Fructe și legume insuficiente, risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă

Angela Sabău |
Data publicării:
Fructe și legume    FOTO: pexels.com
Fructe și legume FOTO: pexels.com

Fructele și legumele consumate în cantități insuficiente cresc riscul de deces din cauza bolilor de inimă. Un nou studiu a corelat numărul deceselor cauzate de boli de inimă și consumul redus de fructe și legume.

Consumul insuficient de fructe și legume poate fi un factor major decesele cauzate de bolile de inimă, arată un nou studiu realizat recent.

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, fibre, potasiu, magneziu și antioxidanți, potrivit specialiștilor de la medicalnewstoday.com.

O dietă care include fructe și legume poate reduce tensiunea arterială, poate reduce riscul de boli de inimă și cancer și poate îmbunătăți sănătatea digestivă.

Studiile anterioare au confirmat faptul că o dietă care conține o mulțime de fructe și legume poate chiar să reducă riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral.

După ce au analizat aceste rezultate și le-au combinat cu rezultatele din alte studii, cercetătorii au estimat că riscul de boli de inimă este cu 20% mai mic în rândul persoanelor care consumă mai mult de cinci porții de fructe și legume pe zi, comparativ cu cei care mănâncă mai puțin de trei porții zi. Departamentul Agriculturii din Statele Unite recomandă ca adulții să mănânce cel puțin 1,5 până la două cești pe zi de fructe și 2-3 cești pe zi de legume. Potrivit unui alt studiu realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), numai aproximativ 1 din 10 adulți îndeplinesc aceste recomandări.

Alimentație nesănătoasă, impact global

Acum, un nou studiu a cărui rezultate au fost prezentat la Nutrition 2019, reuniunea  anuală din Baltimore a Societății Americana de Nutriție, sugerează că un consum redus de fructe poate provoca 1 din 7 decese de la boli de inimă și că un aport scăzut de legume poate provoca 1 din 12 decese de la boli de inimă.

Analizând datele din 2010, cercetătorii au descoperit că un consum redus de fructe a dus la aproape 2 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, în timp ce consumul redus de legume a dus la 1 milion de decese. Impactul global a fost mai semnificativ în țările cu consum redus mediu de fructe și legume.

Datele sugerează că un consum redus de fructe are ca rezultat mai mult de 1 milion de decese din accident vascular cerebral și mai mult de 500.000 de decese din cauza bolilor de inimă la nivel mondial în fiecare an, în timp ce consumul redus de legume are ca rezultat aproximativ 200.000 de decese din accident vascular cerebral și peste 800.000 de decese din cauza bolilor de inimă, pe an.

„Descoperirile noastre indică necesitatea unor eforturi pentru a crește consumul de fructe și legume în întreaga lume", spune co-autorul studiului, Victoria Miller, cercetător post-doctoral la Școala de Științe și Politici Nutriționale din cadrul Universității Tufts din Medford, MA.

Consum mic de fructe și legume, număr mare de decese

Cercetătorii au urmărit numărul de decese în funcție de regiune, vârstă și sex, folosind sondaje de dietă și date privind disponibilitatea alimentelor din 113 țări. Acestea au combinat aceste date cu cauzele de deces în fiecare țară și date privind riscul cardiovascular legat de aportul scăzut de fructe și legume.

Constatările au arătat că aportul de fructe a fost mai mic în Asia de Sud, Asia de Est și Africa Subsahariană, în timp ce consumul de legume a fost mai mic în Asia Centrală și Oceania. Țările din aceste regiuni au consumuri medii scăzute de fructe și legume și rate ridicate de decese cauzate de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Când cercetătorii au analizat impactul consumului inadecvat de fructe și legume pe vârstă și sex, au constatat că cel mai mare impact a fost în rândul adulților tineri și al bărbaților. Miller adaugă că femeile tind să mănânce mai multe fructe și legume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel