Peste 80 de copii, internați în perioada stării de urgență la SJU Baia Mare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Consultații
Consultații

Peste 80 de copii - cazuri severe, care nu au putut fi amânate - au fost interenați la SJU Baia Mare în perioada stării de urgență. Niciun pacient suspect de COVID-19 nu a fost confirmat.

Între 16 martie și 15 mai, în Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare (SJUBM) au fost internați 86 de copii. Toți copiii internați în această perioadă au reprezentat urgențe pediatrice, fiind internați prin Serviciul UPU-Pediatrie. „Patologia predominantă în această perioadă a fost cea infecțioasă, cuprinzând infecții respiratorii joase, infecții digestive și infecții urinare. La nivelul Secției au fost internate și cazuri suspecte COVID 19, care au fost testate, conform definiției de caz elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică, dar nu au fost confirmate prin RT-PCR. Secția a fost reorganizată în asa fel încât să permită izolarea cazurilor suspecte, acești copii beneficiind de întreaga asistență medicală necesară, în siguranță, atât pentru ei, cât și pentru restul copiilor internați și personalul medical”, a precizat medicul șef al Secției Pediatrie, dr. Bogdan Lucian – medic primar pediatru, doctor în științe medicale. 

De la începutul stării de alertă, în Secția Pediatrie au fost internați 8 pacienți, care prezintă, de asemenea, patologie infecțioasă acută.

Potrivit medicului șef al secției Pediatrie, „datorită faptului că, în perioada stării de urgență, școlile au fost închise și s-a impus distanțarea socială, copiii au fost mai puțin expuși agenților infecțioși, motiv pentru care, adresabilitatea în serviciul de urgență a fost scăzută. De asemenea, petrecându-și majoritatea timpului în familie, împreună cu părinții, atenția acestora în ceea ce privește alimentația copiilor, activitățile lor, precum și orarul de odihnă au fost mai atent supravegheate, motiv pentru care copiii s-au îmbolnăvit mai puțin. În același timp, cu sprijinul medicilor de familiei și a medicilor pediatri, cazurile ușoare au putut fi rezolvate la domiciliu, oferindu-se asistența medicală prin telemedicină”.

Mai mulți pacienți după ridicarea stării de urgență

În serviciul UPU-Pediatrie, s-a remarcat o creștere ușoară a prezentărilor după ridicarea stării de urgență, dar majoritatea cazurilor sunt de gravitate minimă sau medie, de asemenea, existând și o creștere a traumatismelor la copii, probabil ca urmare a desfășurării activităților în aer liber.

De la începutul anului, în secția Pediatrie au fost investigate și tratate multe cazuri severe, cel mai frecvent fiind întâlnite sepsisurile cu punct de plecare divers, dar și insuficiențe respiratorii severe, deshidratări severe cu dezechilibre hidro-electrolitice și acido-bazice majore, insuficiențe cardiace decompensate pe fondul unor malformații cardiace congenitale, neuroinfecții (meningite, encefalite), diabet zaharat tip 1 la debut, boli metabolice, boli infecto-contagioase cu complicații (rujeole), statusuri convulsivante și, din păcate, malignități ale copilului, reprezentate de leucemii acute și tumori solide.

„De menționat este cazul unui copil de 5 ani, internat cu un sepsis cu punct de plecare respirator, cu pneumonie masivă și pleurezie parapneumonică inchistată, care a prezentat o insuficiență respiratorie severă refractară și care a urmat tratament antibiotic în asociere și tratament simptomatic timp de 24 de zile, sub stricta monitorizare instrumentală, biologică și imagistică. Recuperarea copilului a fost completă”, a precizat dr. Lucian Bogdan. 

Recomandările medicilor


Reprezentanții Secției Pediatrie a Spitalului de Urgență din Baia Mare reamintesc părinților să respecte regulile de distanțare socială și igienă, recomandate de către Ministerul Sănătății, purtarea măștii la copiii peste 5 ani în spațiile închise, spălarea frecventă pe mâini cu apă și sapun și, eventual, folosirea substanțelor dezinfectante, atunci când este cazul, evitarea aglomerațiilor de persoane (spații de joacă, magazine, supermarketuri, săli de așteptare), contactarea medicului de familie atunci când copilul are o problemă de sănătate și respectarea indicațiilor acestuia, prezentarea în Serviciul de Urgență în cazuri justificate, pentru a nu supraaglomera acest serviciu și a evita riscul de contagiozitate, evitarea automedicației și vaccinarea conform Calendarului Național de Vaccinări, pentru a preveni apariția bolilor infecto-contagioase cu risc crescut de morbiditate și mortalitate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel