Planta cu beneficii împotriva răcelilor și inflamațiilor pielii. E cunoscută ca aspirina vegetală

Sonia Baciu |
Data publicării:
planta. FOTO: Freepik @starlight81
planta. FOTO: Freepik @starlight81

Planta are proprietăți asemănătoare aspirinei și poate fi folosită sub formă sub formă de ceai și tinctură. La ce trebuie să fiți atenți înainte de utilizarea sa.

Filipendula ulmaria, crețușca, este o plantă din familia rosaceelor și este folosită în medicina tradițională pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății. De altfel, crețușca este o plantă meliferă bine cunoscută de apicultori, iar mierea obținută din această plantă are calități terapeutice de excepție.

Filipendula conține compuși mulți compuși despre care se crede că au efecte antiinflamatorii în organism, inclusiv salicilați și taninuri, fiind asemănată cu aspirina.

În medicina tradițională, filipendula a fost folosită pentru tratarea arsurilor la stomac, ulcerelor, răcelilor, durerilor articulare, artrita și guta. De asemenea, a fost  administrată ca diuretic în cazul persoanelor cu infecții renale sau ale vezicii urinare.

Filipendula, crețușca, nutrienți

Filipendula conține compuși vegetali care pot avea efecte benefice în organism. Planta conține două grupuri de compuși vegetali: taninuri, tipuri de elagitanini - cunoscute ca rugosine - și flavonoide, inclusiv kaempferol și quercetină.

Acești compuși acționează precum antioxidanții, încetinește procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la o serie de afecțiuni, printre care bolile legate de vârstă, bolile de inimă sau diferite forme de cancer.

În plus, acești compuși pot avea efecte antiinflamatorii. Filipendula mai conține și cantități mici de acid salicilic, componenta activă a aspirinei care reduce durerea și inflamațiile din corp.

Vezi și: Medic, mesaj DUR pentru bărbați și societate: Devenim tot mai slabi, sensibili, vulnerabili, fragili. E penibil! Pe bunica n-am auzit-o niciodată să se plângă de ceva

Filipendula, crețușca, beneficii pentru sănătate

Filipendula este folosită pentru proprietățile sale medicale de secole, însă dovezile științifice în această privință sunt limitate.

Acțiune antiinflamatorie

Una dintre cele mai studiate utilizări ale plantei este rolul său în reducerea inflamațiilor și în tratarea afecțiunilor inflamatorii.

Studiile de laborator au arătat că planta poate inhiba anumite etape ale procesului inflamator, poate reduce markerii inflamatori din sânge și poate reduce răspunsurile accentuate la durere, asociate cu inflamația, notează Healthline.

Aceste proprietăți sunt o explicație cu privire la utilizarea plantei în cazul durerilor articulare. De asemenea, este o speculație cu privire la faptul că filipendula poate remedia durerile de încheieturi asociate gutei, o formă de artrită caracterizată de excesul de acid uric din sânge și din țesuturi, care se acumulează mai ales în articulații.

Un alt studiu de laborator a că acești compuși din filinedula pot bloca xantin, o enzimă implicată în producerea de acid uric.

Cercetările în acest sens nu au fost confirmate și pentru om. Mai mult, cercetările limitate cu privire la utilizarea filipendulei la la om nu sunt cele mai promițătoare.

Într-un studiu de o lună, realizat pe 20 de adulți sănătoși, nu au fost observate efecte antiinflamatorii semnificative la grupul care a primit zilnici o băutură ce conținea extract de filipendula, mușețel și coajo de salcie, comparativ cu grupul ce a primit placebo.

Astfel, că pentru dovedirea științifică a beneficiilor asupra omului este nevoie de mai multe studii.

Inflamația pielii

Unii pretind că filipendula poate fi folosită ca tratament topic pentru inflamațiile pielii, roșeață sau acnee, însă nu există studii care să susțină acest lucru.

De altfel, în acest sens s-a pornit de la premisa conținutului său de de tanin și acid salicilic.

Acesta din urmă este folosit adesea pentru exfolierea pielii, de asemenea, poate îmbunătăți acneea, arsurile solare dar și petele din timpul sarcinii, cunoscute ca melasmă.

La rândul lor, taninii au proprietăți astringente, adică ajută la îndepărtarea uleiului din porii înfundați, precum și la curățarea pielii.

Antibacterial și anticancerigen

Studii mai noi sau mai vechi au sugerat că filipendula are proprietăți antibacteriale și poate lupta împotriva bacteriilor, inclusiv E. coli, care este responsabilă de intoxicațiile alimentare.

De asemenea, studiile de laborator au indicat că extractul de filipendula inhibă în mod semnificativ dezvoltarea tumorilor la șobolanii expuși la agenți sau procese care cauzează cancer.

Filipendula, crețușca, mod de utilizare și precauții

Limitarea studiilor pe subiecți umani face dificilă analizarea potențialelor reacții adverse ale consumului de filipendula, însă nu este indicat în cazul persoanelor care au sensibilitate la aspirina clasică. 

În ceea ce privește modul de utilizare al plantei, aceasta se poate consuma intern, sub formă de infuzie, decoct sau tinctură, iar extern, cataplasmă sau compresă.

Ceaiul de filipendula se poate face din 1-2 lingurițe de plantă la o cană de apă fiartă și se lasă să stea pentru 15 minute, se strecoară și apoi se poate bea.

Sub formă de tinctură, alături de alte tincturi, precum cea de salcie, filipendula este eficientă pentru a scădea febra eficient și repede, mai ales în cazul copiilor.

”Combinând mai multe remedii inclusiv pentru febră, dacă este nevoie, putem să administrăm tinctura de filipendula, aspirina vegetală, sau tinctura de salcie, care scade febra eficient și repede, și rezultatele sunt foarte bune, iar copiii nu mai sunt nevoiți să ia tratamente cu antibiotice”, a afirmat dr. Mădălina Popescu, medic specialist ăn alergologie și imunologie clinică.

Vezi și: De ce iarna mâncăm mai mult și mai gras. Carniciu: Să ne oprim 3-5 minute. Trucul acesta funcționează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel