Pneumotoraxul spontan la nou-născuți. Emel Nuraltay și Cornelia Preda, la Academia de Sănătate

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Pneumotoraxul spontan la nou-născuți. Emel Nuraltay și Cornelia Preda, la Academia de Sănătate
Pneumotoraxul spontan la nou-născuți. Emel Nuraltay și Cornelia Preda, la Academia de Sănătate

Totul despre pneumotoraxul spontan la nou-născuți, la Academia de Sănătate.

Medicul specialist obstetrica-ginecologie Emel Nuraltay și medicul primar Neonatologie Cornelia Preda sunt invitații zilei la DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate. Împreună cu prof. dr. Irinel Popescu, moderatorul emisiunii, cei doi medici ne vor vorbi despre  pneumotoraxul spontan la nou-născuți.

"Vom aborda un subiect mai rar, e vorba de o complicație neonatală, plecând de la un caz concret survenit relativ recent și rezolvat cu succes. Îi am ca invitați pe Emel Nuraltay, șefa secției de obstetrica-ginecologie de la Spitalul Clinic SANADOR și pe Cornelia Preda, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic SANADOR. Dr. Emel Nuraltay a urmărit sarcina despre care vom vorbi pe tot parcursul ei și în debutul discuției despre această complicație foarte rară, ne va spune cum a decurs această sarcină și cum se urmăresc în general gravidele, dar și despre sfaturile pe care poate să le dea în aceste circumstanțe", spune prof. dr. Irinel Popescu, moderatorul emisiunii Academia de Sănătate.

Ce este pneumotoraxul spontan?


Un pneumotorax spontan este apariția bruscă a unui plămân colapsat fără o cauză aparentă, cum ar fi o leziune traumatică la nivelul toracelui sau o boală pulmonară cunoscută. Un plămân colapsat este cauzat de colectarea de aer în spațiul din jurul plămânilor. Această acumulare de aer pune presiune asupra plămânului, astfel încât acesta nu se poate extinde la fel de mult cum o face în mod normal atunci când respirați. În cele mai multe cazuri de pneumotorax spontan, o mică zonă din plămân care este umplută cu aer, numită bleb, se rupe, ceea ce face ca aerul să se scurgă în spațiul din jurul plămânului.

Pneumotoraxul spontan poate fi fie mic, fie mare. Un pneumotorax spontan mic se poate rezolva fără tratament, în timp ce un pneumotorax mai mare poate necesita intervenție chirurgicală.

În majoritatea cazurilor de pneumotorax spontan, cauza este necunoscută. Bărbații adolescenți înalți și slabi sunt de obicei cei mai expuși riscului, dar și femeile pot avea această afecțiune. Alți factori de risc includ tulburări ale țesutului conjunctiv, fumatul și activități precum scufundările, altitudinile mari și zborul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel