Procentul gravidelor care au consumat marijuana s-a dublat

Riscul de nastere prematura spontana la gravide, determinat de unele bacterii din uter si vagin
Riscul de nastere prematura spontana la gravide, determinat de unele bacterii din uter si vagin

În ultimele două decenii, procentul femeilor care afirmă că au fumat sau au consumat alcool în timpul unei sarcini a scăzut. Dar procentul gravidelor care au folosit marijuana s-a dublat, ceea ce este un mare motiv de îngrijorare, după cum subliniază un raport al specialiștilor de la Universitatea din Washington.

Între 2002 și 2016, procentul femeilor însărcinate cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani, care au spus că au folosit marijuana, a crescut de la 2,85 la sută, până la aproape 5 la sută, potrivit datelor furnizate de Studiul național al SUA privind consumul de stupefiante și sănătatea. În același timp, sondajul efectuat la aproape 13.000 de femei însărcinate din Statele Unite a constatat că, în 2016, mai puține gravide au fumat țigări în anul 2016 (10,3%) decât în 2002 (17,5%). A existat o ușoară scădere a procentului femeilor care au băut alcool în timpul unei sarcini - aproximativ 8,4% în 2016, în scădere de la 9,6% în 2002, au afirmat cercetătorii, după cum arată MedicineNet.com.

,,Creșterea consumului de marijuana în timpul sarcinii a fost observată și în alte studii recente și este îngrijorătoare", a declarat o echipă de cercetare condusă de Arpana Agrawal de la Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină din St. Louis., Scoala de Medicină

"Spre deosebire de consumul de alcool și țigări, consumul de canabis prenatal nu a scăzut, mai ales în primul trimestru de sarcină, ceea ce reprezintă o fază esențială a dezvoltării neuronale a fetusului", a spus echipa de cercetare.

Creșterea utilizării canabisului în timpul sarcinii a fost relativ similar la diferite subgrupuri de femei. Un studiu anterior, publicat în luna august în prestigioasa JAMA, a sugerat că unele femei gravide ar putea să se întoarcă la marijuana, în speranța de a-și diminua grețurile de dimineață. Studiul respectiv a implicat mai mult de 220.000 de femei din S.U.A. Aproximativ 5% au declarat că au consumat cannabis în timpul sarcinii, iar consumul a crescut la peste 11% în rândul femeilor care se plângeau de grețuri de dimineață.

"Nu sunt surprins că utilizarea marijuanei este în creștere în rândul femeilor însărcinate. În ultimii ani, consumul de marijuana în populația generală a fost în creștere din cauza legalizării acesteia în anumite state", a spus dr. Adi Davidov, medic ginecolog de la Spitalul Universitar Staten Island din New York City.

Potrivit dr. Jennifer Wu, medic ginecolog la Spitalul Lenox Hill, din New York City, creșterea consumului de marijuana în timpul sarcinii se datorează, probabil, faptului că mai mulți americani consideră canabisul un "medicament benign".

,,Trebuie să existe o educație publică mai bună cu privire la pericolele pentru fătul în curs de dezvoltare. Până când nu știm exact rezultatele utilizării marijuanei în timpul sarcinii, toate femeile însărcinate ar trebui sfătuite să se abțină de la utilizarea acesteia", a spus Wu.

Deocamdată efectele expunerii la marijuana asupra fătului în curs de dezvoltare rămân în mare parte necunoscute. Există foarte puține studii referitoare la efectele reale ale marijuanei asupra sarcinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel