Primul semn că ai miopie. Testul simplu care pune diagnosticul. Ce se întâmplă, de fapt, atunci când ai miopie

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Primul semn ca ai miopie Foto: Freepik @photoroyalty
Primul semn ca ai miopie Foto: Freepik @photoroyalty

Află care sunt opțiunile de tratament în funcție de vârstă și ce poți face să previi avansarea miopiei.

Un defect de refracție care duce la miopie face ca lucrurile îndepărtate să pară neclare sau neclare. Persoanele mioape pot vedea cu ușurință obiectele care se află în apropiere.

Miopia este o afecțiune foarte frecventă. Un optometrist sau un oftalmolog poate diagnostica această afecțiune printr-o examinare a ochilor.

Simptome

Atunci când privești fix obiecte îndepărtate, vederea devine încețoșată, acesta fiind cel mai tipic semn al miopiei. Miopii pot avea probleme în a vedea clar semnele de circulație atunci când conduc sau se uită la televizor din cealaltă parte a camerei. Copiii și adolescenții miopi pot avea probleme în a vedea sau a citi tabla de la școală.

Simptomele miopiei includ următoarele:

- Vedere încețoșată atunci când privește obiecte îndepărtate

- Oboseală oculară, adică atunci când ochii te dor sau se simt obosiți

- Obiceiul de a sta cu ochii întredeschiși pentru a vedea obiectele îndepărtate

- Dureri de cap

În cazul miopiei ușoare, este posibil să nu aveți niciun simptom. Vederea miopică poate fi confundată cu vederea normală.

Simptomele miopiei dispar de obicei după ce porți lentile de contact sau ochelari pentru terapie. O săptămână sau două de dureri de cap și oboseală a ochilor sunt normale în timp ce vă obișnuiți cu noua ta rețetă de lentile de contact sau de ochelari.

Deficiența vederii poate fi, de asemenea, o complicație a unor boli mai grave, cum ar fi glaucomul, cataracta și dezlipirea retinei. Consultă un medic dacă observi modificări ale vederii tale sau dacă se micșorează câmpul vizual.

Vezi și: Somnul neregulat crește riscul de demență. Tulburările de somn și consecințele cognitive

Factori de risc

Oricine poate deveni miop. Dar miopia apare de obicei la copii și adolescenți și se poate înrăutăți pe măsură ce se apropie de vârsta de 20 de ani. Dacă au fost miopi în copilărie, de obicei rămân miopi la vârsta adultă.

Următorii sunt câțiva factori de risc pentru miopie:

- Vârsta de ani. Institutul Național de Ochi afirmă că miopia începe adesea între 6 și 14 ani și se poate agrava până la vârsta de 20 de ani. La această vârstă, forma ochilor se poate modifica deoarece aceștia sunt încă în creștere.

- Diabetul. Adulții care au anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, pot deveni miopi.

- Tensiuni frecvente asupra ochilor. Cititul sau alte sarcini atent concentrate, cum ar fi utilizarea unui computer, ar putea face ca cineva să devină miop temporar. Acest lucru poate provoca în cele din urmă daune de durată vederii de departe.

- Antecedente în familie. Este posibil ca miopia să se regăsească în familie. Aveți o șansă mai mare de a fi miop dacă unul sau ambii părinți sunt miopi.

- Petrecerea mai puțin timp în aer liber. Copiii care petrec mult timp afară pot fi mai puțin predispuși să dobândească miopie, conform Healthline.

- Creșterea timpului petrecut în fața ecranului. Un studiu realizat în 2017 pe copii din Delhi a constatat că elevii care folosesc ecranele timp de șapte ore sau mai mult pe săptămână ar putea fi de trei ori mai predispuși să dobândească miopie.

Vezi și: 12 remedii simple și naturale pentru părul uscat. Le poți prepara rapid acasă

Cauze

O eroare de refracție este cauza miopiei. Atunci când lumina nu este focalizată corespunzător de către ochiul tău, rezultă o eroare de refracție.

Dacă ești miop, ochiul focalizează lumina în fața retinei, mai degrabă decât pe ea, dacă ești miop. Suprafața care adună lumina în partea din spate a ochiului dumneavoastră se numește retină. Aceasta convertește lumina în impulsuri electrice, pe care creierul le interpretează ca imagini. Vederea încețoșată poate apărea atunci când ochiul focalizează lumina în fața retinei.

Acest lucru apare ca urmare a formei oarecum neobișnuite a ochiului. Corneea poate fi prea rotunjită sau globul ocular poate fi oarecum prea lung dacă ai miopie. Stratul transparent care acoperă lentila frontală se numește cornee. Focalizarea necorespunzătoare a ochiului tău poate rezulta din aceste modificări anatomice.

Foto: Freepik @13nuta

Diagnostic

Un examen oftalmologic tipic poate include un diagnostic de miopie. Aceste examinări urmăresc sănătatea ochilor, precum și vederea.

Este esențial să îți faci examene oftalmologice regulate dacă ai miopie sau o altă problemă oculară, astfel încât să se poată verifica dacă rețeta ta se modifică și să se poată depista afecțiunile periculoase. Frecvența examinărilor oftalmologice depinde de vârstă, de istoricul medical și de sănătatea ochilor.

Un control oftalmologic amănunțit poate implica următoarele teste:

Antecedente medicale: istoricul tău medical și orice medicamente pe care le iei vor fi chestionate de către medicul oftalmolog.

Acuitatea vederii: pentru aceasta este necesară citirea literelor sau a simbolurilor de pe o diagramă oftalmologică la diferite dimensiuni.

Test de refracție: pentru a verifica dacă ai o eroare de refracție, medicul oftalmolog te va pune să privești printr-un aparat care are mai multe lentile. Dacă este necesar, rezultatele acestui test pot fi utilizate și pentru a determina rețeta ta pentru lentile.

Examinarea pupilelor: medicul oftalmolog va lumina puternic ochiul tău pentru a vedea dacă pupilele reacționează așa cum ar trebui. De obicei, lumina puternică determină contracția pupilelor. În cazul în care reacțiile lor sunt divergente, poate exista o problemă.

Testul de vedere periferică: ți se va cere să examinezi imagini prin intermediul unui aparat pentru a-ți evalua vederea periferică sau laterală. Pierderea vederii laterale ar putea indica glaucom, o boală oculară periculoasă care, dacă nu este controlată, poate duce la orbire.

Examinarea mișcărilor oculare
Acest examen analizează starea mușchilor dumneavoastră oculari. Mușchii în cauză guvernează mișcarea ochilor.

Testul de presiune a ochilor: pentru a măsura presiunea oculară, optometristul îți va injecta o cantitate mică de aer în ochi. Presiunea intraoculară (PIO) ridicată este frecvent cauza glaucomului, care poate fi indicat de o PIO ridicată.

Examinarea structurii și a sănătății ochilor: Medicul oftalmolog îți va examina corneea pentru a vedea dacă există leziuni, cum ar fi zgârieturi sau indicii de cataractă. Corneea este partea din față a ochiului.

Examinarea retinei și a nervului optic: pentru a examina dacă există leziuni la nivelul retinei și al nervului optic, medicul poate dilata pupila cu picături oculare dilatante. Este posibil să ai nevoie de asistență pentru a te deplasa acasă după consultație și să nu poți conduce, deoarece este posibil ca ochii tăi să fie sensibili la lumină timp de câteva ore după acest test.

Tratament

Miopia poate fi tratată prin intervenție chirurgicală sau prin lentile de corecție. Eroarea de refracție poate fi corectată sau imaginea poate fi refocalizată pe retină cu ajutorul lentilelor de contact, al ochelarilor sau al chirurgiei refractive.

Lentile corective

Lentilele corectoare includ lucruri precum lentilele de contact și ochelarii. Prin modificarea focalizării luminii în momentul în care aceasta intră în ochi, aceste dispozitive compensează alungirea ochiului sau curbura corneei. Toate vârstele pot purta ochelari.

Cât de departe poți vedea bine va determina puterea prescripției tale. Lentilele de corecție pot fi necesare doar pentru anumite activități, cum ar fi șofatul, sau pentru tot timpul.

În comparație cu ochelarii, lentilele de contact oferă adesea un câmp vizual corectat mai larg. Acestea se aplică direct pe corneea ochilor tăi. Deoarece lentilele de contact ar putea irita suprafața ochilor, este posibil ca unele persoane să nu le poată purta.

Avansarea miopiei poate fi încetinită prin utilizarea lentilelor de contact pentru controlul miopiei, potrivit unei investigații clinice din 2019 care implică anumite lentile de contact moi aprobate de FDA la tineri.

Chirurgie

Miopia poate fi corectată permanent prin chirurgie refractivă. Procesul, cunoscut și sub numele de chirurgie oculară cu laser, implică remodelarea corneei pentru a direcționa lumina către retină. Adulții sunt singurii eligibili pentru această operație.

De obicei folosești picături pentru ochi pentru a amorți ochii înainte de o intervenție chirurgicală cu laser la ochi. În majoritatea cazurilor, operația este nedureroasă. Dar, pe măsură ce ochii se vindecă, poți avea unele simptome. Aceste semne ar putea consta într-o senzație de arsură și mâncărime ca și cum ai avea ceva în ochi

După ce au avut o operație de refracție a ochilor, mulți pacienți nu mai au nevoie de lentile de contact sau ochelari.

Tratamentul pentru remodelarea corneei

Ortokeratologia, un alt nume pentru terapia de remodelare a corneei, este modificarea temporară a formei corneei cu ajutorul anumitor lentile. Obiectivul acestei terapii alternative este de a aplatiza corneea.

O prezentare generală a publicațiilor pentru 2019, acest tratament poate fi capabil să trateze miopia și să împiedice agravarea acesteia. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat lentilele terapeutice overnight în 2021 pentru a ajuta la remodelarea corneei.

Picături pentru ochi

Optometriștii pot prescrie atropină în doze mici pentru a ajuta miopia copiilor să progreseze mai lent. Primele rezultate ale unui studiu clinic de trei ani privind picăturile de ochi cu doză mică de atropină în 2020 sunt încurajatoare.

În concluzie, atunci când ai miopie, poți vedea bine obiectele de aproape, dar obiectele îndepărtate pot părea neclare. Fără tratament, miopia necorectată poate duce la dureri de cap, la strâmbarea ochilor și la oboseală oculară. Persoanele cu globul ocular ceva mai mare au tendința de a avea un defect de refracție, care este sursa acestei afecțiuni oculare. Tratamentele pentru miopie includ chirurgia de remodelare a corneei și lentilele corectoare sub formă de ochelari sau lentile de contact.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel