Pericolul din antibiotice. Efecte adverse cum nu-ți poți imagina

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
Antibiotice
Antibiotice

S-a demonstrat că fluorochinolonele, asociate mult timp cu tendonita și ruptura lui Ahile, cresc riscul de disecție aortică (o ruptură în peretele arterei majore, care permite circulația sângelui între straturi) sau ruptură aortică, care poate duce la deces.

Fluorochinolonele sunt adesea prescrise pentru infecții ale căilor respiratorii sau infecții ale tractului urinar, dar ar trebui să fie utilizate doar ca antibiotice de maximă urgență din cauza numărului mare de reacții adverse asociate, incluzând efecte psihiatrice, pietre la rinichi, rupturi de tendon.

Cercetările arată că microorganismul nostru are aproape 39 de bilioane de bacterii. În primii ani, familia, consumul alimentar și expunerea la mediu contribuie la varietatea microbiomei, influențând sănătatea pe tot parcursul vieții. Activitățile zilnice, cum ar fi spălarea dinților, mâncarea, sărutatul afectează, de asemenea, microbiomul.

Bacteriile dăunătoare pot declanșa boli care sunt tratate frecvent cu antibiotice. Dintre cele 10 cele mai frecvent prescrise, trei sunt din clasa antibiotice fluorochinolone.

Antibioticele nu trebuie utilizate de cei cu risc de anevrism aortic și de cei care suferă de boală vasculară aterosclerotică periferică, hipertensiune arterială și condiții genetice specifice, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos sau sindromul Marfan.

Din păcate, unele dintre cele mai frecvente cauze pentru care sunt prescrise fluorochinolonele sunt infecțiile respiratorii, declanșate de obicei de un virus.

Avertisment FDA


Dr. Renata Albrecht, care conduce divizia FDA pentru produse patogene speciale și produse de transplant, avertizează că pacienții care iau aceste antibiotice ar trebui să solicite asistență medicală imediată dacă suferă de dureri sau inflamații la nivelul mușchilor sau tendoanelor și nu ar trebui să amâne până ce articulațiile sunt afectate. Acest lucru poate explica, cel puțin în parte, modul în care medicamentul crește riscul de ruptură aortică sau disecție, deoarece colagenul permite venelor să se întindă, inima pompând sângele.

Antibiotice, reacții adverse


Reacțiile pot avea un impact major asupra sistemului nervos central și asupra sistemelor musculo-scheletice, vizuale și renale, uneori simultan. Printre reacțiile grave raportate sunt:

- Tulburări de memorie

- Delir

- Agitaţie

- Dezorientare

- Pierderea auzului

- Perturbarea atenției

- Pietre la rinichi

- Hipoglicemie, care duce la comă

- Ruptură aortică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel