Primul semn care apare la AVC. Diferența dintre AVC ischemic și AVC hemoragic

AVC - Foto: Freepik @Wavebreak Media
AVC - Foto: Freepik @Wavebreak Media

Care sunt semnele care apar în caz de AVC.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune medicală gravă care apare atunci când fluxul de sânge către o anumită parte a creierului este blocat sau este redus semnificativ.

Există două tipuri de AVC:

1. AVC ischemic

Acest tip de AVC apare atunci când un cheag de sânge sau un cheag de colesterol blochează unul dintre vasele de sânge care alimentează creierul cu sânge. Aproximativ 85% dintre AVC-uri sunt de tip ischemic.

2.AVC hemoragic

Acest tip de AVC apare atunci când un vas de sânge din creier se sparge, provocând sângereare în țesutul cerebral sau în spațiul dintre creier și craciu. Această sângerare poate exercita presiune asupra țesutului cerebral și poate duce la daune.

AVC poate avea diferite semne și simptome, care pot varia în funcție de gravitatea și localizarea leziunii cerebrale.

Unul dintre primele semne care pot apărea în cazul unui AVC este o senzația bruscă de slăbiciune sau amorțeal, în special în zona corpului.

Aceasta poate afecta un braț,un piciorsau chiar o jumătatea feței.

Uneori, această senzația este unilaterală și poate fi dificil de recunoscut la început, dar poate fi un semn important că ceva nu este în regulă cu creierul și poate indica un AVC.

Este important să rețineți că semnele AVC pot varia și pot include și alte simptome precum dificultatea în vorbire sau înțelegere, tulburări de vedere, dureri de cap severe, dezechiibru, confuzie sau pierderea conștienței.

În cazul în care suspectați că cineva ar putea avea un AVC, este crucial să solicitați imediat asistență medicală de urgență, deoarece intervenția timpurie poate salva vieți și poate minimiza daunele cerebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel