Raed Arafat, despre noile măsuri: ”Sunt țări care aplică reguli mult mai dure decât noi”

DCMedical Team |
Data publicării:
Raed Arafat
Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat de ce a fost nevoie de măsuri precum închiderea magazinelor la ora 18.00 în zonele cu incidență mare a cazurilor de COVID-19.

Explicațiile au venit în contextul ședinței Biroului Executiv Central al PNL, după ce șefului DSU i s-ar fi reproșat această măsură.

 După ședință, Arafat a declarat că a luat decizia privind noile restricții a fost luată după ce a analizat situații similare din țări precum Germania.

„Sunt țări care aplică reguli mult mai dure decât noi” - a spus Arafat.

În opinia sa, România are, totuși, măsuri blânde. El se așteaptă ca Bucureștiul și Ilfovul să treacă de rata de incidență de 7,5 în perioada următoare.

Cu toate acestea, întrebat de către jurnaliști dacă nu vor fi noi restricții, Arafat a respins ideea: „Mai mult decât este acuma, nu”.

Șeful DSU mai spune că soluția pentru evitarea aglomerărilor urbane o reprezintă telemunca și decalarea programului de muncă. El este convins că munca de la distanță poate fi aplicată atât de către companiile private, cât și de cele de stat.

„Telemunca poate fi aplicată. Și decalarea programului de muncă este foarte importantă, ca să nu aglomerăm mijloacele de transport public. Unii să plece la ora 4, la ora 3 să vină mai devreme, alții să plece un pic mai târziu. Cu asta evităm și aglomerarea la magazine, evităm aglomerarea în transportul public. Deci cam astea sunt măsurile” - a spus Arafat.

Deși există presupunerea că, odată cu închiderea magazinelor la ora 18.00, se vor forma aglomerații până la această oră, Raed Arafat spune că nu este așa, deoarece această măsură trebuie corelată cu decalarea programului de muncă.

”Deci decalarea programului și munca de la domiciliu poate să fie una dintre soluții, ca să nu aglomerăm nici transportul public în comun, nici magazinele, nici nimic. Haideți să o luăm așa. La magazin toată lumea merge. Și dacă le lăsăm deschise până la ora 24 tot toată lumea va merge. Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicției circulației. Dacă circulația se interzice la ora 20, atunci, cu 2 ore înainte, într-adevăr, magazinele se opresc pentru ca oamenii să poată ajungă acasă și lucrătorii din magazine să ajungă acasă.

Ca să te duci la magazin în fiecare zi la ora 6, asta înseamnă că nu se respectă nicio altă regulă. Asta înseamnă că toată lumea muncește până la 17 fără decalare de program de muncă, fără muncă la domiciliu, telemuncă și așa mai departe. În momentul în care se permite telemunca se permite și decalarea atunci a programului, oamenii pot să meargă în diferite orare. În momentul în care decalezi programul de muncă, unii vin la 8, pleacă mai devreme, alții pleacă mai târziu. Și atunci, cei care pleacă mai devreme la magazin, nu se aglomerează. Cam asta este logica.” - a mai spus Arafat după ședința PNL, citează Pro TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel