Prelevare de organe - Spitalul Județean din Baia Mare, în topul național la acest capitol

Angela Sabău |
Data publicării:
Spitalul Județean din Baia Mare
Spitalul Județean din Baia Mare

Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare este în topul național în ceea ce privește prelevarea de organe. Anul acesta au avot loc, deja, șapte astfel de proceduri.

Potrivit medicului șef al secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), dr. Stoicovici Adriana, în cursul anului curent, până la data de 12 iunie, la nivelul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare au existat șapte donatori de organe. S-au recoltat două corduri, șase ficați și șapte perechi de rinichi. 

În anul 2019, cel mai tânăr donator a avut 19 ani, iar cel mai vârstnic 65 de ani. Categoria predominantă de vârstă a fost de 63 - 65 de ani. Majoritatea pacienților donatori au fost victime ale unor accidente, dar au existat și alte cauze – accidente vasculare grave, coma post resuscitare (anul acesta). 

Prelevarea de organe este realizată de echipele de prelevare de la institutele de transplant din București și Cluj Napoca, împreună cu personalul secției ATI și durează, în medie, cinci ore. 
Pentru perioada ianuarie-mai a anilor precedenți, numărul donatorilor a fost următorul: 2013 - doi donatori, 2014 - șase donatori, 2015 – opt donatori, 2016 – șapte donatori, 2017 – trei donatori, 2018 - patru donatori.
„Putem să evidențiem calitatea serviciilor noastre medicale de la nivelul spitalului, printr-o coordonare eficientă, dovadă fiind menținerea, în continuare, pe primele poziții la nivel național, în ceea ce privește prelevarea de organe”, arată un comunicat de presă a spitalului.

Moartea cerebrală necesită investigații de specialitate

Declararea morții cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate și profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interval de șase ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare), se mai arată în document.

Este important de precizat că, activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic. ”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale.

Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul spitalului nostru există echipe medicale pregătite pentru aceste activități”, a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale. 

Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș “ din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) - dr. Mureșan Andrei, medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt dr. Bărbuș Victor – medic specialist ATI, respectiv dr. Șerban Felicia-medic primar ATI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel