Cancerul la creier, strategie terapeutică atipică: dietă combinată cu un medicament

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral

O dietă combinată cu un medicament par să reducă o formă de cancer la creier pentru care până acum nu s-a găsit tratament.

Cercetătorii au asociat o dietă specializată și un medicament care luptă împotriva tumorii și au găsit că această combinație non-toxică ajuta la distrugerea a două celule majore găsite într-o formă agresivă de cancer cerebral, arată rapoartele echipei în revista Nature Biologie Communications Group.

Echipa internațională a combinat o dietă cu conținut scăzut de calorii, bogată în grăsimi și scăzută în carbohidrați, cu un antibiotic inhibitor al tumorii și a descoperit că această combinație distruge celule stem canceroase și celule mezenchimale, cele două celule majore găsite în glioblastom, o formă de cancer care evoluează rapid și este rezistent tratamentelor tradițonale, scrie medicalxpress.com.

Dieta ketogenică și antibioticul 6-diazo-5-oxo-L-norleucină - caracterizată mai întâi în 1956 și denumită DON - oferă o strategie terapeutică netoxică care ar putea fi utilizată pentru a gestiona cancerul cerebral mortal, a declarat Boston College Professor de Biologie Thomas N. Seyfried, autor principal al lucrării și cercetătorul Purna Mukherjee.

Cercetătorii, investigând un tratament bazat pe dovezi că glioblastomul este în primul rând o boală metabolică mitocondrială determinată de fermentație, a descoperit că această combinație a fost capabilă să pătrundă în bariera hemato-encefalică, cea care protejează creierul, atât de leziuni cât și de intervenții, au scris în articolul intitulat „Beneficiul terapeutic al combinării dietei ketogenice cu restricție de calorii și țintirea glutaminei în glioblastomul experimental în stadiu avansat”.

"Din acest studiu și din studiul nostru precedat cu un alt medicament, se pare că dieta cu ketogenă restricționată poate fi considerată un nou sistem de eliberare a medicamentului pentru creier. Nu există nici un medicament cunoscut care să poată face acest lucru", a spus Seyfried, un biochimist lipidic și autor al cărții Cancer As A Disease Metabolice (Wiley, 2012).

Testele pe șoareci, promițătoare

Echipa de la Boston College, Universitatea de Medicina din Harvard, Berg LLC, Universitatea Zulia din Venezuela și Universitatea din Budapesta au studiat intervenția dietă-medicament la șoareci, care servesc ca modele mai apropiate de glioblastom la om.

Glucoza și glutamina din aminoacizi sunt cei doi mari combustibili fermentabili din organism care pot conduce la creșterea glioblastomului, precum și la cele mai multe tipuri de cancer, a spus Seyfried. Cu toate acestea, relativ puține studii au vizat simultan acești „carburanți„ drept candidați pentru managementul terapeutic al glioblastomului.

Într-un raport din decembrie anul trecut, Seyfried și colegii au identificat fermentația de glutamină ca fiind "legătura lipsă" în teoria metabolică a cancerului inițial prezentată de către laureatul Nobel Otto Warburg în 1931. Contrar teoriei conform căreia cancerul este determinat de instabilitatea genomică în nucleul unei celule, teoria metabolică a cancerului susține că traiectoria mortală a cancerului începe în mitocondrii, unde celulele generează energie.

În noul lor studiu, cercetătorii au administrat DON, un antagonist de glutamină, în combnație cu o dietă cu conținut caloric limitat, ketogenic, pentru a trata creșterea tumorii în stadiu tardiv în creier. DON se referă la "legătura lipsă - reacția glutaminolizei - în timp ce dieta ketogenică reduce glucoza și crește corpurile nefermentabile și cetone neuroprotectoare", a spus Seyfried.

Terapia care a ucis celulele tumorale 

„Strategia terapeutică dieta-medicament a ucis celulele tumorale și inversează simptomele bolii, îmbunătățind supraviețuirea globală a șoarecelui", a spus Seyfried. Strategia terapeutică reduce, de asemenea, edemul, hemoragia și inflamația. Mai mult, dieta ketogenică restricționată cu calorii a facilitat eliberarea DON în creier și a permis o dozare mai mică pentru a obține efect terapeutic.

Glioblastomul este o tumoare primară agresivă a creierului uman care a rezistat timp de zeci de ani de tratamente și intervenții medicale eficiente. Standardul actual de combinație de îngrijire a chirurgiei, chimioterapiei și tratamentului cu radiații oferă o speranță medie de viață de 15 până la 16 luni, adesea cu efecte secundare debilitante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel