Războiul medici - pacienți, distructiv. Dr Laura Zarafin, internarea pacienților COVID-19

Dana Lascu |
Data publicării:
Infecția COVID
Infecția COVID

Dr Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, arată cum trebuie privită situația actuală, care trebuie să fie relația medici – pacienți, cum și când trebuie făcute internările în cazul pacienților depistați pozitiv la testul COVID-19. 

„Războiul medici - pacienți este ceva distructiv. Indiferent de deciziile cu tentă mai mult / mai puțin politică, eu cred că a venit momentul să înțelegem că nici un medic nu s-a făcut medic că să „omoare” semenii. Este adevărat că acest nou virus are încă destule enigme, este adevărat că există destule controverse între diverși medici și experți infecționiști / epidemiologi / specialiști în sănătate publică / intensiviști. Asta însă nu este un argument pentru a distruge credibilitatea medicilor și dorința lor de a face bine și aceea de a nu face rău - în primul rând. Cred că lipsește doar echilibrul”, arată Dr Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Medicul, explică și cum ar trebui internați / tratați / monitorizați cei care sunt depistați pozitiv la testul COVID-19, dar care nu au simptome sau boli cronice. 

„Cei ce sunt testați pozitiv și nu au nicio suferință ar fi bine să se izoleze sau, dacă nu au condiții să accepte internarea pentru supraveghere.
Pe de altă parte, medicul curant este singurul în măsură să aprecieze potențialul de evoluție nefavorabilă, nu doar pe baza unui simplu rezultat la PCR pozitiv, ci pe baza unui bilanț: stare clinică; analize (limfopenie, d-Dimeri, PCR, fibrinogen, feritină, ÎL 6, Troponina etc); imagistică (Rx / CT pulmonar).
Reevaluările se pot face la 7 - 14 - 21 de zile.
Eu nu cred că poți construi nimic dacă nu există încredere. Nicio altă abordare nu este de succes. Relația medic - pacient este cea care ramâne sfântă.
Nu uitați că enorm de mulți oameni, neexistând o testare masivă (eventual combinată PCR + dozare de anticorpi), pot fi pozitivi și să nu știe. Estimările virusologilor germani vorbesc despre 10 infectați la unul depistat pozitiv la PCR.
De aceea cred că singură metodă de a limita impactul negativ al pandemiei este testarea masivă și restabilirea relației de încredere între societate și medici, dar mai ales o abordare nuanțată a fiecărui caz în parte.
Testarea masivă / izolarea /monitorizarea prin medicul de familie / anchetă epidemiologică corectă și promptă / terapie personalizată. PS: Am uitat de mască!! Dacă asiaticii o poartă, cred că știu ei de ce”, a scris Dr Laura Zarafin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel