Suprasolicitarea, efect asupra somnului. Cum poate oboseala să te facă să adormi greu

Monika Baciu |
Data publicării:
suprasolicitarea - FOTO: Freepik@defstock
suprasolicitarea - FOTO: Freepik@defstock

Suprasolicitarea vă poate face să adormiți foarte greu.

Suprasolicitarea îi poate afecta chiar și pe copii.  Oboseala ne face mai greu să ne reglăm emoțiile și să procesăm gândurile în mod rațional, ceea ce îngreunează procesul de liniștire pe timp de noapte. Acordarea de pauze creierului în timpul zilei de la existența noastră ”mereu activă” poate ajuta la prevenirea oboselii excesive a creierului dumneavoastră.

Un copil mic ”suprasolicitat” este blestemul existenței multor părinți. Copilul dvs. nu a dormit de ceva timp și este în mod clar obosit. Cu toate acestea, întins în pătuț, este agitat și neliniștit, incapabil să se lase ușor dus în țara viselor și vă solicită zgomotos atenția.

Atunci când sunt prea obosiți, copiii mici sunt probabil blocați într-o stare emoțională, cum ar fi emoția, anxietatea sau frica, a scris Helen L. Ball, profesor de antropologie și director al Durham Infancy & Sleep Centre de la Universitatea Durham.

”Acesta este un răspuns de supraviețuire care ne ajută să rămânem treji atunci când suntem în pericol, indiferent cât de obosiți suntem”, potrivit Helen L. Ball.

Vezi și: Ce să faci cu pepenele pe care nu-l mai mănânci. Îl poți transforma într-o gustare sănătoasă și delicioasă

Prea emoțional pentru a dormi

Dar pătuțul tinde să fie un loc confortabil, liniștit și sigur, așa că de ce este angajat acest răspuns de supraviețuire? Pentru că, cu cât oamenii stau mai mult timp fără somn, cu atât ne este mai greu să ne reglăm emoțiile. Un studiu notabil din 2007 a arătat că centrele emoționale ale creierelor private de somn sunt mai reactive la stimuli în comparație cu creierele odihnite.

”Este aproape ca și cum, fără somn, creierul s-ar fi întors la modele de activitate mai primitive, în sensul că nu a fost capabil să pună experiențele emoționale în context și să producă răspunsuri controlate și adecvate”, a declarat autorul studiului Matthew Walker, profesor de neuroștiință și psihologie la Universitatea California-Berkeley și fondator și director al Centrului pentru Știința Somnului Uman, în legătură cu aceste descoperiri, potrivit Big Think.

Deoarece sugarii au nevoie de mai mult somn decât adulții - între 12 și 16 ore pe zi, împărțite în numeroase sieste, pe lângă o perioadă mai lungă de somn pe timp de noapte - este ușor pentru ei să ajungă la acea stare de oboseală excesivă, dar și adulții sunt susceptibili. Ați stat vreodată treaz noaptea, meditând la deciziile pe care le-ați luat mai devreme în acea zi sau planificând treburile pe care le veți avea de făcut mâine? Este mult mai probabil să vă găsiți blocat în acest ciclu insidios de ruminație dacă sunteți suprasolicitat.

”Creierele odihnite se pricep să ignore lucrurile care se întâmplă tot timpul, dar care nu au consecințe reale”, a declarat pentru BBC Science Focus Matt Jones, profesor de neuroștiințe la Universitatea din Bristol. Dar atunci când ești prea obosit sau te confrunți cu insomnia, ”ești mai puțin capabil să renunți - conștient sau inconștient - la informațiile irelevante”, a mai explicat el.

Vezi și: Angajații pompelor funebre, cei mai nefericiți oameni. Cum le afectează morții și suferința creierul

Suprasolicitarea, efect asupra adulților

Întâmplător, părinții copiilor mici, potențial suprasolicitați, sunt ei înșiși mai expuși riscului de a fi ei înșiși suprasolicitați. Echilibrul între muncă și îngrijirea copiilor, împreună cu igiena fizică personală, în timp ce se speră că încearcă să mențină o aparență de viață socială, poate fi epuizant din punct de vedere mental și fizic.

Existența noastră neîncetat ”pornită”, hiperconectată, ne poate face, de asemenea, să fim suprasolicitați. E-mailurile de la serviciu la orice oră, știrile în ritm rapid și notificările din social media lasă creierului nostru puține șanse de a se relaxa în timpul zilei.

Vezi și: Tratamentul controversat care elimină acneea. S-a zvonit că duce la depresie: Este un medicament excepțional. Efectul advers a fost demontat în 2018, dar în prospect îl vor scrie încă 50 de ani

Cum să evitați să fiți suprasolicitați

Alocarea de timp pentru liniște și pace poate ajuta. Un studiu publicat toamna trecută a constatat că o plimbare liniștită de o oră în natură, fără alte distrageri, calmează activitatea din amigdala, principala zonă a creierului care procesează emoțiile, inclusiv frica și anxietatea.

De asemenea, este utilă și adoptarea unei bune igiene a somnului. La urma urmei, un somn prost ne face să fim și prea obosiți, o buclă de feedback brutală. Dacă este posibil, reduceți distragerile cu care vă confruntați cu cel puțin o oră înainte de culcare, în special din surse tehnologice. Important este că acest proces de destindere nu ar trebui să aibă loc în pat.

”Este vorba despre gestionarea a ceea ce se numește ”controlul stimulilor. Acest lucru înseamnă, în esență, că este o idee bună să nu vă asociați patul cu prea multe îngrijorări - asta poate duce la mai multe probleme de somn”, a declarat pentru BBC Science Focus Dr. Alex Scott, profesor de psihologie la Universitatea Keele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel