Raed Arafat, despre COVID: Suntem într-o fază în care lumea nu mai crede. Mă îngrijorează ce se întâmplă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Raed Arafat. Foto: Gov.ro
Raed Arafat. Foto: Gov.ro

Suntem într-o fază în care lumea nu mai crede în pericolul COVID-19, boala produsă de infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2, a declarat, luni seara, dr. Raed Arafat. El atrage atenția că varianta Delta este extrem de agresivă și că nuărul cazurilor va crește din nou.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat, luni seară, la Digi 24, că oamenii cred că situația epidemiologică este stabilă sau nu mai cred în boala COVID-19, ceea ce nu este deloc bine.

„Clar că lumea este într-o fază în care nu mai crede sau, cel puțin, crede că e OK situația. Noi vedem o creștere. Vedem o creștere mare în Europa, vedem o creștere la noi încă mai mică. Toate semnalele științifice arată că varianta Delta este mai ușor de transmis, dar persoanele vaccinate sunt mai protejate. Dacă se îmbolnăvesc nu fac formă gravă a bolii, dar în același timp sunt studii ale căror concluzii finale încă nu le-am văzut, dar care spun că e posibil ca severitatea și ajungerea la spital sau la terapie intensivă este mai mare decât ce a fost în variantele anterioare. Asta ne face să concluzionăm că vaccinarea este o soluție foarte bună și respectarea măsurilor de sănătate publică este necesară mai departe”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU este îngrijorat de faptul că mulți oameni au renunțat de tot la mască și circulă cu mijloacele de transport în comun fără să se protejeze.

„Mă îngrijorează că în unele mijloace de transport în comun nu se mai poartă mască. Vedem unii care nu mai poartă mască, nimeni nu îndrăznește să îi spună că regulile și legea spun să poți mască în spațiile închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun. Acolo riscul este foarte mare și inclusiv la locul de muncă, în birouri trebuie respectate regulile”, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai subliniat că în vreme ce la noi se poate renunța la mască în birourile în care sunt maxim 10 persoane și toate sunt vaccinate, în SUA și vaccinații poartă mască în spațiile închise.

Raed Arafat a povestit și cum s-au dat de gol mai mulți români care veneau de la Luton și au prezentat certificate COVID false.

„E un caz pe care mi l-a povestit un director de direcție sanitară ( ...), care mi-a zis că într-un singur avion venit de la aeroportul Luton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toți 30 în același avion și toți 30 s-au îmbolnăvit în aceeași săptămână. Asta i-a atras atenția și de acolo a fost informată poliția. Nu știu dacă toți 30, dar un număr importnat dintre ei au dosar penal pentru fals și uz de fals care, în ambele situații, înseamnă fie închisoare de la 3 luni la 2 sau 3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezești cu cazier și ai alte probleme”, a subliniat șeful DSU, la Digi24.

„Nu pot să înțeleg de ce riscă oamenii și nu știu dacă ar risca acest lucru, de exemplu dacă mergeau în Germania sau în Belgia sau în Grecia. Oare ar fi riscat să prezinte certificate false la intrare acolo?”, s-a întrebat Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel