Pacienții pot alege spital privat sau de stat: decontare din bugetul Sănătății. Modificarea care taie coplata!

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Salon de spital    FOTO: pexels.com
Salon de spital FOTO: pexels.com

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care le permite cetăţenilor să acceseze servicii din partea spitalelor private finanţate din programele de sănătate ale CNAS. În plus, a făcut o modificare astfel încât furnizorii privați să nu poată taxa suplimentar pacienții din programele naționale!

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care le permite cetăţenilor să acceseze servicii din partea spitalelor private finanţate din programele de sănătate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, anunţă vicepremierul Raluca Turcan.

"Ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Orban va salva vieţi. Astfel, pacienţii în stare critică vor beneficia mai repede de intervenţii în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va creşte, deci, numărul unităţilor sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament şi nu va plăti nimic", susţine Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Vicepremierul adăugă că, practic, prin această OUG, "pacienţii vor avea acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuţiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sănătate lună de lună, din salariu".

"Guvernul PNL dă posibilitatea pacienţilor să aleagă unde se tratează: fie în spitalele de stat, fie în cele private. Decontarea se va realiza în acelaşi regim, din bugetul Sănătăţii, indiferent dacă este vorba de un spital de stat sau privat. Liberalizăm, astfel, serviciile medicale ca să punem binele pacientului pe primul loc. Nu se privatizează niciun serviciu medical! Este un fake-news prin care cei care au interese obscure în sistemul medical vor să denatureze adevărul", mai afirmă Turcan.

Modificarea care taie coplata

Pentru a fi siguri că se întâmplă așa, guvernanții au modificat esențial textul Ordonanței, astfel încât acum în el este speficiat, în mod precis, că spitalele private nu vor putea pretinde coplată pacienților care vin să fie tratați în programele naționale de sănătate. 

Modificarea schimbă fundamental Ordonanța de Urgență, ceea ce înseamnă că indiferent dacă vor fi tratați a stat sau la privat, pacienții din programele naționale precum cele de AVC, cancer, diabet sau boli rare, vor primi aceleași servicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel