Regiunea Madridului, în stare de alertă. Ce a mai decis Guvernul

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus carantina. Foto: Pixabay
Coronavirus carantina. Foto: Pixabay

Autoritățile spaniole au dispus vineri, 9 octombrie, stare de alertă pentru regiunea capitalei Madrid pentru a combate extinderea COVID-19.

Guvernul spaniol a declarat vineri stare de alertă în regiunea capitalei Madrid, ca măsură de combatere a extinderii epidemiei de COVID-19, dar executivul central şi cel regional îşi continuă disputa asupra măsurilor antiepidemice concrete, după ce, în urma unei plângeri a guvernului regional, justiţia a invalidat joi ''lockdown-ul'' parţial decis de Ministerul Sănătăţii. Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a avut vineri o întâlnire pe această temă cu şefa guvernului regiunii Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Conform unor surse guvernamentale, Ayuso i-a cerut lui Sanchez mai mult timp pentru a decide asupra opţiunilor pe care le va avansa executivul regional, în timp ce premierul a insistat asupra necesităţii protejării sănătăţii populaţiei.

Tribunalul Superior de Justiţie din Madrid (TSJM) a respins joi restricţiile antiepidemice împotriva COVID-19 prin care începând de vinerea trecută locuitorii capitalei spaniole şi din nouă oraşe limitrofe nu mai pot părăsi aceste localităţi. Instanţa şi-a motivat hotărârea de respingere a restricţiilor de deplasare prin faptul că ele ''îngrădesc drepturile şi libertăţile fundamentale'' şi ''constituie o ingerinţă a puterilor publice în drepturile fundamentale ale cetăţenilor fără o autorizaţie legală'', întrucât regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor, în virtutea statutului lor de comunităţi autonome, potrivit Agerpres.

Guvernul regional al Madridului, condus de Partidul Popular (PP), deşi a respins restricţiile de intrare şi ieşire din localităţi invalidate joi de justiţie, a instituit pe 21 septembrie pentru două săptămâni măsuri de limitare a deplasărilor în cartierele Madridului şi în împrejurimi, acolo unde numărul noilor cazuri de COVID-19 este mai ridicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel