Radiochirurgia cerebrală, ce tumori pot fi rezolvate cu acest tratament non-invaziv

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Materie cenușie
Materie cenușie

Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, a vorbit, la Interviurile DC News și  DC Medical, despre Radiochirurgia cerebrală, un tratament non-invaziv care rezolvă anumite tipuri de tumori.  

Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, șef al Departamentului de Radioterapie de la Centrul Oncologic Sanador, a explicat ce înseamnă radiochirurgia cerebrală și în ce patologii este ea indicată. 

Sanador

„Radiochirurgia cerebrală a fost introdusă acum mulți ani de neurochirurgul suedez Lars Leksell de la Karolinska Institutet. Această denumire a fost dată pentru a defini un tratament care utilizează doze mari de radioterapie într-o singură ședință. Ideea era ca, ca în loc să meargă pe chirurgie, să se găsească o altă variantă non-chirurgicală și atunci să fie un tratament non-invaziv pentru pacient”, a explicat Dr Matei Bâră. 

Această metodă terapeutică se adresează tumorilor, în general, având însă rezultate notabile în anumite tipuri. 

„Radiochirurgia cerebrală are indicații și pentru tumorile benigne și pentru tumorile maligne. Cele mai frecvente localizări unde putem administra radioterapie stereotaxică sunt metastazele cerebrale. Adică poate să fie vorba de metastaze cerebrale unice sau multiple sau când vorbim de radiochirurgie postoperatorie, după ce neurochirurgul excizează una sau mai multe formațiuni tumorale cerebrale metastatice. Dacă ne gândim la alte localizări cerebrale, atunci putem să vorbim de meningioame, de neurinom de acustic sau de adenoame hipofizare. Se mai poate face și pentru malformații arterio-venoase și pentru multe alte localizări. (...) Se poate merge în anumite situații și pe anevrisme, dar sunt destul de limitate, datorită poziționării lor sau dimensiunii lor. De cele mai multe ori se merge pe parte chirurgicală, dar la ora actuală sunt anumite situații în care putem să facem radioterapie și pe anevrisme”, a declarat medicul Matei Bâră, într-un interviu acordat în EXCLUSIVITATE DC News și DC Medical.

Cum se desfășoară ședinețele de Radiochirurgie cerebrală, aflați din video:

 

sunt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel