Persoanele neasigurate, LISTA serviciilor medicale de care pot beneficia și CONDIȚIA. Diferența dintre asigurați si neasigurați. CNAS: 50 de lei pe persoană pe an

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Persoanele neasigurate, LISTA serviciilor medicale de care pot beneficia și CONDIȚIA. Diferența dintre asigurați si neasigurați. CNAS: 50 de lei pe persoană pe an - FOTO: Freepik @pressfoto
Persoanele neasigurate, LISTA serviciilor medicale de care pot beneficia și CONDIȚIA. Diferența dintre asigurați si neasigurați. CNAS: 50 de lei pe persoană pe an - FOTO: Freepik @pressfoto

Care sunt serviciile medicale de care vor putea beneficia persoanele fără asigurare medicală, în ce condiții și care e diferența dintre asigurați și neasigurați.

Românii care nu au asigurare de sănătate pot beneficia de o serie de servicii medicale de bază, parte din ele menite să depisteze timpuriu unele afecțiuni, dar și pentru degrevarea serviciilor medicale de urgență, potrivit unui proiect de OUG anunțat de Ministerul Sănătății.

Despre pachetul de servicii medicale, precum și impactul financiar pe care îl are acest proiect, ne-a vorbit Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

”Acest proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii Sănătății, a Legii 95, asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare a Acordului de împrumut ratificat prin Legea 1/2021, acord de împrumut încheiat între România și Banca Mondială.

Prin cadrul acestui proiect, ținta asumată este de 2 milioane de persoane neasigurate care vor beneficia de un pachet de servicii medicale extins, acordat la medicul de familie.

Dacă în prezent persoana neasigurată beneficiază de acel pachet minimal de servicii medicale, care conține servicii medicale de urgență, supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic, consultații și monitorizări în sarcină și lăuzie, planificare familială și servicii de prevenție o dată la trei ani.

Acum, în baza acestui pachet extins, persoanele neasigurate, care aleg să se reînscrie la medicul de familie, pentru că în acest moment sunt înscrise pe lista medicilor de familie 3,8 milioane de neasigurați”, a declarat, în exclusivitate, pentru DC Medical Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În ce condiții se poate beneficia de ”pachetul extins”. Ce presupune pachetul extins

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS, ne-a vorbit despre importanța proiectului de lege ce prevede ca și persoanele neasigurate să beneficieze de servicii medicale. 

Potrivit Mihaelei Tănase, condiția pentru a beneficia, începând de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru de pachet extins este ca persoanele neasigurate să se reînscrie la medicul de familie, pe baza unei metodologii pe care care CNAS o va elabora și o va face publică.

Pachetul extins conține:

- ”consultații, chiar și la domiciliu,

- monitorizări,

- servicii medicale preventive și profilactice, inclusiv acel pachet adresat persoanelor asimptomatice cu vârsta de 40 plus, care era doar pentru persoanele asigurate,

- servicii de diagnostic și terapeutice, adică să poată beneficia și de tratamente, de exemplu injecțiile intra-musculare, atâta timp cât sunt recomandate de specialiștii și există o rețetă.

Însă nu beneficiază de servicii de diagnosticare adiționale, cum ar fi ecografiile, nu beneficiază de prescripțiile medicale gratuite și un lucru foarte important care ar trebui să ne intereseze pe noi, toți asigurații, este acela că în prezent, persoanele neasigurate accesează frecvent serviciile medicale spitalicești, care sunt mult mai costisitoare.

Aceste servicii spitalicești trebuie să rămână pentru cei care au cu adevărat nevoie de aceste servicii și să eliminăm din spitale toate acele cazuri care nu se justifică medical să fie tratate în spitale și atunci, orice pacient cu o afecțiune care necesită serviciu de urgență spitalicesc să-l poată accesa”, a subliniat reprezentantul CNAS, pentru DC Medical.

Mai mult decât atât, susține Mihaela Tănase, jumătate din finanțele atribuite sistemului de sănătate sunt cheltuite în spitale.

Astfel, prin această măsură, ”persoanele neasigurate, având un mai bun acces la medicina primară, la medicul de familie, nu se vor mai adresa serviciilor medicale de urgență, degrevând astfel spitalele de cazurile nejustificate.

Per ansamblu este o măsură bună, care eficientizează cheltuielile în sistemul de sănătate și, cu siguranță, va fi benefică pentru toată lumea”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAS, întrebată despre impactul pe care proiectul îl va avea asupra sistemului sanitar.

Vezi și: Medicii și asistentele din țară pleacă pe capete în Marea Britanie. Peste 4.000 de cadre medicale, școlite în România, muncesc în UK, doar în spitale, nu și centre de vârstnici

Care este impactul financiar al unui astfel de proiect

În ceea ce privește impactul financiar al acestui proiect, susține Mihaela Tănase, el depinde de mai mulți factori. 

”Impactul bugetar depinde de interesul neasiguraților de a se reînscrie la medicul de familie pentru a beneficia de aceste servicii. Nu avem o imagine foarte clară a persoanelor neasigurate care accesează astăzi serviciile de la medicul de familie.

Sunt persoane înscrise pe liste, care și-au păstrat cetățenia română și au rămas înscrise pe listele medicilor de familie, deși au trecut ani buni de când nu s-au mai întors în țară.

De asemenea, impactul bugetar mai depinde și de reglementările prevăzute în viitorul contract-cadru și a normelor de aplicare a acestuia.

O estimare a costurilor, realizată împreună cu Banca Mondială și Ministerul Sănătății, ne-a dus la un cost aproximativ, dar aș spune estimativ, de 50 de lei pe persoană pe an”, ne-a mai spus reprezentantul CNAS.

Mai mult, aceasta a ținut să precizeze faptul că este un cost estimativ, subliniind: ”cât de mari sunt cheltuielile pentru serviciile medicale acordate în regim de urgență,  în spitale”.

Totodată, mai spune Mihaela Tănase, explicând care este diferența, ”pot fi cheltuiți mult mai eficient”, plus degrevarea medicinei de urgență, în favoarea ”celor care au cu adevărat nevoie de serviciile medicale din Urgență”.

CNAS încurajează prevenția

”Educația sanitară trebuie să o avem cu toții, indiferent de nivel, de persoană asigurată sau neasigurată. Prin toate măsurile luate în ultimul timp la CNAS se încurajează foarte mult prevenția, inclusiv prin introducerea acelui pachet de prevenție pentru persoana asimptomatică 40+, care poate efectua la recomandarea medicului de familie și un set de analize, care se acordă chiar și peste valoarea de contract atunci când furnizorul (n.r. laboratoarele de analize) a epuizat valoarea contractată cu CNAS, tocmai pentru că dorim să încurajăm prevenția.

Este mult mai ieftin să previi decât tratezi, nemaivorbind de suferința pe care foarte multe dintre afecțiuni le lasă asupra oamenilor”, a concluzionat Mihaela Tănase.

Care sunt serviciile medicale decontate de CNAS

Potrivit site-ului oficial al CNAS, există două tipuri de pachete medicale: pachetul minimal și pachetul de bază.

Pachetul minimal include:

- Asistența medicală primară;

- Asistența ambulatorie specialități clinice;

- Medicină dentară;

- Asistență medicală spitalicească;

- Transport sanitar și consultații de urgență la domiciliu.

Pachetul de bază include:

- Asistență medicală primară;

- Asistență ambulatoire specialități clinice;

- Medicină fizică și de reabilitare în baze de tratament;

- Medicină dentară;

- Asistență ambulatorie specialități paraclinice;

- Asistență medicală spitalicească;

- Transport sanitar neasistat și consultații urgență la domiciliu;

- Îngrijiri medicale la domiciliu;

- Îngrijiri paliative la domiciliu;

- Sanatorii și preventorii;

- Medicamente în tratamentul ambulatoriu;

- Dispozitive medicale.

Vezi anunțul inițial făcut de Adriana Pistol: Persoanele neasigurate, pachet de bază pentru serviciile medicale. Adriana Pistol: Trebuie să cunoaştem din timp starea de sănătate a populației pentru a preveni cheltuieli şi suferinţe ulterioare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel