Protecția gastrică și interacțiunea cu celelalte medicamente. Efectele pe termen lung

Monika Baciu |
Data publicării:
protectia gastrica - FOTO: Freepik@drobotdean
protectia gastrica - FOTO: Freepik@drobotdean

Administrarea mai multor medicamente în același timp este o practică des întâlnită. De aceea, protecția gastrică devine o măsură esențială pentru a preveni potențialele complicații, cum ar fi ulcerul sau reacțiile adverse severe. Care sunt efectele pe termen lung ale acestor terapii.

Adesea ne confruntăm cu complexitatea administrării multiplelor medicamente recomandate de medici pentru diverse afecțiuni. Însă, pe lângă beneficiile terapeutice, această combinație poate aduce și riscuri pentru stomac și sistemul gastrointestinal. Protecția gastrică devine astfel un aliat crucial în menținerea echilibrului între beneficiile terapeutice și protejarea sănătății stomacului.

Inhibitorii de pompe de protoni, protecția gastrică

Inhibitorii de pompe de protoni (IPP-uri) sunt un grup de medicamente care reduc producția de acid gastric. Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian cronic și a ulcerului gastric.

Inhibitorii de pompe de protoni sunt o clasă de medicamente care reduc cantitatea de acid produsă de stomac. Acidul gastric îndeplinește o funcție importantă. Descompune hrana pentru a putea fi digerată. Acidul gastric ucide și germeni dăunători din intestinul tău care te-ar putea îmbolnăvi.

Prea mult acid gastric sau acid gastric în locul nepotrivit poate cauza probleme, precum ulcere gastrice sau reflux gastroesofagian. IPP-urile tratează aceste probleme și altele. Ar trebui să le folosești dacă ai probleme pe termen lung legate de excesul de acid gastric.

Vezi și: Scaunul exploziv, nu diarea, ce este, de fapt. Cauzele și impactul asupra sănătății

Protecția gastrică, cum acționează

Inhibitorii de pompe de protoni tratează în primul rând afecțiunile care apar atunci când acidul gastric irită sau deteriorează părți ale sistemului tău digestiv, precum stomacul, duodenul (partea intestinului subțire cea mai apropiată de stomac) sau tubul alimentar (esofagul). IPP-urile sunt folosite pentru tratarea:

Refluxului gastroesofagian cronic: IPP-urile ameliorează simptomele refluxului gastroesofagian precum arsura la stomac. În cazul refluxului gastroesofagian, acidul gastric pătrunde în esofag, iritându-l. Acidul poate deteriora mucoasa esofagului (esofagită erozivă). IPP-urile reduc acidul gastric, permițând esofagului să se vindece și să se repare.

Ulcerele gastrice și duodenale: IPP-urile pot ajuta la vindecarea ulcerelor din stomac și intestinul subțire care se formează atunci când acidul gastric deteriorează stratul interior de protecție al stomacului. De asemenea, pot ajuta la vindecarea și prevenirea ulcerelor care se formează ca rezultat al administrării de AINS-uri (antiinflamatoare non-steroidiene).

Până la 30% dintre persoanele care iau regulat AINS-uri dezvoltă ulcere la stomac. Infecția cu H. pylori: IPP-urile lucrează împreună cu antibioticele pentru a ucide bacteriile H. pylori din intestinul tău. IPP-urile reduc aciditatea stomacului tău (nivelul de pH), astfel încât antibioticele să poată ucide bacteriile mai eficient.

Sindromul Zollinger-Ellison: IPP-urile contracarează efectele sindromului Zollinger-Ellison. Cu această afecțiune rară, tumori eliberează un hormon care promovează producția de acid gastric, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Alimentul sănătos care poate favoriza apariția tumorilor. Avertisment sumbru: Factor de risc major pentru cancerul de colon

Cum funcționează protecția gastrică

Protecția gastrică și interacțiunea cu celelalte medicamente - FOTO: Freepik@proostoleh

Inhibitorii de pompe de protoni blochează o enzimă care produce acid gastric. IPP-urile nu opresc producția totală de acid gastric. Vei avea în continuare suficient pentru a digera hrana. Dacă ai lua un IPP zilnic timp de aproximativ cinci zile, medicamentele ar reduce aproximativ 65% din acidul gastric. Vei avea în continuare 35% din acid pentru ca stomacul să-ți descompună hrana.

Protecția gastrică, efecte secundare

Ca și în cazul oricărui medicament, există efecte secundare posibile, inclusiv:

- Durere abdominală.

- Constipație.

- Diaree.

- Amețeli.

- Gură uscată.

- Dureri de cap.

- Febră.

- Gaze.

- Amorțeală.

- Mâncărime și erupții cutanate.

- Vărsături.

Vezi și: Cum abordăm subiectul demenței cu părinții noștri. Cum trebuie să îi convingem să accepte o evaluare medicală

Protecția gastrică, riscuri asociate

Deși IPP-urile sunt în general considerate sigure, cercetătorii au identificat riscuri potențiale asociate cu ele, în special atunci când sunt utilizate pe termen lung. IPP-urile pot crește riscul de:

- Infecție cu Clostridioides difficile (C. diff). IPP-urile pot schimba echilibrul bacteriilor din intestinul tău, crescând riscul de infecție.

- Fractură. IPP-urile pot face mai dificilă absorbția suficientă de calciu, un mineral care menține oasele tale puternice. FDA avertizează că IPP-urile pot crește riscul de fractură la șold, încheietura mâinii sau coloana vertebrală.

- Boală renală. Acestea pot crește șansele de a dezvolta boala renală cronică (BRC) sau pot agrava boala.

- Deficiență nutrițională. IPP-urile pot împiedica intestinul subțire să absoarbă suficient magneziu sau vitamina B12. Magneziul ajută mușchii și nervii tăi să funcționeze eficient. Vitamina B12 ajută la menținerea sănătății sistemului nervos și a globulelor roșii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel