Pintea, molecule noi în lista de compensate. Alte medicamente, în 6 luni

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sorina Pintea
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că luna viitoare vor fi introduse molecule noi în lista de compensate, care se vor alătura celor 37 de tratamente incluse deja anul acesta. Pe lângă acestea, în următoarele șase luni, vor fi autorizate în România și alte medicamente. 

În şase luni se vor crea premisele pentru autorizarea unor noi medicamente pe piaţa românească, a declarat, la Digi24, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Jumătate de an pentru autorizare

„Eu spun că în şase luni de zile. Dar până atunci nu înseamnă că ne uităm pacienţii, nu înseamnă că nu încercăm să grăbim procesele de autorizare. Anul acesta s-au introdus 37 de molecule noi. Este mult, este puţin. Nu ştiu. Asta trebuie s-o spună pacienţii. Din păcate, n-am reuşit să acoperim toată patologia care ar avea nevoie de tratamente noi", a explicat demnitarul.

Lista de compensate, mărită
Totuși, luna viitoare, vor mai fi incluse pe lista de compensate câteva tratamente noi.

„Dar în octombrie vom mai introduce câteva molecule noi. Deci chiar se fac eforturi", a spus, sâmbătă, Sorina Pintea.

Precedenta completare a listei de compensate a avut loc la sfârșitul lunii august, când Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru introducerea condiționată în acest sistem a două molecule care vor face obiectul unor contracte cost-volum și cost-volum-rezultat. Acestea sunt destinate pentru tratamentul inovativ al Hepatitei C și al cancerului de prostată.

Astfel, numărul moleculelor nou introduse anul acesta în Lista de medicamente compensate și gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, a ajuns la 37.

Ce afecțiuni tratează moleculele introduse în 2018

Moleculele introduse în 2018 asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice, precum: leucemii, boli cardiovasculare, scleroză multiplă amiotrofie spinală, spondilită ankilozanta, diabet zaharat, fibroză pulmonară idiopatică, angină pectorală cronică, etc.

„În acest an, am modificat listele de compensate și gratuite de 3 ori, chiar dacă legislația prevede cel puțin o corecție pe an. Pacienții noștri au dreptul la tratament inovativ de ultimă generație. Pentru a asigura accesul la tratamente inovative unui număr cât mai mare de pacienți, luăm în calcul încheierea unor noi contracte cost-volum, urmând ca, după ce definitivăm Lista de medicamente esențiale, să introducem necondiționat în Listă unele molecule esențiale", anunța. la acel moment, Sorina Pintea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel