Raed Arafat: Testele de salivă au venit cu instrucțiuni de asambare; școlile trebuie să le multiplice și să le aplice

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Infecții COVID-19       Foto: Pixabay
Infecții COVID-19 Foto: Pixabay

Secretarul de stat în MAE Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că testele de salivă destinate unităților școlare, care au componentele ambalate separat, bețișoarele și recipientele de test, conțin un pliant cu instrucțiuni de folosire și că nu ar trebuie să fie o problemă folosirea lor. 

Componentele din testele de salivă care au ajuns în școli sunt ambalate separat, adică bețișoarele în pachete d e câte 25 și recipientele pentru salivă, la fel, în cutii a câte 25, ceea ce a nemulțumit unii angajați din învățământ. Dar atât ministrul Educației, cât și secretarul de stat Raed Arafat au explicat că asta e o problemă, există instrucțiuni în aceste cutii, care se pot copia la un xerox, și se pot folosi fără probleme. 

„Este una cu un set de instrucțiuni care se multiplică acolo. Nu trebuie decât la nivelul școlii să multiplice instrucțiunea dată ca să fie dată la fiecare persoană care va administra testul. Instrucțiunile pentru test au ajuns. Rugămintea noastră pentru toți este să lucrăm împreună. Să le folosim pentru screening și pentru a vedea dacă cineva poate fi pozitiv pentru că trebuie să confirmăm după asta. (...) Nu e o mare problemă să iei componentele și să le pui separat pentru fiecare persoană care va fi testată”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, la o conferință de la Palatul Victoria.

Întrebat dacă rezultatul acestor teste ar putea fi afectat în contextul în care nu vin într-un kit complet, el a răspuns: „Nu ar trebui să aibă efect. Toate testele antigen așa s-au folosit”.

„Aceste teste, și când am adus testele antigen rapide, ele vin în cutii 25, dar cele 25 sunt bețișoarele, containerul de soluție, locul unde faci amestecul și caseta ca să vezi testul. Nu vin câte un test cu toate asamblate, vin separat și când facem testele luăm o bucată din fiecare le punem și testăm. Dacă noi facem o solicitare în achiziții, dacă la caietul de sarcini scria la ONAC în achiziții că vrem ca testele să fie asamblate individual: unu, era riscul să nu găsim cine să o facă testele de salivă și să vină cu o ofertă, mai ales la cantitățile pe care le vrem, doi, însemna că poate livrarea poate să fie mult mai târziu pentru că trebuia să schimbe modul de livrare și să stea cineva să le asambleze și să le livreze. Pentru asta s-au luat. Nu văd o problemă în a lua o componentă din cele patru sau trei componente care sunt și să le punem într-un loc. Așa se livrează ele și așa s-au livrat și testele antigen rapide și așa s-au livrat testele rapide, în general, fie în cutii mici, fie în cutii mai mari cu cele patru componente care nu sunt combinate într-un container separat”, a adăugat Raed Arafat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel