Probleme dentare la copii, absențe la școală și fenomenul de bullying

Dana Lascu |
Data publicării:
Dr Denisa Zaharia spune că la copiii sănătatea orală e extrem de importantă, pentru că poate avea efecte nefaste de-a lungul întregii vieți
Dr Denisa Zaharia spune că la copiii sănătatea orală e extrem de importantă, pentru că poate avea efecte nefaste de-a lungul întregii vieți

Cariile dentare și lipsa dinților, chiar și când vorbimd e cei de lapte, sunt probleme cu efecte nefaste pe termen lung, atât fizice cât și emoționale, atrag atenția medicii stomatologi. Copiii cu sănătate orală precară nu se dezvoltă armonios, absentează mult de la școală, pot avea defecte de vorbire și probleme cu alimentația, iar adolescenții cu dantura stricată devin ușor ținta batjocurii colegilor lor, fenomen cunoscut drept bullying.

Durerile dentare provocate de carii sunt cele mai frecvente dureri cu care se confruntă copiii, fie că este vorba despre dinții de lapte sau de cei permanenți. Iar aceste dureri, pe lângă disconfortul creat celor mici, le afectează chiar și perfomanțele școlare. Studii interdisciplinare recente avertizează asupra legăturii directe dintre durerile dentare și absențele școlare, acestea fiind unul dintre principalele motive pentru care cei mici lipsesc de la ore.

O treime dintre copiii cu vârste preșcolare, care au dinții de lapte cariați, sunt predispuși să se confrunte cu aceleași probleme și în cazul dinților permanenți, care încep să erupă la 6 ani. Iar 40% dintre cei care au vârste cuprinse între 6 și 11 ani au carii dentare, în condițiile în care dinții permanenți erup complet până la 12-13 ani.

Absentează de 3 ori mai mult decât colegii lor

„Copiii care au o sănătate orală precară absentează de 3 ori mai mult decât colegii lor. Cariile netratate pot avea o multitudine de efecte negative asupra vieții celui mic, de la un somn agitat și probleme de alimentație până la întârzieri de creștere, irascibilitate. Iar atunci când aceste carii devin avansate și , apare și scăderea puterii de concentrare și a atenției, toate ducând ulterior la creșterea numărului de absențe de la ore și a unei performanțe școlare reduse. Totodată, prima vizită la medicul stomatolog a unui astfel de copil va deveni o experiență nu tocmai plăcută, existând chiar riscul ca cel mic să devină anxios și să dezvolte o teamă față de medic, care să îl însoțească toată viața. Din acest motiv, le recomandăm părinților să îi programeze în mod constant pe cei mici și la medicul stomatolog, pentru măsuri de prevenție și detectare timpurie a cariilor", explică dr. Denisa Zaharia, care este și manager al unei clinici stomatologice din Capitală.

Cariile și lipsa dinților, efecte nefaste fizice și emoționale pe termen lung

Cariile dentare avansate implică un tratament mult mai complex, de lungă durată și chiar mai costisitor decât dacă acestea ar fi fost tratate în fază incipientă. Mai mult decât atât, pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății orale a celor mici, deoarece se poate ajunge chiar la extracția unui dinte afectat. Spațiul liber astfel creat va influența ulterior poziționarea tuturor dinților pe arcadă și, implicit, erupția dinților permanenți. Estetica dentară este afectată și de dezvoltarea nearmonioasă a arcadelor dentare, ceea ce provoacă o mușcătură incorectă și un dezechilibru la nivel de mușchi și de articulație temporo-mandibulară.

Ignorarea acestor probleme pe termen lung poate afecta, din punct de vedere estetic, calitatea vieții lor ca adolescenți, vârstă la care creșterea încrederii de sine este foarte importantă. O dantură cu probleme poate fi un factor declanșator al fenomenului de bullying, iar studiile arată că adolescenții care sunt victime ale acestui fenomen dezvoltă un comportament antisocial, se integrează și empatizează mai greu cu ceilalți. Un tratament ortodontic, ce presupune o intervenție neinvazivă, simplă și fără durere, poate elimina toate aceste posibile probleme dentare estetice.

Cum se tratează și cât costă astfel de intervenții

„Aproximativ 30% din programările la medicul ortodont sunt făcute de părinți în perioada vacanțelor școlare. Tratamentele ortodontice vizează aplicarea unor aparate dentare care să corecteze toate aceste probleme. Cele mai căutate aparate dentare pentru copii sunt dispozitivele de lărgire a maxilarului la 7-8 ani și a aparatelor fixe, cu bracketuri metalice, care se aplică în jurul vârstei de 12 ani. Durata unui tratament ortodontic variază în funcție de severitatea modificărilor, iar costurile montării unui aparat pornesc de la 1.000 de lei și ajung până la 7.000 de lei pentru ambele arcade, dacă se optează pentru un aparat aproape invizibil cu bracketuri de safir. Cel mai mic pacient al clinicii noastre avea 6 ani, iar tratamentul ortodontic a vizat aplicarea unui dispozitiv de lărgire a maxilarului, în scopul creării spațiului pentru erupția corectă a dinților permanenți", spune medicul specialist ortodont Denisa Zaharia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel