Reacția gravă pe care o poți face din cauza medicamentelor. Ce se întâmplă când iei mai multe pastile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
reactia grava pe care o poti face din cauza medicamentelor - FOTO: Freepik@proostoleh
reactia grava pe care o poti face din cauza medicamentelor - FOTO: Freepik@proostoleh

Reacția gravă pe care o poți face din cauza medicamentelor. Cum se manifestă. Ce poți să pățești când iei mai multe medicamente pentru diferite boli.

Reacția gravă pe care o poți face din cauza medicamentelor poartă denumirea de sindromul serotoninei. Acesta este cauzat de medicamente care acumulează niveluri ridicate de serotonină în organism.

Serotonina, ce este

Serotonina este o substanță chimică pe care organismul o produce în mod natural. Este necesară pentru ca celulele nervoase și creierul să funcționeze. Dar prea multă serotonină provoacă semne și simptome care pot varia de la ușoare (frisoane și diaree) la severe (rigiditate musculară, febră și convulsii). Sindromul sever de serotonină poate provoca moartea dacă nu este tratat.

Sindromul serotoninei poate apărea atunci când creșteți doza anumitor medicamente sau începeți să luați un medicament nou. Cel mai adesea este cauzat de combinarea medicamentelor care conțin serotonină, cum ar fi un medicament pentru migrene și un antidepresiv. Unele medicamente ilicite și suplimente alimentare sunt asociate cu sindromul serotoninei.

Formele mai ușoare de sindrom serotoninic pot dispărea la o zi sau două de la oprirea medicamentelor care provoacă simptomele și, uneori, după administrarea de medicamente care blochează serotonina.

Vezi și: Suprasolicitarea, efect asupra somnului. Cum poate oboseala să te facă să adormi greu

Sindromul serotoninei, simptome

Simptomele sindromului serotoninic apar de obicei la câteva ore de la administrarea unui medicament nou sau de la creșterea dozei unui medicament pe care îl luați deja.

Semnele și simptomele includ:

- Agitație sau neliniște

- Insomnie

- Confuzie

- Ritm cardiac rapid și tensiune arterială ridicată

- Pupile dilatate

- Pierderea coordonării musculare sau contracții ale mușchilor

- Tensiune arterială ridicată

- Rigiditate musculară

- Transpirație abundentă

- Diareea

- Dureri de cap

- Frisoane

- Pielea de găină

Sindromul serotoninic sever poate pune în pericol viața. Semnele includ:

- Febră mare

- Tremor

- Crize convulsive

- Bătăi neregulate ale inimii

- Inconștiență, potrivit Mayo Clinic.

Dacă suspectați că ați putea avea sindromul serotoninei după ce ați început un nou medicament sau ați crescut doza unui medicament pe care îl luați deja, apelați imediat la furnizorul de servicii medicale sau mergeți la camera de urgență. Dacă aveți simptome severe sau care se agravează rapid, solicitați imediat tratament de urgență.

Vezi și: Ce să faci cu pepenele pe care nu-l mai mănânci. Îl poți transforma într-o gustare sănătoasă și delicioasă

Sindromul serotoninei, cauze

Acumularea excesivă de serotonină în organism creează simptomele sindromului serotoninei.În mod obișnuit, celulele nervoase din creier și măduva spinării produc serotonină care ajută la reglarea atenției, a comportamentului și a temperaturii corpului.

Alte celule nervoase din organism, în principal în intestine, produc, de asemenea, serotonină. Serotonina joacă un rol în reglarea procesului digestiv, a fluxului sanguin și a respirației.

Deși este posibil ca administrarea unui singur medicament care crește nivelul de serotonină să provoace sindromul serotoninei la unele persoane, această afecțiune apare cel mai adesea atunci când oamenii combină anumite medicamente.

De exemplu, sindromul serotoninei poate apărea dacă luați un antidepresiv cu un medicament pentru migrene. De asemenea, poate apărea dacă luați un antidepresiv cu un analgezic opioid.

O altă cauză a sindromului serotoninic este supradozajul intenționat de medicamente antidepresive.

O serie de medicamente eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție medicală pot fi asociate cu sindromul serotoninei, în special antidepresivele. Drogurile ilicite și suplimentele alimentare pot fi, de asemenea, asociate cu această afecțiune.

Sindromul serotoninei, factori de risc

Unele persoane sunt mai predispuse decât altele să fie afectate de medicamentele și suplimentele care cauzează sindromul serotoninei, dar această afecțiune poate apărea la oricine.

Aveți un risc crescut de sindrom serotoninic dacă:

- Ați început recent să luați sau ați crescut doza unui medicament cunoscut pentru creșterea nivelului de serotonină

- Luați mai mult de un medicament cunoscut pentru creșterea nivelului de serotonină

- Luați suplimente pe bază de plante despre care se știe că măresc nivelul de serotonină

- Folosiți un drog ilicit despre care se știe că mărește nivelul de serotonină

Vezi și: Angajații pompelor funebre, cei mai nefericiți oameni. Cum le afectează morții și suferința creierul

Sindromul serotoninei, complicații

Sindromul serotoninei nu cauzează, în general, nicio problemă odată ce nivelurile de serotonină revin la nivelurile inițiale. Dacă nu este tratat, sindromul serotoninic sever poate duce la pierderea cunoștinței și la deces.

Administrarea mai multor medicamente legate de serotonină sau creșterea dozei unui medicament legat de serotonină crește riscul de sindrom serotoninic. Cunoașteți ce medicamente luați și împărtășiți o listă completă a medicamentelor dumneavoastră cu medicul sau farmacistul.

Asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă dumneavoastră sau un membru al familiei a prezentat simptome după administrarea unui medicament.

De asemenea, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele riscuri. Nu încetați să luați medicamente de unul singur. Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie un medicament nou, asigurați-vă că știe despre toate celelalte medicamente pe care le luați, mai ales dacă primiți rețete de la mai mulți medici.

Dacă dumneavoastră și medicul dumneavoastră decideți că beneficiile combinării anumitor medicamente care afectează nivelul serotoninei depășesc riscurile, fiți atenți la posibilitatea apariției sindromului serotoninei.

Vezi și: Tratamentul controversat care elimină acneea. S-a zvonit că duce la depresie: Este un medicament excepțional. Efectul advers a fost demontat în 2018, dar în prospect îl vor scrie încă 50 de ani

Sindromul serotoninei, diagnostic

Nu există un singur test care să confirme diagnosticul de sindrom serotoninic. Medicul dumneavoastră va diagnostica afecțiunea prin excluderea altor posibilități.

Medicul dumneavoastră va începe probabil prin a vă întreba despre simptomele dumneavoastră, istoricul medical și orice medicamente pe care le luați. Medicul dumneavoastră va efectua, de asemenea, un examen fizic.

Pentru a se asigura că simptomele dvs. sunt cauzate de sindromul serotoninei și nu de o altă cauză, medicul dvs. poate folosi teste pentru a:

- Măsura nivelurile oricăror medicamente pe care le utilizați

- Verifica dacă există semne de infecție

- Verifica funcțiile corpului care pot fi afectate de sindromul serotoninei

O serie de afecțiuni pot provoca simptome similare cu cele ale sindromului serotoninei

Simptomele minore pot fi cauzate de mai multe afecțiuni. Simptomele moderate și severe similare cu cele ale sindromului serotoninei pot fi cauzate de:

- O reacție gravă la anumite medicamente, cum ar fi unele anestezice, medicamente antipsihotice și alți agenți cunoscuți ca producând aceste reacții severe.

- O supradoză de droguri ilicite, medicamente antidepresive sau alte medicamente care cresc nivelul de serotonină

- Daune asociate cu consumul de droguri ilicite

- Sevraj sever de alcool

Vezi și: Vitamina D: D2 și D3. Cele mai bune ore de stat la soare. Călin Giurcăneanu: Are efecte benefice. Sunt cinci tipuri de vitamină D

Medicul dumneavoastră poate solicita teste suplimentare pentru a exclude alte cauze ale simptomelor dumneavoastră. Testele pot include:

- Teste de sânge și de urină

- Radiografie toracică

- Tomografie computerizată

- Prelevare medulară (puncție lombară)

Sindromul serotoninei, tratament

Tratamentul sindromului serotoninic depinde de gravitatea simptomelor dumneavoastră. Dacă simptomele sunt minore, poate fi suficientă o vizită la medic și oprirea medicamentului care cauzează problema.

Dacă aveți simptome care îl îngrijorează pe medicul dumneavoastră, este posibil să fie nevoie să mergeți la spital. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă oblige să rămâneți în spital timp de câteva ore pentru a se asigura că simptomele dumneavoastră se ameliorează.

Dacă aveți un sindrom serotoninic sever, veți avea nevoie de tratament intensiv într-un spital.

În funcție de simptomele dumneavoastră, puteți primi următoarele tratamente:

- Relaxante musculare. Acestea pot ajuta la controlul agitației, al crizelor și al rigidității musculare.

- Agenți care blochează producția de serotonină. În cazul în care alte tratamente nu funcționează, medicamente precum ciproheptadina pot ajuta prin blocarea producției de serotonină.

- Oxigen și lichide intravenoase (IV). Respirația oxigenului printr-o mască ajută la menținerea nivelului de oxigen în sânge, iar fluidele intravenoase sunt folosite pentru a trata deshidratarea și febra.

- Medicamente care controlează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Acestea reduc frecvența cardiacă ridicată sau tensiunea arterială ridicată.

Dacă tensiunea arterială este prea scăzută, medicul dumneavoastră vă poate administra tratament specific.

Vezi și: 

- Un tub și un aparat de respirație și medicamente pentru a vă paraliza mușchii. Este posibil să aveți nevoie de acest tratament dacă aveți febră mare.

Formele mai ușoare de sindrom serotoninic dispar de obicei în 24 până la 72 de ore de la oprirea medicamentelor care cresc serotonina. Este posibil să fie nevoie să luați medicamente pentru a bloca efectele serotoninei deja prezente în organism.

Cu toate acestea, simptomele sindromului serotoninei cauzate de unele antidepresive ar putea dura câteva săptămâni pentru a dispărea complet. Aceste medicamente rămân în sistemul dumneavoastră mai mult timp decât alte medicamente care pot provoca sindromul serotoninei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel