Imunoterapia în cancerul de sân: mai multe paciente ar putea fi eligibile

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân. Foto: Pixabay

Imunoterapia în cancerul de sân ar putea aduce mai multe beneficii și să facă eligibile pentru acest tip de tratament un număr mai mare de paciente. Ultimele cercetări sunt promițătoare.

Imunoterapiile au transformat terapia, însă succesul lor au fost limitate din motive complexe și derutante. În special în cazul cancerului de sân, doar un număr mic de paciente sunt eligibile pentru a fi supuse imunoterapiei, iar cele mai multe beneficiază de un succes relativ mic.

Dar, într-un studiu preclinic condus de Institutul de Cancer Duke, cercetătorii au subliniat o modalitate care ar putea îmbunătăți a aceste rezultate prin expunerea tumorilor de cancer mamar la sistemul imunitar al organismului.

În lucrarea publicată în revista Nature Communications, cercetătorii au identificat o enzimă în celulele implicate în reglementarea creșterii și răspândirii cancerului de sân. Testele la șoareci au demonstrat o modalitate de a opri activitatea enzimei, pentru a permite celulelor T să inițieze un atac imunitar.

„Am constatat că inhibarea activității acestei enzime a scăzut capacitatea macrofagelor din tumori de a suprima atacul imun asupra celulelor canceroase și, într-adevar, le-a favorizat începerea producției de chimicale care atrag mai multe celule T – ucigașe ale celulelor canceroase în tumoră”, a spus Donald McDonnell , președinte al Duke's Department of Pharmacology & Cancer Biology. „Putem dezlipi de fapt tumora de sistemului imunitar.”

Nouă clasă e medicamente

McDonnell și colegii, inclusiv autorul principal și colaboratorul dr. Luigi Racioppi, au raportat că o kinază sau o enzimă numită CaMKK2 este foarte exprimată în macrofage în tumorile de sân umane. Ei au efectuat o serie de studii exploratorii care au dezvăluit utilitatea potențială a moleculei ca țintă terapeutică pentru cancerul de sân.

Lucrând cu colegii de la Universitatea din Carolina de Nord de la Chapel Hill, ei au dezvoltat o nouă clasa de medicamente care au inhibat creșterea tumorilor umane la sân, crescute la șoareci.

Folosirea acestei molecule a suprimat creșterea tumorii nu numai prin creșterea acumulării de celule T - ucigașe ale tumorii, dar, de asemenea, prin reducerea capacității tumorii de a suprima activitatea celulelor T, a spus McDonnell. El a declarat ca studiile suplimentare sunt in curs de desfasurare, cu scopul de a obtine date pentru a lansa un studiu clinic la pacienții cu cancer de sân în următoarele 18 luni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel