Paul Grant, actor din Star Wars și Harry Potter, a murit la 56 de ani. Actorul s-a născut cu nanism

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
paul grant - FOTO: Facebook@King Paul Grant
paul grant - FOTO: Facebook@King Paul Grant

Actorul Paul Grant, cunoscut pentru roluri în ”Star Wars” și ”Harry Potter”, a murit la 56 de ani.

Actorul Paul Grant, cunoscut pentru rolurile din Star Wars și Harry Potter, a murit la vârsta de 56 de ani. Anunțul a fost făcut de fiica lui, însă cauza morții nu a fost dezvăluită.

Actorul a fost găsit de poliție la King’s Cross și a fost transportat de urgență la spital, unde a fost declarată moartea cerebrală. Familia lui a anunțat că a luat decizia de a opri aparatul de susținere a vieții duminică.

Cauza morții nu a fost încă anunțată. Fiica Sophie Jayne Grant, în vârstă de 28 de ani, a spus că este ”devastată” și și-a numit tatăl ”o legendă”.

”El a adus întotdeauna un zâmbet și râs pe fața tuturor. Ar face orice pentru oricine și era un mare fan al Arsenalului”, a sous fiica lui Paul Grant, potrivit MSN.

Actorul se numea ”regele piticilor”. Grant a mai jucat alături de Tom Cruise în Legend (1985), David Bowie în Labyrinth (1986) și Val Kilmer în Willow (1988) și a filmat un rol în Harry Potter și Piatra Filosofală din 2001.

Actorul britanic s-a confruntat cu probleme cu drogurile și alcoolul și a recunoscut că ”a pierdut totul”, inclusiv cheltuind banii pe cocaină și prostituate.

Problemele sale au ieșit la iveală în 2014, după ce au apărut fotografii în care Grant trăgea linii de cocaină, a relatat la vremea respectivă Sunday Mirror.

Vezi și: Cum arată medicina viitorului. Coliță: Nu trebuie să țină bolnavul în spital

Nanismul, ce este

Nanismul este o statură scundă care rezultă dintr-o afecțiune genetică sau medicală. În general, nanismul este definit ca o înălțime la vârsta adultă de 147 centimetri sau mai mică. Înălțimea medie a adulților în rândul persoanelor cu nanism este de 122 cm.

Multe afecțiuni medicale diferite cauzează nanismul. În general, afecțiunile sunt împărțite în două mari categorii:

- Nanismul disproporționat. În cazul în care dimensiunea corpului este disproporționată, unele părți ale corpului sunt mici, iar altele sunt de mărime medie sau peste medie. Tulburările care cauzează nanismul disproporționat inhibă dezvoltarea oaselor.

- Nanismul proporțional. Un corp este proporțional de mic dacă toate părțile corpului sunt mici în aceeași măsură și par a fi proporționate ca un corp de statură medie. Afecțiunile medicale prezente la naștere sau apărute în copilăria timpurie limitează creșterea și dezvoltarea generală.


Unele persoane preferă termenul de "statură mică" sau "oameni mici" în loc de "pitic" sau "nanism". Așadar, este important să fii sensibil la preferințele unei persoane care are această tulburare. Tulburările de statură scurtă nu includ statura scurtă familială - înălțimea mică care este considerată o variație normală cu o dezvoltare osoasă normală.

Vezi și: Supa de primăvară care te încarcă de energie. Conține două ingrediente cheie

Nanismul, simptome

Semnele și simptomele - altele decât statura mică - variază considerabil în cadrul spectrului de tulburări.

Nanismul disproporționat

Majoritatea persoanelor cu nanism au tulburări care cauzează o statură disproporționat de mică. De obicei, acest lucru înseamnă că o persoană are un trunchi de dimensiuni medii și membre foarte scurte, dar unele persoane pot avea un trunchi foarte scurt și membre scurtate (dar disproporționat de mari). În aceste tulburări, capul este disproporționat de mare în comparație cu corpul.

Aproape toate persoanele cu nanism disproporționat au capacități intelectuale normale. Excepțiile rare sunt de obicei rezultatul unui factor secundar, cum ar fi excesul de lichid din jurul creierului (hidrocefalie).

Cea mai frecventă cauză a nanismului este o tulburare numită acondroplazie, care determină o statură disproporționat de mică. Această tulburare are, de obicei, următoarele rezultate:

- Un trunchi de dimensiuni medii

- Brațe și picioare scurte, cu partea superioară a brațelor și picioarelor deosebit de scurte

- Degete scurte, adesea cu o separare largă între degetul mijlociu și cel inelar

- Mobilitate limitată la nivelul coatelor

- Un cap disproporționat de mare, cu o frunte proeminentă și o punte a nasului aplatizată

- Dezvoltarea progresivă a picioarelor arcuite

- Dezvoltarea progresivă a spatelui inferior legănat

- O înălțime la vârsta adultă de aproximativ 122 cm

Vezi și: Terapiile inovative, efect major. Coliță: Corectitudine a răspunsului terapeutic

O altă cauză a nanismului disproporționat este o tulburare rară numită displazie spondilo-epifizară congenitală (SEDC). Semnele pot include:

- Un trunchi foarte scurt

- Un gât scurt

- Brațe și picioare scurtate

- Mâini și picioare de mărime medie

- Piept lat, rotunjit

- Pomeți ușor aplatizați

- Deschidere în cerul gurii (fantă palatină)

- Deformări ale șoldurilor care au ca rezultat întoarcerea coapselor spre interior

- Un picior care este răsucit sau ieșit din formă

- Instabilitate a oaselor gâtului

- Curbura progresivă de cocoșare a părții superioare a coloanei vertebrale

- Dezvoltarea progresivă a unei curburi înclinate a spatelui inferior

- Probleme de vedere și de auz

- Artrita și probleme cu mișcarea articulațiilor

- Înălțime la vârsta adultă variind de la 91 cm la puțin peste 122 cm 

Vezi și: Foliculita: ce este, de fapt. Cauze, simptome, prevenție. Viviana Iordache: Este confundată des cu firele de păr încarnate după epilare. E cu totul altceva

Nanism proporțional

Nanismul proporțional este rezultatul unor afecțiuni medicale prezente la naștere sau care apar în copilăria timpurie și care limitează creșterea și dezvoltarea generală. Așadar, capul, trunchiul și membrele sunt toate mici, dar sunt proporționale între ele. Deoarece aceste afecțiuni afectează creșterea generală, multe dintre ele au ca rezultat dezvoltarea deficitară a unuia sau mai multor sisteme corporale.

Deficiența hormonului de creștere este o cauză relativ frecventă a nanismului proporțional. Aceasta apare atunci când glanda pituitară nu reușește să producă o cantitate adecvată de hormon de creștere, care este esențială pentru creșterea normală în copilărie.

Semnele includ:

- Înălțime sub percentila a treia pe diagramele standard de creștere pediatrică

- Ritmul de creștere mai lent decât cel așteptat pentru vârstă

- Întârzierea sau absența dezvoltării sexuale în timpul adolescenței, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel