Procedurile medicale care îi îmbolnăvesc de COVID-19 pe MEDICI și ASISTENTE

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacienți COVID-19, spitalul ROL 2 Ana Aslan. Foto: print screen / Spitalul Militar Central
Pacienți COVID-19, spitalul ROL 2 Ana Aslan. Foto: print screen / Spitalul Militar Central

Un nou studiu arată ce proceduri medicale prezintă cel mai mare risc de infectare cu COVID-19 pentru personalul medical.

Autopsia, aspirarea căilor respiratorii, proceduri de intubare și extubare, bronhoscopia, ventilația manuală, proceduri de traheostomie, oxigenoterapie cu flux mare, nazofaringoscopie, laringoscopie și resuscitarea cardiopulmonară figurează pe lista procedurilor medicale care prezintă un risc de răspândire a COVID-19 de la un pacient la personalul medical care are grijă de el, prin crearea de aerosoli, arată un nou studiu publicat în revista BMJ Open Respiratory Research (link direct studiu) de către o echipă internațională de experți, inclusiv specialiști în sănătate în muncă, medicină preventivă și boli infecțioase.

Echipa, condusă de Sebastian Straube, profesor de medicină al Universității din Alberta, a efectuat o revizuire sistematică a liniilor directoare de sănătate publică, a lucrărilor de cercetare și a documentelor de politici din întreaga lume pentru a determina ce proceduri sunt clasificate ca generatoare de aerosoli.

„Ceea ce am căutat să facem a fost să înțelegem ce proceduri generează aerosoli și, prin urmare, necesită un echipament cu un grad mai ridicat de protecție individuală”, a spus Straube, care conduce și Divizia de medicină preventivă a Facultății de Medicină și Stomatologie.

„Acolo unde există un acord de 80% dintr-o serie de documente sursă diferite, suntem destul de siguri că, da, clasificarea acestor proceduri ca generatoare de aerosoli este corectă", a spus el.

Straube a recomandat efectuarea unor cercetări suplimentare cu privire la lista scurtă a procedurilor pentru care cercetătorii nu au ajuns la un consens, cum ar fi luarea unor exudate faringiene.

Aerosolii sunt o suspensie de particule solide sau lichide fine în aer, a spus Straube. „Particulele mai mari se instalează într-o distanță rezonabilă și sunt denumite „picături” în contextul controlului infecției”, se menționează în lucrare. „Particulele mai mici pot călători ca aerosoli pe curenții de aer, rămânând suspendate în aer mai mult timp și distribuindu-se pe o zonă largă”.

Straube a spus că obiectivul este de a preveni infectarea cu COVID-19 a lucrătorilor din domeniul sănătății, atât pentru a-i proteja de boli severe, ca indivizi, cât și pentru a menține constant nivelul de personal în sistemele de sănătate în timpul pandemiei.

Lucrătorii din domeniul sănătății care efectuează proceduri de generare a aerosolilor ar trebui să poarte aparate respiratorii filtrante, cunoscute sub numele de măști N-95 în America de Nord, a spus Straube, împreună cu alte echipamente de protecție personală (PPE), cum ar fi mănuși, halate și protecție a ochilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel