Sfaturile medicilor pentru o vacanță reușită. Ce trebuie să conțină trusa de călătorie

Adisa Codruț |
Data publicării:
În zilele toride de vară e bine să vă hidratați  FOTO: pexels.com
În zilele toride de vară e bine să vă hidratați FOTO: pexels.com

Pentru o vacanță reușită, medicii specialiști vă recomandă să aveți cu voi o mică farmacie din care să nu lipsească anumite medicamente.

Sfaturi, călătorie, medici. „Medicina călătorului reprezintă un domeniu multidisciplinar în expansiune, care vizează nu numai prevenirea sau tratarea bolilor tropicale, ci un ansamblu de patologii ce pot apare sau pot fi agravate în cursul călătoriilor", se arată într-o serie de sfaturi medicale pentru vacanță postate de reprezentanții Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" pe Facebook.

Recomandările din postare cuprind informații preluate de la Societatea Română de Medicină de Voiaj și un video realizat de colonelul Oana Ciobanu și Daniel Iancu. Aceșia au realizat un interviu cu maiorul medic asistent universitar Valeriu Gheorghiţă, medic specialist la Boli infecţioase, coordonator la nivelul SUUMC al politicilor de utilizare a tratamentului cu antibiotice.

Sfaturi, călătorie, medici. Călătorii către Tropice

Recomandările medicilor diferă în funcție de destinaţie, vârstă, motivul călătoriei (turiştii sunt mai frecvent bolnavi, faţă de persoanele ce călătoresc în scopuri profesionale), durata călătoriei, experienţa, prezenţa unor boli concomitente.
De regulă, călătoriile la Tropice înregistrează o creştere medie anuală de 5-10%. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului, pentru 2012, s-au raportat un miliard de călătorii internaționale.

Ceea ce puțini turiști știu e că aceste „călătorii îi expun pe cei care călătoresc la modificări de altitudine, umiditate, temperaturi variate şi la agenţi responsabili de boli infecţioase". „În acest context, rolul medicinei de călătorie ca disciplină aflată la graniţa mai multor specialităţi este tot mai important", mai susțin reprezentanții Spitalului Militar din București.

Sfaturi, călătorie, medici. De ce trebuie să vă feriți

doctorii recomandă călătorilor un consult înainte de vacanță, unul preventiv, de rutină, dar și de informare.

„Medicii care consultă călătorul internaţional trebuie să cunoască bolile care pot fi transmise de diverşi vectori la care călătorul poate fi expus. Împotriva celor mai importante boli transmise de vectori, ca malaria şi febra galbenă, sunt disponibile vaccinuri şi medicamente cu efect profilactic. Cu toate acestea, pentru multe boli transmise de artropode nu există profilaxie specifică, aşa încât călătorul trebuie sfătuit în legătură cu utilizarea substanţelor cu efect repulsiv şi cu alte măsuri generale cu efect protector", mai precizează postarea de pe Facebook.

Sfaturi, călătorie, medici. Recomandări

Valeriu Gheorghiţă, medic specialist la Boli infecţioase din cadrul Spitalului Militar, spune în video-ul realizat de reprezentanții aceleiași unități că atunci când mergeți în vacanță e bine să aveți cu voi o „mini-farmacie" care să conțină: medicamente antitermice obișnuite, antialgice, medicamente antiinflamatoare, antialergice, diverse geluri pentru calmarea mâncărimilor, repelente pentru țânțari și căpușe, pansamente sau feșe elastice, dezinfectante uzuale.

Iar călătorii cu boli cronice, cardiacii ar fi bine să-și ia cu ei destule pastile pentru întreaga durată a călătoriei.

În plus, în funcție de zona unde călătoriți ar fi bine să se facă diverse imunizări, chimioprofilaxie antimalarică, să se ia medicație pentru bolile diareice care pot să apară, seringi de unică folosință, prezervative.

Dintre sfaturile medicilor specialiști mai amintim o listă cu sugestii de care să se țină cont:

• Boli prevenibile prin vaccinare
• Diareea călătorului şi autotratamentul acesteia
• Prevenirea malariei
• Măsuri pentru evitarea muşcăturilor de insecte
• Alte boli transmise de vectori sau apă
• Siguranţa personală, comportament şi sănătate legată de activitatea sexuală
• Boli în raport cu mediul (altitudine, căldură, scufundări)
• Răul de mişcare şi decalajul orar
• Muşcături de animale şi evitarea turbării
• Călătorii prelungite, expatriaţi şi călătorii de afaceri
• Călători cu riscuri speciale (femeia gravidă, imunodeprimaţii, vârstnicii, diabeticii)
• Surse de informare
• Trusa de călătorie
• Asigurarea medicală
• Acces la îngrijiri medicale în timpul călătoriei

Sfaturi, călătorie, medici. Bolile infecțioase estivale

Medicul maior Valeriu Gheorghiţă spune, în video-ul Spitalului Militar, că bolile infecțioase din perioada verii sunt: boala diareică - cea mai frecventă - , toxiinfecții alimentare, boli transmise prin țântari, căpușe; West Nile, Febra butonoasă, reacții alergice cutanate post-infecțioase, boala Lyme, enteroviroze, leptospiroză.

Un simptom ce ar trebuei să vă convingă să mergeți la medic e febra, dar și, adaugă Valeriu Gheorghiță, alterarea stării generale de sănătate, cefalee, vărsături, erupție generalizată, apariția unor leziuni cu caracter hemoragic la piele, diaree, vărsături, modificări ale aparatului urinar.

Sfaturi, călătorie, medici. Partea cea mai neplăcută a vacanței

E bine de știut că vacanțele pot duce şi la evenimente neplăcute, inclusiv decese. Cauzele pot fi dintre cele mai diverse, de la evenimente cardiovasculare până la boli infecţioase sau accidente, aşa cum reiese si din studiile făcute. Spre exemplu unul realizat de Lawson despre cauzele de deces la oamenii ce au călătorit spre State între 2005 și 2008 arată următoarele motive care au dus la moarte:

• 213 decese raportate la CDC (62% călătorii maritime)
• 70% cauze cardiovasculare
• 12% cauze infecțioase (73% - patologii asociate)
• 6% neoplazii
• 4% accidente
• 8% alte cauze

Specialiștii subliniază că principalele elemente ale unei consultaţii înaintea plecării într-o călătorie sunt: evaluarea sănătăţii călătorului, evaluarea antecedentelor, medicaţiei şi alergiilor și evaluarea imunizărilor anterioare. Sfaturile medicilor sunt în funcție și de elemente ca: anotimpul în care se călătorește, durata, modalitatea de călătorie, activităţi planificate. Astfel se pot recomanda sau nu anumite vaccinuri.

Iar la întoarcere, specialiștii recomandă o vizită la medic pentru un consult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel