privire de ansamblu asupra sistemului de sănătate bucureștean. Considerăm că în special acum, când situația epidemiologică o permite, trebuie să punem accentul și să creștem accesul pentru îngrijirile acordate pacienților cronici, care au avut de suferit în anumite momente pe parcursul anului 2020, din cauza restricțiilor și dificultăților cauzate de pandemia de COVID-19. Trebuie identificate soluții eficiente pentru îmbunătățirea accesului acestor pacienți pentru evaluare și tratament”, se mai arată în comunicat.

„Colegiul Medicilor din Municipiul București a înțeles și înțelege deopotrivă provocările ridicate de pandemie și eforturile necesare pentru gestionarea sa, dar acum, când numărul cazurilor este în
scădere, este absolut necesar să facem demersuri rapide pentru ca pacienții cu afecțiuni cronice să nu aibă și mai mult de suferit.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel