Protezarea genunchiului – un pas către o viață mai bună

DCMedical Team |
Data publicării:

Indiferent de vârstă, articulația genunchiului îndeplinește funcții importante în aparatul locomotor.

 La modul ideal, această articulație trebuie să fie mobilă și suplă, dar și suficient de puternică și stabilă, pentru a susține întreaga greutate a corpului. Solicitată foarte mult, este predispusă la uzură iar atunci când apar disfuncționalități, medicul ortoped este cel care poate oferi cele mai bune soluții de tratament, pentru că durerile neglijate pot duce la probleme mult mai ample. 

În cazul unor accidente sau traumatisme grave, când este necesară protezarea genunchiului, medicul poate recomanda artroplastia (protezarea) totală atunci când trebuie înlocuit întregul genunchi sau unicompartimentală, când acest lucru se poate realiza parțial. 

Dr. Marius Bar, medic primar Ortopedie-Traumatologie în cadrul Arcadia – Spitale și Centre Medicale și specializat în artroplastia cu proteza Oxford Partial Knee explică de ce intervenția nu trebuie amânată și cum poate ea să fie soluția pentru o nouă șansă la o viață fără restricții de mișcare.

„Protezarea unicompartimentală a genunchiului este printre primele soluții la probleme de genul gonartrozei și a altor probleme degenerative ale genunchiului. Fiecare pacient merită o viață mai bună, iar indicat este ca intervenția să se realizeze după o serie de analize și examinări atente. După examene specializate, doctorii vor recomanda protezarea genunchiului în cazuri precum:

  • artroza este prezentă doar în partea internă;
  • structura ligamentară este funcțională;
  • nu există nicio formă de artrită inflamatorie.”

În ce constă procedura de artroplastie unicompartimentală?

Pentru început, este bine de precizat că incizia în cazul acestei intervenții va fi foarte mică, comparativ cu operația de protezare totală a genunchiului. Apoi, operația va decurge conform protocolului medical de montare a implantelor. 

Care sunt diferențele dintre protezarea totală și parțială a genunchiului?

Oricare dintre cele 3 compartimente ale genunchiului pot fi afectate de gonartroză sau alte afecțiuni degenerative de diferite niveluri de severitate. Protezarea unicompartimentală se aplică în cazul în care doar o parte a genunchiului este afectată, iar protezarea totală este folosită atunci când gradul de severitate al gonartrozei este foarte mare.

Care sunt rezultatele pe termen lung ale acestei operații?

Artroplastia unicompartimentală are rezultate excelente pe termen mediu și lung și numeroase alte avantaje pentru pacient, explică Dr. Marius Bar. Beneficiile sunt multiple, iar pacienții ar trebui să discute deschis despre acestea cu medicul specialist. Câteva exemple:

  • părțile sănătoase ale genunchiului sunt conservate;
  • se poate amâna momentul protezării integrale;
  • spitalizarea este de scurtă durată (3 zile);
  • recuperarea este rapidă;
  • mișcările genunchiului sunt naturale – pacientul nu este deranjat de prezența protezei (nu „simte” proteza);
  • există riscuri mai mici de infecție;
  • există riscuri mecanice mai mici;
  • incizia va avea dimensiuni mici;
  • intervenția este minim-invazivă;
  • sângerarea intraoperatorie este redusă.

„O astfel de intervenție presupune însă și o echipă de medici cu experiență. În cadrul Arcadia – Spitale și Centre Medicale, intervențiile de chirurgie ortopedică se realizează în siguranță și în cele mai bune condiții. Protezele și tehnicile folosite sunt certificate la nivel internațional. Pentru că funcționează ca o rețea complexă de servicii medicale, Rețeaua Medicală Arcadia oferă un circuit complex pentru fiecare pacient de la diagnosticare până la tratare și recuperare” concluzionează Dr. Marius Bar. 

Material susținut de Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel