EXCLUSIV Președintele Consiliului Român de Publicitate: Publicitatea la medicamente nu se face în social media. Motivul

Președintele Consiliului Român de Publicitate, Oana Cociașu, spune că vaccinul este considerat un medicament și legile în vigoare interzic ca publicitatea la acesta să se facă în social...
La dezbaterea online ”Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, organizată de DC Media Group, președintele Consiliului Român de Publicitate, Oana Cociașu, afirmă că publicitatea la vaccinuri este un domeniu strict reglementat.
”Vaccinul este considerat medicament și, de aceea, el se supune tuturor regulilor impuse de Agenția Națională a Medicamentului (ANM). Pe lângă Ghidul și normele de publicitate emise de ANM, noi mai trebuie să ținem cont și de legea publicității. Trebuie să ținem cont și de publicitatea la medicamente stipulată în Legea din 2006, deci avem un playground destul de limitat. Totuși, există niște clauze, articole în Ghidul ANM, cât și în legile pe care vi le-am enunțat care ne lasă niște portițe vis-a-vis de campaniile de vaccinare în sensul că acestea sunt exceptate de la niște reguli forte stricte care sunt impuse, de exemplu medicamentelor eliberate pe prescripție”, explică Oana Cociașu.
Potrivit acesteia, toate campaniile la medicamente trebuie să aibă viza ANM, mai ales acele campanii de vaccinare inițiate de companii farmaceutice. Campaniile de conștientizare asupra unor boli sau cele pro-vaccinare, inițiate de Ministerul Sănătății, nu trebuie să aibă viza ANM.
Întrebată de ce nu se face publicată în social media, de unde se informează circa 21,5% dintre români legat de vaccinare și unde se derulează campaniile anti-vaccinare, Oana Cociașu a răspuns:
”Având în vedere că prin Ghidul de publicitate emis de ANM, publicitatea la medicamente nu are voie să fie făcută în social media, aici este un minus care poate ar trebui revenit asupra lui, pentru că deja Ghidul respectiv are niște ani de zile, suntem ușor depășiți de această interdicție. Totul se întâmplă în social media, toată campania anti-vaccin este în primul rând pe Internet și pe social media. Nu avem posibilitatea și capacitatea să contracarăm aceste campanii din cauza acestui gen de interdicție”.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-