Fructe și legume insuficiente, risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă
Fructele și legumele consumate în cantități insuficiente cresc riscul de deces din cauza bolilor de inimă. Un nou studiu a corelat numărul deceselor cauzate de boli de inimă și consumul redus de fructe și...
Consumul insuficient de fructe și legume poate fi un factor major decesele cauzate de bolile de inimă, arată un nou studiu realizat recent.
Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, fibre, potasiu, magneziu și antioxidanți, potrivit specialiștilor de la medicalnewstoday.com.
O dietă care include fructe și legume poate reduce tensiunea arterială, poate reduce riscul de boli de inimă și cancer și poate îmbunătăți sănătatea digestivă.
Studiile anterioare au confirmat faptul că o dietă care conține o mulțime de fructe și legume poate chiar să reducă riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral.
După ce au analizat aceste rezultate și le-au combinat cu rezultatele din alte studii, cercetătorii au estimat că riscul de boli de inimă este cu 20% mai mic în rândul persoanelor care consumă mai mult de cinci porții de fructe și legume pe zi, comparativ cu cei care mănâncă mai puțin de trei porții zi. Departamentul Agriculturii din Statele Unite recomandă ca adulții să mănânce cel puțin 1,5 până la două cești pe zi de fructe și 2-3 cești pe zi de legume. Potrivit unui alt studiu realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), numai aproximativ 1 din 10 adulți îndeplinesc aceste recomandări.
Alimentație nesănătoasă, impact global
Acum, un nou studiu a cărui rezultate au fost prezentat la Nutrition 2019, reuniunea anuală din Baltimore a Societății Americana de Nutriție, sugerează că un consum redus de fructe poate provoca 1 din 7 decese de la boli de inimă și că un aport scăzut de legume poate provoca 1 din 12 decese de la boli de inimă.
Analizând datele din 2010, cercetătorii au descoperit că un consum redus de fructe a dus la aproape 2 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, în timp ce consumul redus de legume a dus la 1 milion de decese. Impactul global a fost mai semnificativ în țările cu consum redus mediu de fructe și legume.
Datele sugerează că un consum redus de fructe are ca rezultat mai mult de 1 milion de decese din accident vascular cerebral și mai mult de 500.000 de decese din cauza bolilor de inimă la nivel mondial în fiecare an, în timp ce consumul redus de legume are ca rezultat aproximativ 200.000 de decese din accident vascular cerebral și peste 800.000 de decese din cauza bolilor de inimă, pe an.
„Descoperirile noastre indică necesitatea unor eforturi pentru a crește consumul de fructe și legume în întreaga lume", spune co-autorul studiului, Victoria Miller, cercetător post-doctoral la Școala de Științe și Politici Nutriționale din cadrul Universității Tufts din Medford, MA.
Consum mic de fructe și legume, număr mare de decese
Cercetătorii au urmărit numărul de decese în funcție de regiune, vârstă și sex, folosind sondaje de dietă și date privind disponibilitatea alimentelor din 113 țări. Acestea au combinat aceste date cu cauzele de deces în fiecare țară și date privind riscul cardiovascular legat de aportul scăzut de fructe și legume.
Constatările au arătat că aportul de fructe a fost mai mic în Asia de Sud, Asia de Est și Africa Subsahariană, în timp ce consumul de legume a fost mai mic în Asia Centrală și Oceania. Țările din aceste regiuni au consumuri medii scăzute de fructe și legume și rate ridicate de decese cauzate de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Când cercetătorii au analizat impactul consumului inadecvat de fructe și legume pe vârstă și sex, au constatat că cel mai mare impact a fost în rândul adulților tineri și al bărbaților. Miller adaugă că femeile tind să mănânce mai multe fructe și legume.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
