Respirația șuierătoare, wheezing, cauze, simptome, tratament. Poate avea legătură și cu tulburările gastroesofagiene

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
respiratia suieratoare wheezing. FOTO: Freepik @kuprevich
respiratia suieratoare wheezing. FOTO: Freepik @kuprevich

Respirația șuierătoare, wheezing, poate fi un simptom pentru afecțiuni respiratorii sau pulmonare. Care sunt persoanele cele mai expuse la respirația șuierătoare și cum se poate preveni aceasta.

Respirația șuierătoare, wheezing, este un fluierat ascuți care se produce în timpul respirației și este cauzată de îngustarea căilor respiratorii sau chiar de o inflamație.

Respirația șuierătoare este, de altfel, un simptom pentru afecțiunile respiratorii, care pot fi de scurtă durată, precum alergiile, dar și afecțiuni grave, care necesită prezentarea la medic.

Vezi și: Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Respirația șuierătoare, wheezing, cauze

Una dintre cele mai comune cauze ale respirației șuierătoare este astmul bronșic, care apare atunci când există o îngustare a gâtului sau a căilor respiratorii către plămâni.

Respirația șuierătoare poate fi cauzată de o serie de alte probleme medicale.

Afecțiuni pulmonare, aceste includ:

- astmul bronșic

- bronșita

- bronșiolita

- obstrucția pulmonară cronică

- fibroza chistică

- pneumonia.

Afecțiuni ale corzilor vocale

Deseori confundată cu astmul, disfuncția corzilor vocale este o condiție medicală în care corzile vocale nu se deschid în mod corect, fapt ce duce în primul rând la șuierat, respectiv la dificultăți de respirație și tuse.

Alergiile

Acestea pot cauza probleme la respirație, mai exact respirație scurtă, ceea ce este de asemenea o cauză a șuieratului. De altfel, simptomele alergiilor diferă în funcție de factorul declanșator, dacă este la polen sau la părul/puful de animal.

De reținut că respirația șuierătoare poate să fie un semnal al anafilaxiei, o reacție alergică extrem de severă, o urgență medicală, care se poate declanșa de la consumul anumitor alimente, substanțe sau chiar de la înțepăturile de insecte.

Afecțiuni cardiace

Insuficiența cardiacă poate induce astmul cardiac, o afecțiune gravă asociată cu acumularea de lichid în plămâni, lucru care afectează și respirația.

Afecțiuni digestive

Boala de reflux gastroesofagian, deseori asociată cu astmul, este o afecțiune cronică a refluxului gastric și de multe ori înrăutățește simptomele astmului prin iritarea căilor respiratorii și a plămânilor. 

Pacienții care au atât astm, cât și boala de reflux gastroesofagian au relatat o creștere a respirației șuierătoare atunci când se manifestă boala de reflux.

Fumatul

Acest obicei nesănătos este factor de risc pentru o serie de afecțiuni, printre care cele pulmonare și respiratorii. Astfel, fumătorii au risc crescut de a dezvolta afecțiuni care să ducă la blocarea căilor respiratorii.

Vezi și: Vitamina B1, tiamina. Care este doza zilnică și ce afecțiuni previne. Deficitul poate duce la declin mintal

Respirația șuierătoare, wheezing, factori de risc

Respirația șuierătoare poate afecta pe oricine, însă printre factorii  care pot duce la riscul de a dezvolta această condiție medicală se află problemele ereditare, precum astmul.

De asemenea, respirația șuierătoare poate să apară și la:

- persoanele cu cancer pulmonar

- copiii de grădiniță sau cei cu frați mai mari, ca urmare a expunerii crescute la infecții, mai ales în sezonul rece

- fumătorii și fumătorii pasivi, arată Healthline.

Respirația șuierătoare, wheezing, diagnostic și tratament

În cazul în care vă confruntați cu un astfel de episod de respirație șuierătoare și nu ați identificat care este cauza ce o produce este indicat să vă prezentați la medic.

Respirația șuierătoare poate fi însoțită de:

- dificultăți de respirație

- umflături la nivelul pielii

- față umflată sau gât umflat.

În ceea ce privește tratamentul respirației șuierătoare, acesta depinde în primul rând de cauza care a produs-o.

Astfel, în cazul în care este a urmare a unor afecțiuni pulmonare, medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare care să reducă inflamația și să elimine excesul de mucus din căile respiratori.

Respirația șuierătoare, wheezing, prevenție

Dacă respirația șuierătoare este ca urmare a unor afecțiuni cronice, precum astmul, aceasta nu poate fi prevenită decât cu ajutorul medicamentele specifice.

Alte moduri de a reduce respirația șuierătoare includ:

- evitarea fumatului

- reducerea expunerii la factorii declanșatori sau astm, atunci când este posibil

-  să lucrați la gestionarea simptomelor secundare.

Astmul, boala nevindecabilă. OMS: Astmul poate duce la deces

Astmul nu poate fi vindecat, dar simptomele sale pot fi controlate. Deoarece astmul se schimbă adesea în timp, este important să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a vă urmări semnele și simptomele și pentru a vă ajusta tratamentul după cum este necesar.

Dificultăți de respirație

Astmul poate face respirația dificilă și poate declanșa tusea, un sunet fluierat (respirație șuierătoare) atunci când respirați și dificultăți de respirație.

Pentru unii oameni, astmul este o pacoste minoră. Pentru alții, poate fi o problemă majoră care interferează cu activitățile zilnice și poate duce la un atac de astm care pune viața în pericol. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Piciorul plat la copii, obsesie pentru părinți. Ortoped: Până la vârsta de 5-6 ani, ea nu există

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel