Reacții adverse la medicamente, raportare în creștere

Dana Lascu |
Data publicării:

În România, raportarea de reacţii adverse la medicamente este în creștere, a decșarat Roxana Stroe, rerezentant la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Dintre reacțiile raportate, însă, cele mai multe sunt deja cunoscute și notate în prospecte, spune oficialul.

Din toamna lui 2016, raportarea reacțiilor adverse se poate face prin completarea unui formular de pe site-ul ANMDM.

Anul trecut, România era codașă, în Europa, la acest capitol. Anul acesta, însă, lucrurile s-au schimbat. Suntem la jumătatea clasamentului în ce privește numărul raportărilor, dar 99% din ce semnalăm este cunoscut deja ca efect advers și e trecut în prospectele medicamentelor respective.

Românii au început să raporteze reacţii adverse, au început să se adreseze atât medicilor, cât şi farmaciştilor şi să sesizeze reacţii adverse. De asemenea, noi primim la agenţie reacţii adverse. (...) Se raportează şi reacţiile adverse cunoscute, care sunt deja menţionate în informaţiile produsului, şi aici mă refer la prospect, cât şi reacţiile adverse care nu sunt cunoscute. Asta ne interesează pe noi în mod special”, a arătat Stroe, care este şef Serviciu farmacovigilenţă şi managementul riscului în cadrul ANMDM.

Foarte puține reacții adverse la vaccinuri

Potrivit acesteia, din numărul total de reacţii adverse raportate, doar aproape 5% sunt legate de vaccinuri.

Un subiect foarte important şi controversat sunt reacţiile adverse la vaccinuri. Noi primim reacţii adverse la vaccinuri şi de la aparţinători, de la pacienţi, primim şi de la medici. Cele mai multe dintre ele, 99%, sunt reacţii cunoscute. (....) Pot să vă spun că din numărul total de reacţii adverse, cam 5% sunt raportate la vaccinuri. De exemplu, din 4.500, două sute şi ceva sunt reacţii adverse raportate la vaccinuri din toate sursele. Dintre acestea, sunt puţine grave, în jur de 10%”, a spus Roxana Stroe, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel