Raed Arafat: au apărut tulpini noi, s-a schimbat impactul

DCMedical Team |
Data publicării:
Raed Arafat, șeful DSU   Foto: gov.ro
Raed Arafat, șeful DSU Foto: gov.ro

Numărul cazurilor de coronavirus a început din nou să crească, ceea ce creează îngrijorare. Mai multe localități au intrat în scenariul roșu, iar unele chiar sunt în carantină. Raed Arafat crede că trebuie să crească numărul de persoane vaccinate.

Numărul cazurilor a început să crească din nou, astfel că mai multe localități au intrat din nou în scenariul roșu sau chiar carantină. Șeful DSU, Raed Arafat, este de părere că impactul campaniei este afectat de apariția noilor tulpini de coronavirus, care se răspândesc cu rapiditate. Mai mult decât atât, medicul susține că vaccinul nu acționează instantaneu, efectele acestuia începând să apară abia la câteva zile după rapel. „Din păcate, nici virusul nu este cel care a fost acum un an. S-a schimbat, au apărut tulpini noi, s-a schimbat impactul. Avem o tulpină nouă care se răspândește mai repede. 

Vaccinul nu are efect instantaneu. Acesta este un motiv pentru care măsurile trebuie luate mai rapid”, a explicat șeful DSU.

Mai mult decât atât, Raed Arafat este de părere că trebuie crescut numărul celor vaccinați. „Asta înseamnă că, dacă începem acum să creștem numărul persoanelor vaccinate, un efect serios o să îl avem peste două-trei săptămâni”, a mai spus Arafat, potrivit unor surse citate de Antena 3.

„Nu avem de gând să ajungem la o închidere totală”

 Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că nu se pune problema unui nou lockdown.

''Noi aplicăm regulile prevăzute, inclusiv în documentele aprobate de Comitetul Național sau prin hotărârea Guvernului. De la 3 la mie se aplică regulile care sunt de restricție mai mare la nivel de contacte, adică: restaurante, cinematografe, food-courturi la mall-uri. Astea toate se închid. În acelaşi timp, terasele care rămân deschise şi atenţionăm aici, că terasele înseamnă că nu ai acoperiș și doi pereţi. Deci în secunda în care ai un acoperiş şi doi pereţi asta nu mai este terasă. Acest lucru trebuie să fie înţeles de către toţi cei care operează la restaurante sau terase. Bineînţeles, acolo unde este necesar se iau şi măsuri suplimentare de carantinare zonală, unde putem aplica măsuri în plus şi de limitare a circulaţiei şi a contactului (...).

Dacă comparaţi restricţiile din România cu restricţiile din alte ţări, România a rămas într-un mod mult mai echilibrat şi balansat. Noi nu am ajuns la niciun moment să avem închidere totală. Uitaţi-vă ce se întâmplă în alte ţări. Au fost închideri totale de patru săptămâni. În Franţa, ora de intrare în casă şi de interdicţie a circulaţiei a fost ora 18, nu a fost ora 23:00 cum este în România. Magazinele în România au rămas deschise. Totul este într-o balanţă. Clar că acest lucru a permis şi creşterile încet a cazurilor, din nou. Nu s-a mers către o închidere totală şi nici nu avem de gând să ajungem la o închidere totală, dar măsuri de restricţie temporare care să limiteze creşterea şi să facă să se ajungă la un plafon şi să coboare din nou numărul cazurilor zilnice, asta este foarte important'', a anunțat Raed Arafat în exclusivitate la Antena 3.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel