Răceala, principala afecțiune care-i aduce pe micuții sub 5 ani la medic. Dr Valeria Herdea: pot evolua spre forme grave

Florina Pop / 11 dec 2020 / 18:29
EXCLUSIV
Infecțiile respiratorii
Infecțiile respiratorii

Medicul de familie Valeria Herdea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, spune că în 42% dintre micuții sub 5 ani care vin în cabinetul medicului de familie ajung din pricina unei răceli.

În spatele unei banale febre se pot ascunde fie o banală afecțiune, fie una complicată, afirmă medicul de familie Valeria Herdea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România.

”În spatele febrei pot avea loc afecțiuni acute sau afecțiuni cronice care s-au acutizat. Tot la fel pot avea viroze, boli infecțioase microbiene. Studiul realizat de ISRA Center spune că primul lucru de care vorbesc părinții sunt răcelile. Așa este dacă ne uităm în cabinetele noaștre: peste 50% dintre copiii sub 5 ani care ne intră în cabinete suferă de viroze respiratorii, care se pot suprainfecta și pot evolua spre forme de îmbolnăvire ale tractului respirator superior sau inferior. (...) 42% dintre referirile pe care șle fac părinții se fac către răceli, virusurile gripale - pentru că s-a discutat foarte mult despre gripă încât oamenii sunt foarte sensibili la acest aspect. Și vorbim de boli infecțioase precum rujeola, atât de dezbătută. România a trecut printr-o epidemie de aproape 3 ani de rujeolă. Din păcate, 64 de decese din cele 74 la nivel european au fost la noi; și câteva zeci de mii de cazuri.

Atunci ne gândim ce știu părinții despre aceste lucruri. Informarea pe care a făcut-o ISRA Center este foaret binevenită pentru că, practic, noi avem nevoie să știm care sunt așteptările părinților, care sunt nevoile educaționale și noi, ca profesioniști, să știm ce putem face pentru a veni în sprijinul dânșilor”, afirmă medicul pediatru Valeria Herdea.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy