Promedica, Cazul Beuran: în sistemul de sănătate e nevoie de analiză serioasă, nu de anchete pedepsitoare

Dana Lascu |
Data publicării:
Medic
Medic

Reprezentanții Sindicatului Promedica atrag atenția că în toată tevatura furibundă iscată de „Cazul Beuran” de fapt nu se are în vedere esențialul: este nevoie de soluții reale în sistemul de sănătate, nu de găsirea unor țapi ispășitori!

„Cazul Beuran" nu trebuie să se răsfrângă asupra tuturor medicilor. Este nevoie de o analiză rațională, tratarea cauzelor reale și evitarea unui nou incident, arată reprezentanții Sindicatului Promedica, într-un punct de vedere oficial remis redacției DC Medical.

O tragedie face două victime: pacientul și medicul

„Acest comunicat nu este despre a lua apărarea, a găsi vinovați sau a tăia capul lui Moțoc, așa cum se obișnuiește cel mai des în societatea românească, atunci când se întâmplă o tragedie. Nu suntem în măsură să spunem cine a greșit și cine trebuie să plătească, pentru acest lucru este nevoie de o analiză atentă a evenimentelor petrecute, a sistemului, a modului de lucru, a mentalităților, a organizării activității medicale în fiecare unitate medicală, a deontologiei. Să nu uităm însă, niciodată, că orice eroare sau tragedie medicală face două victime: pacientul și medicul.

Să nu generalizăm!

Tragedia petrecută la spitalul Floreasca nu face decât să întărească ideea pe care reprezentanții Sindicatului Promedica au susținut-o de fiecare dată: în sistemul de sănătate este nevoie de mai multă analiză și nu de anchete pedepsitoare, este nevoie de găsirea și recunoașterea publică a rădăcinii marilor probleme și tragedii, este nevoie de soluții reale", se arată în documentul citat.

Sindicaliștii de la Promedica spun că acum, scopul oricărei anchete este acela de a pedepsi pe cineva! „La fiecare tragedie apărută în sistemul de sănătate s-a mers pe principiul „capul lui Moțoc vrem". Este pedepsit Moțoc, dar problema de fond rămâne mereu nerezolvată și oricând un nou dezastru se poate produce. Anchetele care se fac în astfel de situații nu mai au rolul de a îndrepta și preveni problemele, ci de a pedepsi, de a scoate la iveală învinși și învingători, de a face audiență și imagine", spun sindicaliștii.

Medicul nu e infailibil

„Pacientul vede în medic un Zeu, care nu poate greși. Se întâmplă uneori ca însuși medicul să ajungă să se creadă infailibil. Nimic mai greșit! Medicul este predispus greșelii, eșecului, ca oricare alt om care muncește. Evoluția fantastică a tehnicii medicale ne-a adus în punctul în care să ne dorim și să credem că se poate imposibilul. Din păcate, orice aparat ajunge să dea erori, poate fi nesigur, poate înșela așteptările. Medicul este predispus în orice moment erorii. Și e greu de trăit sub o astfel de presiune! E greu ca uneori să riști și să salvezi vieți cu mâinile goale, să te lovești de dezorganizare, de lipsa normelor, a protocoalelor. Dar se întâmplă în sistemul de sănătate din România! Medicul nu este decât o parte dintr-un mecanism imperfect", continuă Promedica.

Niciun medic nu începe ziua cu gândul de a face rău, ci cu gândul de a salva vieți, arată sindicaliștii. Tocmai de aceea, presiunea este mare.

„De ce?", e întrebarea firească. Iar răspunsul e unul multiplu, arată sindicaliștii. Medicii sunt supuși unei imense presiuni, pentru că:

- „România nu are o lege a malpraxisului clară, coerentă, bine pusă la punct care să apere atât drepturile medicilor cât și pe cele ale pacienților;

- Cheltuielile în ceea ce privește sănătatea au atins un nivel minim istoric și sunt mult sub nivelul celor din oricare altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017 față de media UE de 9,8 %);

- Deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, numărul de medici și de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa;

- Nu există protocoale. Nu există o bună organizare", enumeră sindicaliștii.

Medicii trăiesc cu frica de malpraxis

De aceea, medicii au ajuns să lucreze cu proverbială sabie a lui Damocles deasupra capului.

„Trăiesc mereu cu frica de malpraxis, de procese, de blamare publică, de izolare. Mulți ajung să devină epuizați profesional. A nu se înțelege că susținem ascunderea gunoiului sub preș sau minimalizarea unei tragedii sau a problemelor reale. Nu este însă corect să generalizăm, să blamăm sau să ne pierdem încrederea în toți medicii români, având la bază un caz singular ce trebuie atent analizat. Este nevoie de mai multă comunicare, de o bună organizare, de o analiză rațională, care să ducă la proceduri ce pot evita apariția tragediilor. Doar pedepsirea unui vinovat atunci când buba se sparge nu face decât să îndepărteze mai ales tinerele generații de această meserie", arată Promedica.

Iar consecințele deja se văd, continuă aceștia.

„Cei mai mulți tineri nu mai aleg la examenul de rezidențiat chirurgia, iar mulți dintre cei care sunt chirurgi aleg să plece să lucreze într-un sistem de sănătate, care le oferă toate condițiile pentru a trata pacienții la cele mai înalte standarde. Și mai este o problemă: totul este atomizat. Oamenii nu simt că aparțin unei instituții medicale. Fiecare și-a creat în interiorul spitalului instituția sa. Este nevoie de echipe terapeutice funcționale, să fim alături, să fim uniți, să ne împărtășim cazuri și experiențe, să analizăm greșelile, să căutăm împreună soluțiile, să luptăm uniți alături de pacienți, manageri, autorități, pentru un sistem medical salvator!", mai arată reprezentanții Sindicatului Promedica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel