Tensiunea arterială, cum funcționează și de ce crește uneori

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Tensiune arterială fluctuantă
Tensiune arterială fluctuantă

Tensiunea arterială poate uneori să crească, ceea ce crează probleme de sănătate serioase. Specialiștii au explicat pe înțelesul tuturor ce este tensiunea și ce poate cauza creșterea acesteia.

Tensiunea arterială poate să crească în unele cazuri, ceea ce duce la apariția altori boli. Mecanismul care produce creșterea tensunii a fost explicat de specialiștii de la Harvard Medical School, astfel încât să poată fi înțeles de oricine. „Țineți un furtun, porniți apa și trece prin furtun și duză. Apa se mișcă, deoarece este sub presiune. În mod similar, atunci când inima bate, creează o presiune care permite sângelui să-ți "ude" corpul cu substanțele nutritive care sunt în sânge”, explică specialiștii.

Trei lucruri afectează cantitatea de presiune care împinge sângele prin corp: cât de puternică e „pompa” inimii, cât de mult este sângele și cât de înguste sunt cele mai mici vase de sânge. Ultimul poate necesita explicații.

„Când udați plantele din grădină și doriți ca fluxul de apă să meargă mai departe, ce faceți? Faceți duza mai mică. Strângerea orificiului prin care curge apa crește presiunea, iar apa este apoi capabilă să ajungă la stratul de flori îndepărtat”, mai arată specialiștii o comparație.

Inima, influențată de hormoni

Referitor la motivele care ar putea face inima să popeze cu dificultate, specialiștii mai spun că sunt mai multi hormoni în corp, în special epinefrina și norepinefrina, care fac inima să bată mai repede și mai greu. „Acești hormoni sunt făcuți de glandele suprarenale (situate doar pe partea de sus a rinichilor).

Exercițiile fizice și teama cauzează o creștere a acestor doi hormoni, ceea ce este bine: inima dumneavoastră trebuie să muncească mai mult atunci când faceți exerciții sau când este posibil să aveți nevoie să fugiți de ceva înspăimântător. Cu toate acestea, anxietatea cronică și stresul cresc, de asemenea, acești hormoni, și asta nu este bine”, mai arată ei. În timpul unei zile stresante, bătăile mai rpide și mai dificile ale inimii nu vor servi niciunui scop bun, ar tensiunea arterială va începe să crească. Unele boli neobișnuite - nu doar anxietatea cronică și stresul - pot, de asemenea, să crească nivelurile acestor hormoni.

Referitor la cantitatea de sânge, specialiștii mai arată că sângele, fiind în mare parte apă, cantitatea de lichid pe care o beți și cantitatea pe care o pierdeți prin transpirație și urinare afectează cantitatea de apă din sânge. Sângele are, de asemenea, sare. Alimentele sărate și sarea adăugată la alimente pot crește lichidul din sânge. De aceea, oamenii cu tensiune arterială ridicată sunt îndemnați să scadă sarea și, adesea, li se administrează medicamente diuretice pentru a ajuta rinichii să elimine excesul de lichid și de sare. Există, de asemenea, unele boli neobișnuite care pot crește cantitatea de lichid din sângele dumneavoastră.

Îngustarea vaselor mici de sânge a fost, de asemenea, explicată. „Aceste vase de sânge au în pereții lor cercuri de mușchi care pot înlătura și restrânge vasele. Același hormon - norepinefrină - care vă «biciuieste» inima să bată mai repede și mai greu, determină, de asemenea, vasele de sânge să se blocheze, crescând tensiunea arterială. Cu alte cuvinte, hipertensiunea arterială - ca și cele mai multe boli - este influențată de genele noastre și de stilul nostru de viață. În prezent, putem face mai multe pentru acesta din urmă”, au mai arătat ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel