Remdesivir, primul tratament COVID-19 care va fi aprobat în Europa. Aplicație EMA

Dana Lascu |
Data publicării:
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit o cerere de autorizare condiționată a primului tratament pentru COVID-19 în UE – respectiv pentru Remdesivir. Medicamentul injectabil ar putea fi aprobat rapid pentru toată Uniunea Europeană.

EMA a primit acum o cerere de autorizare condiționată de introducere pe piață (CMA) a medicamentului antiviral Remdesivir pentru tratamentul COVID-19 și și-a început, oficial, evaluarea, a anunțat Agenția Europeană a Medicamentului.  

Evaluarea beneficiilor și riscurilor Remdesivir se face după un calendar redus, adică mai rapid decât de obicei, și un aviz favorabil ar putea fi emis în câteva săptămâni, în funcție de robustețea datelor transmise EMA și dacă experții acesteia vor considera că sunt necesare alte informații pentru a susține evaluarea.

„Un astfel de interval de timp scurt va fi posibil numai pentru că unele date au fost deja evaluate în timpul primului ciclu al revizuirii, care a început la 30 aprilie și a fost încheiat la 15 mai. În această primă fază, comitetele științifice ale EMA și grupurile de lucru au funcționat în sinergie pentru a completa evaluarea dosarului semnificativ mai devreme, comparativ cu o procedură de evaluare normală, asigurând în același timp o evaluare robustă a datelor disponibile”, a anunțat EMA.

În cursul revizuirii, Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a evaluat datele privind calitatea și fabricația, date preliminare din mai multe studii clinice și sprijinirea datelor din programele de utilizare compasivă. La încheierea primului ciclu de revizuire continuă, CHMP a invitat compania producătoare să prezinte alte date împreună cu o cerere de autorizare condiționată de introducere pe piață.

În paralel, Comitetul de securitate al EMA (PRAC) a finalizat evaluarea inițială a planului preliminar de gestionare a riscurilor (RMP) propus de companie, care conține măsuri pentru identificarea, caracterizarea și minimizarea riscurilor medicamentului. PRAC va continua să evalueze datele de siguranță pentru Remdesivir într-un mod accelerat pentru a identifica și aborda prompt problemele potențiale de siguranță cu medicamentul.

În plus, Comitetul EMA pentru medicamente pentru copii (PDCO) și-a dat rapid avizul cu privire la planul de investigare pediatrică al companiei (PIP), care descrie modul în care medicamentul trebuie dezvoltat și studiat pentru utilizare la copii, în conformitate cu termenele accelerate pentru produse destinate COVID-19 și a fost adoptată o decizie de EMA.

În cazul în care datele suplimentare prezentate acum cu cererea CMA ar fi suficiente pentru a permite CHMP să concluzioneze că beneficiile Remdesivir-ului depășesc riscurile în tratamentul COVID-19, EMA va colabora strâns cu Comisia Europeană pentru a sprijini urmărirea rapidă a deciziei – ceea ce va face ca procesul și acordarea unei autorizații de introducere pe piață de către Comisia Europeană să fie valabile în toate statele membre UE și SEE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel