Foliculita: ce este, de fapt. Cauze, simptome, prevenție. Viviana Iordache: Este confundată des cu firele de păr încarnate după epilare. E cu totul altceva

EXCLUSIV
foliculita - Foto: Freepick @dpot1996 @ksandrphoto
foliculita - Foto: Freepick @dpot1996 @ksandrphoto

Foliculita - ce este, care sunt cauzele și simptomele. Ce să faci să previi apariția foliculitei.

Foliculita este o afecțiune comună a pielii care apare atunci când foliculii de păr se inflamează. Este adesea cauzată de o infecție cu bacterii. La început poate arăta ca niște coșuri mici în jurul micilor buzunare din care crește fiecare fir de păr (foliculii de păr).

Afecțiunea poate fi pruriginoasă, dureroasă și stânjenitoare, iar infecția se poate răspândi și se poate transforma în răni cu cruste.

Foliculita ușoară se va vindeca probabil fără cicatrici în câteva zile, cu o autoîngrijire de bază.

Infecțiile mai grave sau repetate pot necesita medicamente eliberate pe bază de rețetă. Lăsate netratate, infecțiile severe pot provoca pierderea permanentă a părului și cicatrici.

Anumite tipuri de foliculită sunt cunoscute sub numele de erupție de cadă fierbinte și mâncărime de frizer.

Potrivit medicului dermatolog Viviana Iordache, foliculita este de fapt o infecție dată de anumite bacterii, nu un simplu fir de păr încarnat și infectat cum se crede. Medicul ne-a explicat care este diferența între cele două afecțiuni și de ce nu e bine să te dai cu tot felul de soluții sau să iei medicamente, mai ales antibiotice, după ureche. 

"Din punct de vedere dermatologic, foliculita înseamnă o infecție a foliculului pilo-sebaceu, care este dată de obicei de microbi din grupul cocilor. Din nefericire, prin foliculită marea majoritate a pacienților mei și a populației în general, înțelege o inflamație sau o încarnare a firelor de păr de pe anumite zone, care determină un aspect urât, ca și cum ar fi să le spunem niște coșuri, popular vorbind, la nivelul respectiv, și care se tratează extrem de dificil. Deci este foarte greu de scăpat de ea.

Medical, această încarnare a firului de păr se numește pili recurvati, e cu totul altceva.

Dar, într-adevăr, popular, multe paciente care vin și spun că ss-au prezentat pentru foliculită, s-au prezentat de fapt pentru aceste fire încarnate, dintre acre unele fac o reacție inflamatorie, adică zona se înroșește, după aceea devine maro – vineție, crește în volum, iese la suprafața pielii propriu-zis, este foarte inestetică și uneori este foarte dureroasă. Și aceasta, din nefericire, le mănâncă foarte multă energie și foarte multă preocupare, pentru că acum, cosmetic vorbind, nu mai este acceptabil ca femeia să nu fie epilată, cel puțin să zicem pe picioare, și lucrul acesta se agravează în perioadele în care te epilezi clasic", a explicat medicul dermatolog Viviana Iordache, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Semnele și simptomele foliculitei includ:

- grupuri de umflături mici sau coșuri în jurul foliculilor de păr

- vezicule pline de puroi care se deschid și se acoperă cu cruste

- mâncărimi și arsuri ale pielii

- piele dureroasă și sensibilă

- o umflătură inflamată

Cum îți dai seama că este foliculită și nu un fir de păr încarnat și inflamat?

Oricine poate dezvolta foliculită. Anumiți factori cresc riscul de a o contracta, printre care:

- Purtarea regulată de îmbrăcăminte care reține căldura și transpirația, cum ar fi mănușile de cauciuc sau cizmele înalte

- Înmuiere într-o cadă cu hidromasaj, jacuzzi sau piscină publică care nu este bine întreținută

- Provocarea deteriorării foliculilor de păr prin bărbierit, epilare cu ceară, purtarea de haine strâmte sau practici de coafare a părului, cum ar fi tracțiunea, peruci și uleiuri

- Utilizarea unor medicamente, cum ar fi cremele cu corticosteroizi, terapia cu antibiotice pe termen lung pentru acnee și anumite medicamente de chimioterapie

- Având dermatită sau transpirație excesivă (hiperhidroză)

- Având diabet, HIV/SIDA sau o altă afecțiune care vă scade rezistența la infecții

"Dacă zona respectivă prezintă aceste leziuni, pe perioada pe care ne epilăm clasic, de obicei este vorba de această pseudofoliculită sau de foliculita dată de suprainfecția pe pili recurvati. Și, în general, diagnosticul se pune la medicul dermatolog.

Pentru că foarte multă lume, asociind acest cuvânt, cuvântul ită de obicei însemnând ceva infecțios, amigdalită, apendicită înseamnă o inflamație, o infecție, abuzează de tratamente dezinfectante sau antibiotice.

Fie că vorbim de cele locale, fie că vorbim, în cazuri dramatice, chiar de cele autoadministrate pe cale orală. Aceste antibiotice nu au nicio legătură cu afecțiunea propriu-zisă, deci ele nu vor determina o îmbunătățire a situației zonei, în schimb vor deranja flora saprofită și atunci pacienta respectivă se va trezi cu probleme de contaminare pe termen lung, mai ales dacă mai și umblă să scobească zona respectivă și încearcă să scoată firele alea încarnate sau chiar vor folosi soluții antiseptice, clasica betadină sau alcoolul, care vor determina deshidratarea zonei respective pe o zonă care și așa este relativ deshidratată.

De exemplu, fața anterioară a gambelor este mult mai deshidratată decât spatele aceluiași pacient, chiar dacă pacientul este în general mai seboreic sau mai deshidratat în general. Așa dă tratamentele autoaplicate, repet, mai ales cu lucruri care dezinfectează, sunt complet nerecomandate", ne-a mai explicat medicul dermatolog.

Ce să faci să nu dezvolți foliculită

Puteți încerca să preveniți foliculita folosind aceste sfaturi:

- Spălați-vă pielea în mod regulat. Folosiți de fiecare dată o lavetă și un prosop curat și nu împărțiți prosoapele sau lavetele.

- Spălați rufele în mod regulat. Folosiți apă caldă cu săpun pentru a spăla prosoapele, prosoapele și orice uniforme sau alte haine îmbibate cu ulei.

- Evitați frecarea sau presiunea pe piele. Protejați pielea predispusă la foliculită de frecarea cauzată de rucsacuri, căști și haine strâmte.

- Uscați-vă mănușile de cauciuc între utilizări. Dacă purtați mănuși de cauciuc în mod regulat, după fiecare utilizare întoarceți-le pe dos, spălați-le cu săpun, clătiți-le și uscați-le bine.

- Evitați să vă radeți, dacă este posibil. Pentru persoanele cu foliculită facială, lăsarea bărbii poate fi o opțiune bună dacă nu aveți nevoie de o față curată și bărbierită.

- Aplicarea unei cantități bune de loțiune de bărbierit înainte de bărbierit

- Rasul în direcția de creștere a părului

- Evitarea bărbieritului prea de aproape prin utilizarea unui aparat de ras electric sau a unei lame protejate și prin faptul că nu întindeți pielea

- Utilizarea unei lame curate și ascuțite și clătirea acesteia cu apă caldă după fiecare trecere

- Evitarea bărbieritului pe aceeași zonă de mai mult de două ori

- Aplicarea unei loțiuni hidratante după ce vă radeți

- Evitarea folosirii în comun a aparatelor de ras, a prosoapelor și a prosoapelor de spălat

- Încercați produse de îndepărtare a părului (depilatoare) sau alte metode de epilare. Deși și acestea pot irita pielea.

- Tratați afecțiunile asociate. Dacă știți că o altă afecțiune, alta decât foliculita, vă declanșează simptomele, tratați acea afecțiune. De exemplu, transpirația excesivă (hiperhidroza) poate provoca foliculita. Puteți încerca să preveniți acest lucru schimbând hainele transpirate, făcând baie zilnic și folosind antiperspirant.

- Folosiți numai căzi cu hidromasaj și piscine încălzite curate. Centrele pentru Controlul Bolilor sugerează, de asemenea, ca după ce ieșiți din apă să vă scoateți costumul de baie și să faceți un duș cu săpun. Apoi spălați-vă și costumul de baie. Dacă dețineți o cadă cu hidromasaj sau o piscină încălzită, curățați-o în mod regulat și adăugați clor conform recomandărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel