Peste de 200 de persoane au luat Covid-19 de la nurci în Danemarca!

Dana Lascu / 06 noi 2020 / 18:46
Nurcă. Foto: PxHere
Nurcă. Foto: PxHere

Din iunie până acum 214 de persoane s-au infectat cu o tulpină mutantă de coronavirus de la nurci și au dezvoltat COVID-19 în Danemarca. 

Organizația Mondială a Sănătății investighează fermele de nurcă din întreaga lume pentru că aceste animale ar putea transmite oamenilor noi tulpini periculoase de COVID-19 - dintre care unele amenință eficiența vaccinurilor aflate în curs de dezvoltare. Decizia vine la o zi după ce Danemarca a ordonat sacrificarea tuturor nurcilor din crescătorii - 17 milioane de animale – pentru că nu a reușit să conțină focarele în urma cărora s-au infectat deja cel puțin 214 de persoane, din iunie și până acum.

Maria van Kerkhove, șeful echipei OMS care se ocupă de Covid-19, a declarat că organizația se uită la biosecuritatea fermelor de nurci din întreaga lume, în încercarea de a „preveni evenimentele de revărsare”, relatează Reuters.

Evenimentele de care vorbește van Kerkhove și pe care le-a descris drept „o preocupare”, sunt evenimente în care agenții patogeni sar bariera speciei într-o nouă gazdă, cum ar fi de la nurcă la om.

Răspândirile pot fi excepțional de periculoase pentru noile specii - cu Ebola, HIV, Zika și virusul din spatele Covid-19, toate produsele unor astfel de evenimente - și nurcile par a fi excepțional de vulnerabile la Covid-19, situație agravată în fermele în care sunt crescute în număr mare, notează și Forbes.

O tulpină de coronavirus mutantă a îngrijorat în special autoritățile daneze atât de mult încât au dispus sacrificarea întregului efectiv de nurci din țară, chiar dacă a fost virusul a fost găsit doar în cinci ferme și la 12 persoane.

Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a declarat joi că amenințarea virusului mutant este „foarte, foarte gravă”, cu potențiale „consecințe devastatoare la nivel mondial”.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy