Paxlovid, pastila antivirală care reduce efectele long-COVID. Oprește Covid să se înmulțească în corp: O descoperire tocmai la timp

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Paxlovid - Foto: Freepick
Paxlovid - Foto: Freepick

Paxlovid și efectele sale asupra long-COVID. Ce arată studiile despre acest medicament ce le dă speranțe oamenilor de știință.

Paxlovid este un medicament utilizat pentru tratarea COVID-19 la adulții care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut ca boala să devină severă.

Paxlovid este cel mai recent tratament COVID-19, care a făcut furori, iar medicamentul a primit o autorizație de utilizare de urgență de la Food and Drug Administration (FDA) în decembrie pentru orice persoană cu vârsta de 12 ani, care cântărește cel puțin 88 de kilograme și care prezintă un risc ridicat de boală severă. 

Primele informații despre Paxlovid au apărut încă din luna decembrie 2021, atunci când Paxlovid a fost descris ca "o descoperire tocmai la timp" și s-a vorbit despre mecanismul medicamentului, rezultatele studiului clinic randomizat, controlat cu placebo la persoanele cu risc ridicat, publicat ulterior în New England Journal of Medicine, potrivit Medscape

Paxlovid conține două substanțe active, PF-07321332 și ritonavir, în două comprimate diferite.

Cum funcționează Paxlovid?

Paxlovid este un medicament antiviral care reduce capacitatea SARS-CoV-2 de a se înmulți în organism.

Substanța activă PF-07321332 blochează activitatea unei enzime de care virusul are nevoie pentru a se înmulți. Paxlovid conține, de asemenea, o doză mică de medicament ritonavir, care încetinește descompunerea PF-07321332, permițându-i să rămână mai mult timp în organism la niveluri care afectează multiplicarea virusului. Împreună, substanțele active pot ajuta organismul să învingă infecția cu virusul și să împiedice ca boala să devină severă.

Paxlovid este o pastilă antivirală orală care poate fi administrată la domiciliu pentru a împiedica pacienții cu risc ridicat să se îmbolnăvească atât de tare încât să fie nevoiți să fie spitalizați. Așadar, dacă sunteți testat pozitiv pentru coronavirus și sunteți eligibil pentru a lua pastilele, le puteți lua acasă și vă puteți reduce riscul de a ajunge la spital.

VEZI ȘI: Boala gravă pe care o poți lua din zacuscă și cârnați. La ce să fiți atenți când deschideți capacul. Dorobăț: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii

Paxlovid, aprobat în UE. Ce beneficii are Paxlovid, conform studiilor?

 

Paxlovid s-a dovedit a fi eficient în reducerea riscului de spitalizare sau de deces la pacienții cu COVID-19 care prezintă un risc crescut de agravare a bolii. Profilul de siguranță al Paxlovid a fost favorabil, iar efectele secundare au fost, în general, ușoare. Cu toate acestea, efectul bine-cunoscut al ritonavirului asupra altor medicamente a reprezentat o preocupare, iar sfaturile sunt incluse în informațiile despre produs ale Paxlovid.

Agenția Europeană pentru Medicamente a concluzionat că beneficiile Paxlovid sunt mai mari decât riscurile sale și că poate fi autorizat pentru utilizare în UE.

Medicamentul dezvoltat de Pfizer, are o mulțime de aspecte pozitive: a avut o reducere de 89% a riscului de spitalizare și de deces în cadrul studiului clinic, o cifră suficient de mare pentru a determina Institutul Național de Sănătate (NIH) să îi acorde prioritate față de alte tratamente pentru COVID-19 și este mai ieftin decât multe alte medicamente pentru COVID-19. În plus, poate cel mai liniștitor lucru, se așteaptă ca Paxlovid să funcționeze împotriva variantei Omicron.

Un studiu principal la care au participat pacienți cu COVID-19 a analizat efectele Paxlovid asupra ratei de spitalizare sau de deces în termen de 28 de zile de la tratament, în comparație cu placebo (un tratament fictiv).

Analiza a fost efectuată la pacienții care au primit Paxlovid în termen de 5 zile de la debutul simptomelor COVID-19 și care nu au primit și nici nu era de așteptat să primească tratament cu anticorpi.

Pe parcursul lunii următoare tratamentului, rata de spitalizare sau de deces a fost de 0,8% (8 din 1.039) pentru pacienții care au primit Paxlovid, comparativ cu 6,3% (66 din 1.046) pentru cei care au primit placebo. Nu a existat niciun deces în grupul Paxlovid, în timp ce în grupul plaecbo au existat 12 decese.

Majoritatea pacienților din cadrul studiului au fost infectați cu varianta Delta. Pe baza studiilor de laborator, se așteaptă ca Paxlovid să fie activ și împotriva variantei Omicron și a altor variante.

Practic, încărcătura virală a fost redusă rapid și semnificativ odată cu tratamentul Paxlovid.

Mai mult, au existat mai puține efecte secundare la grupul Paxlovid decât la grupul placebo.

Ulterior, au existat numeroase studii de eficacitate clinică în întreaga lume care nu numai că au confirmat acest nivel ridicat de protecție împotriva spitalizărilor și deceselor, dar multe dintre ele, cum ar fi cel din Israel, au arătat împărțirea beneficiului fazei acute în funcție de vârstă, care nu a fost observată la persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani.

A existat și studiul de perechi potrivite din Hong Kong privind Paxlovid, care indică o reducere de 66% a mortalității din toate cauzele la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Un nou raport al sistemului de sănătate Veterans Affairs, cel mai mare din Statele Unite, este primul studiu care analizează efectele pe termen lung.

Dr. Ziyad Al-Aly și colegii săi, care au publicat multe dintre cele mai importante lucrări privind long-COVID în reviste de specialitate de top, au studiat acum peste 9.000 de pacienți tratați cu Paxlovid (în termen de 5 zile de la debutul simptomelor; în martie-iunie 2022, în timpul valurilor Omicron și subvariante, dimensiunea eșantionului este considerabil mai mare decât cea a celor 3 studii de mai sus) și au comparat rezultatele cu aproximativ 47.000 de controale.

Vârsta medie a acestora a fost de 65 de ani, iar 12% au fost femei. Rezultatele reducerii numărului de victime ale long-Covid, a complicațiilor sale și a extinderii beneficiului de supraviețuire și de evitare a spitalizărilor până la 1 an au fost toate notabile.

De remarcat este reducerea suplimentară a deceselor și a spitalizărilor după prima lună de tratament. Aceasta reprezintă o reducere cu 48% a deceselor și cu 30% a spitalizărilor după faza acută.

VEZI ȘI: Bianca Brad, cancer. Primul SEMN pe care l-a simțit: M-am trezit cu dureri infernale. Acest cancer dă dureri doar în fază terminală. Nu mai mâncați pui la restaurant, uriașă greșeală

Este important de subliniat faptul că nu s-a observat nicio diferență în funcție de statutul de vaccinare sau de rapel, de infecția anterioară sau de statutul de nevaccinat. Beneficiul a fost același în funcție de sexul pacienților. Deși vârsta medie a fost de 65 de ani, beneficiul pentru pacienții cu vârsta mai mică de 60 de ani a fost același ca și pentru cei cu vârsta mai mare de 70 de ani. Numărul de factori de risc sau comorbidități inițiale nu a influențat magnitudinea beneficiului.

Care sunt riscurile asociate cu Paxlovid?


Potrivit EMA, cele mai frecvente reacții adverse la Paxlovid (care pot afecta mai puțin de 1 din 10 persoane) sunt disgeuzia (tulburări de gust), diareea, durerile de cap și vărsăturile.

Paxlovid nu trebuie utilizat împreună cu medicamente care sunt nocive la niveluri ridicate în sânge și a căror descompunere în organism este redusă de ritonavir. De asemenea, Paxlovid nu trebuie luat de persoanele care tocmai au întrerupt aceste medicamente, deoarece o parte din medicament poate rămâne încă în organism.

Paxlovid nu trebuie administrat împreună cu medicamente care îi pot reduce eficacitatea sau la pacienții care iau sunătoare (un preparat pe bază de plante utilizat pentru tratarea depresiei).

Recomandările și precauțiile care trebuie respectate de către profesioniștii din domeniul sănătății și de către pacienți pentru utilizarea sigură și eficientă a Paxlovid au fost incluse în rezumatul caracteristicilor produsului și în prospect.

Ca și în cazul tuturor medicamentelor, datele privind utilizarea Paxlovid sunt monitorizate în permanență. Reacțiile adverse suspectate raportate cu Paxlovid sunt evaluate cu atenție și se iau toate măsurile necesare pentru protejarea pacienților.

Este bun Paxlovid pentru tratarea long-Covid?

VEZI ȘI: Testul FIT. Cum se face testul FIT, ce trebuie să faci înainte și care e rezultatul normal. Cum poți scăpa de colonoscopie

Există mai multe rapoarte de caz, dovezi anecdotice ale unui potențial beneficiu al paxlovidului la persoanele cu long-Covid.

În cele din urmă, National Institutes of Health intenționează să lanseze un studiu care va începe la începutul anului 2023 pe 1.700 de participanți cu vârsta de peste 18 ani cu Covid lung.

Această dimensiune a eșantionului este destul de mică în raport cu povara Covidului lung, dar rezultatele, care nu sunt așteptate până în 2024, vor oferi noi dovezi importante pentru această întrebare cheie, împreună cu un studiu în rândul participanților mai tineri, potrivit Medscape.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel