Prof.dr. Alexandru Rafila: Recomandăm insistent vaccinarea

Adisa Codruț |
Data publicării:
Prof dr Alexandru Rafila. Foto: DC Medical
Prof dr Alexandru Rafila. Foto: DC Medical

Campania națională „Protejează-ți copilul împotriva gripei!", inițiată de Asociația Pro Imunizare, a ajuns la București.

Alexandru Rafila, vaccinarea. „Prevenția prin vaccinare este singura metodă de prevenire specifică gripei. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii –categorii foarte vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – prevenția este foarte importantă deoarece discutăm despre două grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. În cazul acestora recomandăm insistent vaccinarea și încurajăm părinții să se adreseze medicilor de familie, să ceară informații și să vaccineze antigripal copiii", a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Afirmația a fost făcută la București, la o conferință din cadrul campaniei „Protejează-ți copilul împotriva gripei!" a Asociației Pro Imunizare. La eveniment au participat specialiști din domeniul medical, care au dezbătut pe tema metodelor de protecție împotriva gripei, aceștia atrăgând atenția cu toții că vaccinarea rămâne singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnăvirii cu acest virus cu potențial deosebit de periculos.

Alexandru Rafila, vaccinarea. Sfaturi către părinți

"Gripa este o boală cu impact puternic și multiplu, resimțit pe mai multe niveluri, iar copiii și adolescenții sunt cu precădere vulnerabili la îmbolnăvirea cu această boală. Metodele tradiționale de prevenire sau tratare a bolii - cum ar fi consumul de citrice, respectarea regulilor de igienă, evitarea aglomerațiilor - sunt utile, dar nu sunt suficiente. Vaccinarea antigripală este singura metodă activă eficientă de protejare împotriva virusului gripal. Din fericire avem în România produse vaccinale tetravalente așa cum recomandă OMS, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor și adolescenților (vaccin gripal viu atenuat, administrat pe cale nazală și vaccin gripal inactivat, injectabil). Îi îndemn pe părinți să profite de existența acestei game variate de produse, să ceară toate informațiile necesare de la medicul de familie și să își vaccineze copiii", a declarat dr. Alexis Cochino, președintele Asociației Pro Imunizare, într-un comunicat.

Alexandru Rafila, vaccinarea. Despre gripă

Gripa este o afecțiune respiratorie severă și un rol important în transmiterea acesteia în familie și comunitate îl au copiii și adolescenții, se arată într-un comunicat al Asociației Pro Imunizare.

Gripa este o boală respiratorie infecțioasă, acută care se poate răspândi rapid şi este determinată de tipuri diferite de tulpini virale, care se schimbă în fiecare an. În ţările Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că între 15.000 şi 70.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicaţiilor gripei.

În România, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe faţă de sezonul precedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel