PETELE pigmentare, cauze și tratament. Ce trebuie să știi despre BRONZ

Sonia Baciu |
Data publicării:
PETELE pigmentare, cauze si tratament. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio
PETELE pigmentare, cauze si tratament. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio

Petele pigmentare sunt de fapt modificări de culoare ale pielii.

Petele pigmentare sunt modificările de culoare ale pielii, unde aceasta capătă o tentă maronie, mai închisă la culoare.

”De cele mai multe ori apar pe zonele expuse la soare, însă nu exclusiv, în special la nivelul feței, pe zonele convexe - pomeți, nas, bărbie, frunte. Petele pigmentare se formează printr-un proces numit melanogeneză, un proces fiziologic de producție a melaninei, care este pigmentul nostru natural care ne dă culoarea pielii”, a explicat dr. Iulia Panțuru, medic specialist dermato-venerice, la ”Vorbește lumea” de la PRO TV.

Astfel, melanina are rolul de a proteja pielea, în special nucleul celulelor, de radiațiile ultraviolete.

„În anumite condiții, cum ar fi dezechilibrele hormonale naturare, sarcină, sau patologice, consum de medicamente anticoncepționale, pot apărea pete pigmentare la nivelul feței. În afară de melasmă, cea care apare în sarcina, sau masca gravidică, putem vorbi de hiperpigmentări postinflamatorii. Acestea pot apărea la nivelul zonelor expuse la soare, însă nu numai, tipul acesta de pete apar după leziuni de tip acnee sau diverse iritații, dacă ne facem un peeling chimic și nu ne protejăm foarte bine de soare putem să ne trezim cu aceste hiperpigmentări postinflamatorii. Pot apărea la expunerea la anumite substanțe, la consumul anumitor medicamente care sensibilizează, foarte frecvent apar în momentul în care ne dăm cu parfum pe gât și ne expunem la soare. Lentigină solară, pete care apar ca urmare a arsurilor solare, pe spate sau ca urmare a expunerii cronice la radiațiile ultraviolete. Lentigo-urile sunt acele pete mai măricele, perfect rotund ovalate, care apar odată cu înaintarea în vârstă”,a mai spus dr. Iulia Panțuru.

Bronzul, mecanism de apărare al pielii

Chiar dacă multe doamne își doresc un bronz frumos, apreciat în Occident, dar nu și în culturile orientale, trebuie să reținem că bronzul este un mecanism de apărare. ”Putem să îl numim poate frumos, însă nu putem să vorbim de un bronz sănătos, este un mecanism de apărare, și atunci, primul pas când vorbim de prevenție sau de tratament este fotoprotecția. Fie că vorbim de fotoprotecție vestimentară, adică pălărie, fie că vorbim de produse cosmetice”, a concluzionat medicul. 

Vezi și: CUPEROZA, roșeața obrajilor. Cauzele apariției și pe CINE afectează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel