Pancreatita, evoluție la cancer pancreatic. Cum poate fi stopată boala

Angela Sabău / 21 iun 2019 / 14:10
Cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic

Pancreatita poate evolua în cancer pancreatic, o boală exterm de gravă, cu mici șanse de supraviețuire. Cercetătorii au descoperit cum pot stopa evoluția bolii.

Pancreatita este o inflamație a pancreasului care cauzează 275.000 de spitalizări anual, în Statele Unite. Pacienții care suferă de pancreatită ereditară au un risc de a dezvolta cancer pancreatic de 40, până la 50%.

Dannielle Engle, fostă colaboratoare postdoctorală la Centrul de Cancer de la Cold Spring Harbor (CSHL), care a fost recent numită asistent universitar la Institutul Salk, studiază evoluția de la pancreatită la cancerul pancreatic.

Ea s-a concentrat asupra unui biomarker cu potențial puternic, o structură chimică creată de molecule complexe de zahăr numită CA19-9, deoarece CA19-9 este crescută la pacienții cu pancreatită și cancer pancreatic.

Acum, Engle și echipa ei furnizează prima dovadă că CA19-9 provoacă, de fapt, boala cu care a fost corelată ca biomarker și sugerează că blocarea acestei structuri complexe de zahăr ar putea fi utilizată terapeutic pentru a preveni progresia de la pancreatită la cancer pancreatic. Constatările lor sunt publicate în revista Science.

„Aceasta este una dintre acele oportunități unice în care intervenția profilactică a pancreatitei poate duce la prevenirea cancerului pancreatic la pacienții cu risc”, a spus Engle.

Enzima care poate fi țintită în terapie

În laboratorul Centrului de Cancer David Tuveson de la CSHL, Engle a cercetat proprietățile cancerului pancreatic. 

O singură enzimă controlează etapa finală în producția de CA19-9 la om, dar această enzimă lipsește la rozătoare. Engle a generat șoareci care au produs CA19-9, și a observat în mod surprinzător că șoarecii au dezvoltat pancreatită severă. Constatările lui Engle arată că CA19-9 reprezintă o țintă terapeutică interesantă pentru terapia pancreatitei.

La șoareci, CA19-9 recrutează sistemul imunitar pentru a repara leziunile de la pancreatită.

Engle a constatat că, în timpul acestui proces de recrutare, CA19-9 poate induce, de asemenea, o cascadă de reacții biochimice propulsate de eliberarea de enzime digestive dăunătoare din pancreas. Această cascadă deschide o poartă de transformare pentru dezvoltarea cancerului, iar Engle a demonstrat, de asemenea, că CA19-9 poate accelera în mod dramatic creșterea tumorilor pancreatice.

„Pancreatita este necesară pentru a dezvolta cancer pancreatic și am putea fi în măsură să prevenim această tranziție la pacienții cu pancreatită, prin vizarea CA19-9”, a spus Engle. „Prin vizarea CA19-9 cu anticorpi în modele animale, am fost în măsură să reducem severitatea pancreatitei și chiar să prevenim apariția ei.”

 

 

Articole Recomandate
Comentarii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.26