Rate de alăptare la nivel mondial extrem de scăzute. Află cum pot fi convinse mamele să alăpteze

Alăptarea la sân are multe beneficii pentru mamă și copil
Alăptarea la sân are multe beneficii pentru mamă și copil

Ratele de alăptare la nivel mondial sunt extrem de scăzute, mai puțin de 40% dintre copiii sub vârsta de șase luni sunt alăptați exclusiv. Însă concediul de odihnă plătit pentru mamele care stau acasă cu bebelușii pot crește ratele de alăptare, potrivit unui studiu, derulat de Universitatea din California.

În Statele Unite nu se acordă concedii plătite părinților pentru îngrijirea celor mici, cu excepția a patru state California, New Jersey, Rhode Island și New York. Cercetătorii din San Francisco au analizat datele din două state California și New Jersey care au introdus fiecare câte șase săptămâni de concediu parțial plătit părinților în 2004 și, respectiv, în 2009. California plătește până la 55% din salariul unui părinte, în timp ce New Jersey acoperă 67% din salariul unui părinte. Oamenii de știință au constatat că acordarea concediului de familie plătit a contribuit la creșterea ratelor alăptării. Interesant este faptul că ratele au crescut cel mai mult printre femeile cu venituri mai mari care și-au putut permite să-și ia mai mult timp liber, ca să stea acasă cu copiii.

,,Descoperirile noastre sugerează ca femeile din statele care au adoptat acordarea concediului plătit pentru îngrijirea bebelușilor a prelungit durata alăptării în timpul copilăriei, o fereastră critică de dezvoltare. Este remarcabil faptul că vedem modificările alăptării, în special în rândul femeilor cu statut social superior", a declarat dr. Rita Hamad, profesor de medicină de familie la Universitatea din California, prim autor al studiului.

În opinia acesteia, acordarea de concediu plătit integral ar putea oferi mamei și tatălui cu venituri mici sprijinul pentru a fi cu nou-născutul și ar încuraja și mai mult alăptarea. Studiul a fost publicat pe 25 octombrie în Jurnalul American de Sănătate Publică și completează informațiile care există la această oră cu privire la ratele de alăptare din lumea întreagă, precizează WebMd.com.

Conform unei Analize de Situație efectuată în 2017 de Institutul de Sănătate Publică( INSP) din România, rata medie a alăptării exclusive este cu mult sub recomandarea globală, deși ratele variază în mod substanțial în întreaga regiune. Se înregistrează rate crescute ale nivelului alăptării în țările nordice: Suedia, Norvegia, Islanda, Canada, unde femeile beneficiază de concediu postnatal plătit, față de Anglia, Irlanda, Israel, Belgia, unde ratele alăptării sunt scăzute.

,,Deși în SUA femeile nu beneficiază de concediu postnatal plătit, rata alăptării se situează la un nivel cel puțin comparativ cu cel european. Chiar dacă rata de inițiere timpurie a alăptării este foarte mare în unele țări, ratele exclusive de alăptare scad rapid între 4 şi 6 luni şi sunt foarte mici după 6 luni”, se arată în analiză.

Conform unui studiu desfășurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata de 12,6% este printre cele mai mici din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel