Pseudoefedrina, substanța din medicamente care provoacă AVC. EMA, avertisment. Adrian Marinescu: Trebuie să existe atenție

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Pseudoefedrina - Foto: Freepik @EyeEm
Pseudoefedrina - Foto: Freepik @EyeEm

Substanța din medicamente care poate duce la AVC și poate pune sănătatea pacienților în pericol. Agenția Europeană a Medicamentului avertizează. România are peste 50 de astfel de medicamente.

Agenția Europeană a Medicamentului a avertizat că multe medicamente pentru răceală conțin o substanță periculoasă pentru sănătate și că unele persoane s-ar putea confrunta cu afecțiuni ale vaselor de sânge.

Potrivit Agenției Europeane a Medicamentului este vorba despre pseudoefedrină și a confirmat legătura dintre această substanță decongestionantă și afecţiuni ale vaselor de sânge din creier, care pot pune viața în pericol.

Revizuirea și acțiunile întreprinse pentru reducerea riscului de reacții adverse grave au fost raportate Comisiei Europene, care urmează să emită în curând o decizie finală cu caracter obligatoriu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. În ceea ce privește România, pe piață există peste 50 de tipuri de produse farmaceutice care conțin pseudoefedrină și care sunt comercializate fără necesitatea unei rețete medicale.

Ce este pseudoefedrina

Pseudoefedrina - Foto: Freepik @natali_ploskaya

Pseudoefedrina este un compus chimic care face parte din clasa decongestionanților nazali, fiind utilizată în principal pentru tratarea congestiei nazale asociate cu răceli, alergii sau infecții respiratorii. Este un medicament care acționează asupra vaselor de sânge de la nivelul mucoasei nazale, având ca rezultat reducerea congestiei și îmbunătățirea fluxului de aer.

De obicei, pseudoefedrina este inclusă în formulări decongestionante și poate fi găsită într-o varietate de produse fără rețetă, precum comprimate, siropuri sau capsule destinate ameliorării simptomelor asociate cu congestia nazală.

Este important să se folosească pseudoefedrina cu precauție și să se respecte dozele recomandate, deoarece, în anumite circumstanțe, poate avea efecte secundare nedorite sau poate interacționa cu alte medicamente. De asemenea, unii oameni pot fi sensibili la acest compus, iar utilizarea sa trebuie să fie discutată cu un medic.

Ce probleme poate provoca pseudoefedrina

Pseudoefedrina poate provoca o serie de efecte secundare. Este important să fie utilizată cu precauție și în conformitate cu recomandările medicului sau cu informațiile furnizate pe ambalajul produsului. Iată câteva dintre efectele secundare comune asociate cu pseudoefedrina:

- Insomnie sau agitație

Pseudoefedrina poate avea un efect stimulant asupra sistemului nervos central, ceea ce poate duce la dificultăți în a adormi sau la stări de agitație.

- Creșterea tensiunii arteriale

Utilizarea pseudoefedrinei poate crește tensiunea arterială, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu hipertensiune arterială sau alte afecțiuni cardiace.

- Tahicardie

Pseudoefedrina poate determina o creștere a ritmului cardiac (tahicardie), mai ales în cazul unor sensibilități individuale sau al utilizării excesive.

- Reacții alergice cum ar fi erupții cutanate, mâncărime sau umflarea feței.

- Greață și vărsături.

Ce spune medicul Adrian Marinescu despre pseudoefedrină

"Nu trebuie să plecăm de la ideea că nu mai putem lua medicamente pentru răceală. Ideea este că luăm medicamente pe care no le considerăm ca fiind inofensive şi nu ne gândim că la un moment dat, pentru anumite persoane pot apărea probleme. 

Concret, fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul pentru a şti la ce am alergii, ce contraindicații am, ce medicamente pot lua în acelaşi timp. Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente pe care le putem lua. 

Trebuie să existe atenție fără a înțelege că există risc foarte mare de AVC", a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel